שתף קטע נבחר

 

"לא קיים במפרץ חיפה סיכון בהשוואה למקובל בעולם"

כך נקבע בסקר סיכונים, שנערך לבקשת המשרד להגנת הסביבה. בין היתר נבחנו בסקר - שבו נבדקו 67 מפעלים - תרחישי פליטה של נוזלים רעילים, פליטת רעלים משריפה או פיצוץ, תקריות של קריסת מכל וריאקטורים

"במצב הנוכחי, ככל שמדובר בתקריות תפעוליות, לא קיים באזור מפרץ חיפה סיכון לאוכלוסייה שאינו קביל בהשוואה למקובל במדינות מפותחות". כך עולה מסקר סיכונים, שביצע ד"ר אלי שטרן לבקשת המשרד להגנת הסביבה. במשרד מפרסמים היום (ב') את סקר הסיכונים כדי לקבל הערות מהציבור. ד"ר שטרן, מומחה בתחום הערכת סיכונים מחומרים מסוכנים, כתב בעבר את סקר הסיכונים למכל האמוניה של חיפה כימיקלים במפרץ, ובו הוא סתר את חוות הדעת של פרופ' אהוד קינן מהטכניון בדבר הסיכונים. אין זה הסקר היחיד ובעתיד יפורסם סקר על סיכונים מוחשיים יותר - שערך אותו חוקר.

 

השער של הדו
השער של הדו"ח(צילום: מתוך הדו"ח)

 

בניתוח ראשוני של תוצאות סקר הסיכונים המצרפי אותרו ארבעה מפעלים המסתמנים כגורמים עומסי סיכון גבוהים יחסית - למרות, שעומסי סיכון אלו אין משמעותם סיכונים בלתי קבילים לרצפטורים ציבוריים קיימים. המפעלים הם: דשנים, דור, גדיב (מקבוצת בזן), וגדות מזרח.

 

במשרד להגנת הסביבה אמרו כי הם בחרו לבצע את הסקר הזה "כשכבת הגנה נוספת לטובת האוכלוסייה באזור מפרץ חיפה, נוכח קיומו של צבר מפעלים משמעותי באזור". המשרד פנה אל הציבור, העיריות והמועצות באזור כדי שיעבירו את הערותיהם לעניין הסקר וממצאיו.

  (צילום: מתוך הדו"ח)
(צילום: מתוך הדו"ח)

 

לצד ד"ר אלי שטרן, לקחו חלק בסקר ארבע חברות ייעוץ המתמחות בהערכות סיכונים, בהם חברת אתוס, שבחנה חלופות למערך הייבוא, האיחסון והשינוע של אמוניה במפרץ חיפה. הדו"ח של אתוס ספג ביקורת רבה מצד מומחים וארגונים שפעלו להוצאת מכל האמוניה מהמפרץ. יחד עם זאת, תפקיד החברות בסקר הסתכם באיסוף נתונים מהמפעלים השונים.

 

בסקר לא עסקו באירועים שעלולים להתרחש כתוצאה משינוע חומרים מסוכנים, בעיקר בכבישי המפרץ והצנרות העל והתת קרקעיות באזור, וגם לא בתקריות חמורות העלולות להתרחש כתוצאה מרעידת אדמה או מפגיעה במתקנים כתוצאה מפעילות חבלנית או במהלך מלחמה. זאת, למרות שמדובר בגורמי הסיכון הגדולים מהם מזהירים מומחים. בסקר מציינים כי התרחישים האלה ייבדקו בשלב הבא של הפרויקט.

 

"הגם שנמצא כי לא קיים סיכון מצרפי שאינו קביל במפרץ", אומרים במשרד להגנת הסביבה, "בכוונת המשרד ללמוד את תוצאות הסקר ולפעול בכמה דרכים, לאחר השלמת תהליך הערות הציבור, להפחתה נוספת של סיכונים ממפעלים, שנמצא כי תרומתם לעומסי סיכון באזורים מסוימים גבוהה יחסית".

  (צילום: מתוך הדו"ח)
(צילום: מתוך הדו"ח)

 

שלב א' של הסקר התייחס לתקריות תפעוליות חמורות במפעלים ובמתקנים העוסקים בחומרים מסוכנים ובחן למעלה מ-1,500 מקורות סיכון. בסקר נלקח מידע מ-67 מפעלים הפועלים ברחבי המפרץ. בסקר ביקשו להעריך את הסיכונים לציבור מתקריות חמורות פוטנציאליות (להבדיל מפליטות מזהמים "שגרתיות"). בין היתר נבחנו תרחישי פליטה של נוזלים רעילים, פליטת רעלים משריפה או פיצוץ, תקריות של קריסת מכל וריאקטורים.

 

בשלב א' של הסקר נבחנו מספר רב של תרחישי תקריות חמורות העלולים להתרחש, בהסתברויות נמוכות, במהלך פעילות תפעולית שגרתית לרבות דליפות, שריפות ופיצוצים בחומרים רעילים, דליקים ונפיצים בעת אחסון או פעולות ייצור. הסקר נעשה בהתייחס ל"ערכי קצה" מחמירים יותר מהמקובל בעולם, כך, בעוד שבעולם מקובל לבחון את הסיכון לאוכלוסייה לפי מדדי תמותה ודאית (כלומר: מקרי מוות כתוצאה מתקריות), הסקר בחר להתמקד בערכים מחמירים יותר של חשיפה המצויים מתחת לערכי המדדים הללו (הסתברויות נמוכות יותר לתמותה ולנזקים בריאותיים).

  (צילום: מתוך הדו
(צילום: מתוך הדו"ח)

 

מהדו"ח עולה כי ישנם מספר מוקדים שהסיכון מאירוע קיצון הוא בלתי קביל. למרות זאת, בתוך המוקדים הללו אין אף רצפטור (קולטן) ציבורי. המשמעות היא כי אין מבנים המשמשים את הציבור הרחב היכולים להיפגע מאירוע כזה.

 

מקבוצת בזן נמסר בתגובה: "לאחר שלוש שנות בדיקה מסתבר שלא קיים סיכון לאוכלוסייה באזור מפרץ חיפה. כפי שעולה מתוצאות הבחינה, אין באזור מפרץ חיפה סיכון - זאת בהשוואה לקריטריונים בינלאומיים מחמירים ביותר הנהוגים במדינות מערב אירופה, דוגמת הולנד ואנגליה".

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, אמר בתגובה: "הדו"ח שפרסם השר להגנת הסביבה אלקין רק מוכיח שוב כי בזן מהווה איום על תושבי חיפה והסביבה. מעבר לרמות הזיהום החריגות שנפלטות מהמתחם, ישנו פוטנציאל סכנה ממשי בשעת משבר ביטחוני או תקלה במפעלים. למרבה הצער, במקום לפעול להפחתת זיהום האוויר ומזעור הסיכונים ממתחם בבז"ן, מנהל התכנון אישר את הרחבת מתחם בזן ומפקיר את תושבי חיפה והסביבה".

 

ד"ר רויטל גולדשמיד, מנהלת מרכז מחקר סביבתי חיפה, אמרה בתגובה: "סקר הסיכונים במפרץ חיפה מעיד מעל לכל ספק כי נדרשת התייחסות ממשלתית מיידית לסכנה הנוכחת בה חיים תושבי מפרץ חיפה. כל בר דעת הקורא את הסקר הזה מבין את הדחיפות והבהילות של יישומה המיידי של התוכנית להרחקת התעשיות המסוכנות והמזהמות ממרכז בירת הצפון-חיפה". היא הוסיפה: "כמה מפתיע ומטריד כי למרות חומרת הדוח שורת הסיכום המופיע במצגת של המשרד להגנת הסביבה היא כי 'אין באזור מפרץ חיפה רצפטור ציבורי קיים הנמצא בסיכון לא קביל..'".

 

את ההערות לסקר ניתן לשלוח עד 8 באוגוסט לאימייל seker_haifa@sviva.gov.il. לאחר קבלת ושקילת הערות הציבור והגורמים הרלוונטיים ושקילתן, המשרד יפרסם את תוצאות הסקר הסופיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך הדו"ח
התמונה בשער של הדו"ח
צילום: מתוך הדו"ח
מומלצים