מאכזיב ועד אשקלון: המדוזות בחופי ישראל
כמדי קיץ, המדוזות הגיעו לחופי הארץ. אז למה הן נסחפות לחוף בניגוד לרצונן ומה עושים במקרה של צריבה? מומחית עונה
נחיל מדוזות שנע מהדרום צפונה פשט בימים האחרונים על ישראל. מתרחצים החלו להבחין בנחיל באשדוד ובאשקלון, והוא נע עם זרמי המים צפונה והגיע על פי הדיווחים עד לחוף אכזיב, צפונית לנהריה.
ד"ר הדס לובינבסקי, מומחית למדוזות מהמכון לחקר הימים והאגמים, אמרה בריאון לאולפן ynet כי מדובר בתופעה המתרחשת מדי שנה בחודשי הקיץ. "מדובר בנחיל שכבר נמצא ברובו כמעט בכל חופי הארץ, אבל רובו בעיקר עדיין מרוחק מהחוף", היא אמרה.
ד"ר לובינסקי אמרה כי רוב המדוזות נמצאות במרחק של כמה מאות מטרים מהחוף. "עם הזרמים והגלים, המדוזות מתחילות להיפלט אל החופים ואנחנו מקבלים דיווחים ורואים מדוזות על החוף. הן אפילו הגיעו לאכזיב", היא אמרה. "כאשר הנחיל יהיה ממש בשיאו, ואנחנו רואים את המדוזות קרוב אלינו, יש להימנע מכניסה למים. אין טעם להיכנס ולהיצרב, אבל אם אנחנו לא רואים את המדוזות - אז עדיין אפשר לשחות, להצטנן, להסתכל כל הזמן מסביב, לראות שאין מדוזה שממש מגיעה ומתיישבת עלינו. זו תקופה כזו, זה כל קיץ, וזה קורה דווקא בחופש הגדול, דווקא בשיא החום, אבל זה כבר חלק מהשיגרה".
אז למה המדוזות מגיעות בכל קיץ לחופי הארץ? ד"ר לובינסקי הסבירה: "זו מדוזה שהגיעה דרך תעלת סואץ לפני יותר מ35 שנה. היא כבר כאן, היא נמצאת כאן, היא לא מהגרת כל שנה מחדש. יש למדוזה הזו מחזור חיים מאוד מיוחד, שבחודשי החורף - בתקופה שהמים קרים - היא יושבת אי שם בקרקעית הים, לא יודעים להגיד בדיוק איפה, בצורה מאוד קטנה בגודל של מספר מילימטרים. שם היא מעבירה את חודשי החורף הקרים".
"עם התחממות מי הים, אותה מדוזה, אותו פוליפ ראשוני, עובר מטמורפוזה - שינוי צורה, ומתחיל לשחרר מדוזות קטנות לתוך המים. אותן מדוזות קטנות בגודל של 2-3 מילימטרים, תוך חודשיים הופכות להיות היצורים הגדולים שאנחנו רואים כאן ועכשיו. למדוזה אמנם יש יכולת שחייה, אבל מאוד קטנה ולכן היא בעיקר נסחפת עם הזרמים ומתגלגלת אלינו עם הגלים. אז זה לא שהיא רוצה לבוא לחופים, זה לא שיש לה מה לחפש על החוף, אין לה מטרה להגיע אלינו, היא רוצה להישאר בים, במים העמוקים, אבל היא נסחפת אלינו ואז אנחנו מקבלים את כל המים הצורבים האלה ואת כל הכמות הגדולה הזו של המדוזות בקרבת החוף".
ומה עושים עם חלילה נצרבים? ד"ר לובינסקי: "לאחרונה גילו באוניברסיטת חיפה שהשתן שלנו לא מספיק חומצי בשביל לנטרל את ארס המדוזות. בשיא הנחיל, שזה עכשיו, אולי בשבועיים הקרובים, אם אנחנו רואים מדוזות, אז להימנע מלהיכנס לים. זה לא מפגש נעים, למרות שהוא לא קטלני. אם זה רק מים צורבים, אז פשוט לצאת מהמים, למרוח איזשהו חומר מאלחש, אולי איזושהי אלוורה או משהו כזה או אחר. אם ממש רואים את המדוזה עלינו או חלקים מהזרועות הצורבות שלה, יש לקלף בעדינות, לשטוף במי ים, לא מים מתוקים, לא לשפשף עם חול, זה רק מחמיר את הנזק. אם אנחנו לא רואים מדוזות ורק המים צורבים, אז פשוט לצאת ולמרוח על המקום האדום. אם מישהו גילה רגישות יתר, מפתח שלפוחיות, אדמומיות יתר, כדאי אפילו לפנות למיון במידת הצורך".