תעלומת "הכדים של המתים"
במשקל שתי טונות, בני אלף שנה: בלאוס נמצאו 137 כדי אבן ענקיים ששימשו כנראה לקבורה. בתוכם: כדים מיניאטוריים מחימר
כבר עכשיו "עמק הכדים" נחשב לאחד האתרים המפורסמים בלאוס , וכעת המסתורין שמקיף אותו רק גדל. ארכיאולוגים מהאוניברסיטה האוסטרלית הלאומית גילו ב-15 אתרים חדשים במדינה שבדרום-מזרח אסיה 137 סלעי ענק נוספים בצורת כדים. כדי האבן האדירים, שנבנו לפני 1,000 עד 2,000 שנה, שימשו לפי אחת ההערכות לקבורת המתים.
כדי לאוס הם מהתעלומות הגדולות של הארכיאולוגיה. מומחים מעריכים כי הם נועדו לקבורה, אבל דבר לא ידוע לגבי השימוש המקורי של הכדים ולגבי האנשים שהביאו אותם לשם. על פי המיתולוגיה המקומית, הכדים הם בכלל גביעים ששימשו שבט ענקים שיכורים. בעמק הכדים, הממוקם ברכס הרים המפריד בין לאוס לווייטנאם, פזורים על פני כ-50 ק"מ אלפי כדים מסלע הניצבים באלכסון בקבוצות.
גובה הכדים החדשים שאותרו עד שלושה מטרים ומשקלם - עד שתי טונות. הממצאים החדשים העלו כי תפוצת הכדים רחבה בהרבה ממה שסברו לפני כן, והדבר יכול לסייע בפענוח סוד הבאתם לאזור. האתרים שבהם אותרו הכדים ממוקמים במעבה יערות הרריים מרוחקים. "לאתרים אלו הגיעו כמעט אך ורק ציידי נמרים. עכשיו גילינו אותם מחדש, ואנחנו מקווים לייצר תמונה ברורה בנוגע לתרבות הזו ואיך היא קברה את מתיה", אמר הארכיאולוג ניקולס סקופאל.
דגלאס אוריילי, שותפו למחקר, אמר כי האתרים החדשים שהתגלו מראים כי מנהגי הקבורה העתיקים בכדים היו "נפוצים יותר משחשבנו בעבר". לדבריו, "הכדים, ששוקלים כמה טונות, גולפו במחצבות - והועברו בצורה כלשהי למקומות שבהם אותרו, לפעמים למרחק של קילומטרים. על השאלה מדוע דווקא האתרים הללו נבחרו למיקום הכדים, עדיין אין תשובה".
בחפירות האחרונות התגלו דיסקים מגולפים יפהפיים, שככל הנראה הציבו מסמני הקבורה ליד הכדים. באופן תמוה, הצד המעוטר של כל דיסק נקבר עם הפנים למטה. העיטורים כוללים בין היתר דמויות אנושיות, יצורים, חניתות ומעגלים בעלי מרכז משותף. "עיטור דקורטיבי נדיר למדי באתרי הכדים, ואנחנו לא יודעים מדוע יש דמויות של חיות על חלק מהדיסקים, ואילו על אחרים יש צורות גאומטריות", הוסיף אוריילי.
לצד החפצים מתקופת הברזל שנמצאו לצד אתרי הקבורה - כלי חרס דקורטיביים, חרוזי זכוכית, כלים מברזל, עגילים וכישור לטווייה - הם מצאו גם חפץ שסיקרן אותם במיוחד. "באופן מעניין מצאנו גם כדים מיניאטוריים רבים, שנראים בדיוק כמו כדי הענק אבל עשויים מחימר", אמר אוריילי. "היינו שמחים מאוד לדעת מדוע במקום שבו הם קברו את מתיהם, הם שמו ליד המת דוגמה מיניאטורית לקבר שהכינו לו".
הוא ציין כי כדי ענק דומים נמצאו באסאם שבהודו ובסולוואסי באינדונזיה, ולכן החוקרים ינסו למצוא קשר פרהיסטורי בין האזורים המרוחקים מאוד גאוגרפית.