פעילי "גרינפיס" תיעדו ציד כרישים למאכל
ארגון הסביבה הבינ"ל "גרינפיס" מזהיר בדו"ח חדש מפני חשש לקריסת אוכלוסיות של מיני כרישים רבים, ביניהם העמלץ הכחול. הסיבה: דיג מאסיבי של כרישים חיים ושימוש בסנפיריהם כחומר גלם להכנת מרק פופולרי באסיה. בארגון קוראים לאו"ם לזרז את הקמתן של שמורות ימיות באוקיינוסים תוך הגברת האכיפה על הדייגים
צילום: Greenpeace | עריכה: ארז ארליכמן
העמלץ הכחול חי בסביבת מים עמוקים בעומק של עד 400 מטרים ונחשב לאחד הכרישים המהירים והקטלניים בעולם התת-ימי, שמרבה לנדוד, שוהה במים פתוחים ועמוקים, אחד כל התכונות הללו לא מסייעות לו להימלט מהציידים שצדים אותו בהמוניו ברחבי העולם עקב הדרישה הגדולה לסניפי כרישים למטרות מאכל.
ארגון הסביבה העולמי, "גרינפיס" מזהיר בדו"ח חדש
שפירסם מפני העלייה החדה בתמותה של עשרות אלפי כרישים, שחלקם בסכנת הכחדה חמורה מדי שנה ברחבי העולם. ספינות הארגון שיצאו להפלגות ממושכות במטרה להתחקות אחר ספינות דיג מסחרי המצויידות במערכי חכות עצומים ובהם אלפי קרסים עם פתיונות, במטרה ללכוד את השלל היוקרתי והמבוקש - דגי חרב ועמלצים כחולים.
בדו"ח נטען כי על פי תוצאות המעקבים ומחקרים קודמים בנושא, ספינות דיג מספרד ופורטוגל שדגות בים התיכון, דגות דגי חרב, אך לוכדות כארבעה כרישים על כל דג חרב שנתפס. אוכלוסיית העמלץ הכחול נמצאת בירידה חדה במספרן עקב הדיג ועל פי הערכות הארגון מדובר בכ-25 אלף כרישי עמלץ שנתפסים מדי שנה במשקל של כ-3,112 טון בשנת 2017.
בתיעודים שנעשו על ידי הארגון בשנים האחרונות, תועדי דייגים הלוכדים את הכרישים החיים, מעלים אותם לסיפון הספינה וחותכים מהם את הסנפירים בעודם בחיים ומשליכים את הכריש הגוסס או המת בחזרה לים. ציד הכרישים נועד לספק חומר גלם עבור תעשיית המזון באסיה - בעיקר עבור מרק סנפירי כריש - מנה נפוצה באסיה שמניעה את המשך קיומה של תעשיית ענק המגלגלת מחזור מכירות של מיליארדי דולרים מדי שנה.
בטבע העמלץ הכחול ניזון מדגים, אך גם מתמנונים ודיונונים. לעיתים גם מוצאים בקיבתם של העמלצים צבי ים ואף שאריות דולפינים. העמלץ הכחול מגיע לאורך של עד ארבעה מטר, הוא נחשב לכריש מסוכן לאדם,
המצוי גם בים התיכון ובים סוף. העמלץ הכחול מצויד בשיניים חדות ודקות במיוחד, ובדומה למרבית מיני הכרישים בעולם, יש לו תפקיד חשוב בשרשרת המזון הימית ושמירה על מערכות אקולוגיות בריאות.
לדברי וויל מק'לאם, מנהל הקמפיין להגנה על האוקיינוסים בארגון "גרינפיס", מדובר במעשה "לא מוסרי להרוג כרישים ויצורים ימיים נוספים באמצעות שיטות הדיג הנוראיות הללו. אנו נחשפים לעבריינות הזאת בים ואנו זקוקים בדחיפות למסגרת חוקית שתציב גבולות לדיג ותגן על המים הבינלאומיים שלנו". החשש הכבד הוא מקריסת אוכלוסיית העמלצים הכחולים ואם לא ייפסק הדיג, הסיכוי לשקם את האוכלוסיה שנפגעה יעמוד על כ-50 אחוז עד לשנת 2040.
בארגון טוענים כי כדי לאושש את האוכלוסיות של מיני כרישים הניצודים, יש לאפשר הקמה של שמורות ימיות, בהן כרישים צעירים יוכלו לשרוד כדי להגיע לבגרות מינית ולהתרבות. בארגון קוראים לקדם אמנת אוקיינוסים בינלאומית על ידי האו"ם במטרה להוביל להקמת שמורות טבע ימיות שיאפשרו הגנה ממשית על בעלי החיים הימיים, הסובלים מירידה במספרם עקב דיג יתר ופעילות האדם.
פורסם לראשונה 01/07/2019 17:23
עמלץ כחול שניצוד
צילום: © Marco Care / Greenpeace
מומלצים