שתף קטע נבחר
 

תיעוד: חילוץ יעלים שנלכדו בגבי מים בערבה

מטיילים בנחל ורדית הבחינו בסוף השבוע בחמישה יעלים, שני זכרים ושלושה גדיים שנקלעו למצוקה לאחר שהגיעו לחפש מים בגבים ולא הצליחו לצאת עקב הקירות החלקים. אחת מהגדיות סבלה משבר קשה ברגלה וחולצה ע"י המטיילים אך לא שרדה. שאר היעלים חולצו בשלום במבצע מורכב בסיוע של מתנדבי יחידת חילוץ הערבה התיכונה, פקחי ומתנדבי הרשות

 

צילום: יעל | יוסי שדה, רשות הטבע והגנים עריכה: ארז ארליכמן

צילום: יעל | יוסי שדה, רשות הטבע והגנים עריכה: ארז ארליכמן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יעל ורמי, שני מטיילים שהגיעו מכוכב יאיר לטיול בנחל ורדית בערבה התיכוניה ביום שישי, הופתעו לגלות באחד הגבים במקום שהיו מלאים במים, יעלה נובית צעירה ופצועה.

 

"באחד הגבים העמוקים ראינו יעלה עם רגל שבורה והיה ברור לנו שהיא תקועה שם, אך לא הייתה לנו קליטה סלולרית כדי לדווח על המקרה לרשות הטבע והגנים", מספרת יעל ל-ynet.

 

"כשבדקנו את הגבים הנוספים ראינו שני יעלים גדולים ושני גדיים שנראו בריאים, אך לא הצליחו לצאת מהגב. הקירות היו מאוד חלקים ובכל הנסיונות שלהם לצאת החוצה, היעלים החליקו. החלטנו להתרחק מהמקום כדי לא להכניס ללחץ את היעלים וכדי שלא יפצעו את עצמם. הגענו כמעט עד סוף המסלול ועדיין לא הייתה קליטה סלולרית באזור".

חילוץ גדי היעל ביום שישי (צילום: יעל | רמי לוי)
חילוץ גדי היעל ביום שישי(צילום: יעל | רמי לוי)
 

 

היעלים צמאים ולוקחים סיכונים

השניים חזרו ליעלה "היא הייתה מאוד מבוהלת, אך לא נראתה תשושה", היא אומרת. שותפה לטיול, ד"ר רמי לוי, מומחה כירורגיה ואורתופדיה הצליח בעזרת שאריות חבלים שהיו במקום לקבע את הרגל הפצועה, קשר את רגלייה, כיסה את ראשה והשניים החלו בטיפוס מעלה. "כשיצאנו מאזור הקניון, יצרנו קשר עם מכר ברשות הטבע והגנים שהפנה אותנו על הפקחים האזורים והם חברו אלינו בשעות הצהריים באזור נאות סמדר, שם אספו את היעלה".

 

יעל ורמי דיווחו להם על ארבעת היעלים שנתקעו בגב המים. אורן פריטל, פקח אזורי של הערבה התיכונה יצא למקום עם מתנדבי יחידת חילוץ ערבה ומתנדבי הרשות בערבה לנחל ורדית כדי לבחון את דרכי החילוץ של היעלים מהגב.

 

"היעל הנובי הוא חיית מצוקים וזהו בית הגידול שלו. הוא מורגל ומיומן לחיים בשטח המצוקי. בעונה הזו כשכל מקורות המים מתייבשים ונותרים רק מספר מצומצם של נקודות מים בתוך הנחלים והקניונים המרכזיים באזור, הם מגיעים לחפש מים בגבים", הוא מפרט. "היעלים שמחפשים אחר מקורות מים, לוקחים על עצמם סיכונים רציניים ובמקרה הזה, בזכות הדיווח של המטיילים, היה לנו אתגר כדי לחלצם".

 

לאחר בחינת תנאי השטח, הוחלט לשוב למחרת למקום עם צוות מתוגבר בסיוע של ד"ר רוני קינג, וטרינר הרשות וד"ר יונתן תיכון, חוקר יעלים שהגיע מצפון הארץ.

 

"מדובר בתקופה החמה של השנה ובשטח בעל עבירות קשה, המצריך הליכה אל שטח החילוץ עם ציוד שכולל סולמות כבדים על הגב. היעלים הם בעלי חיים חזקים, במיוחד שני הזכרים הגדולים ולכן ד"ר רוני קינג, וטרינר הרשות, החליט על הרדמה מבוקרת של כל הפרטים, לרתום אותם לאלונקה ולהוציא אותם מהמקום בעזרת אלונקה ולהעיר אותם בנקודה בטוחה במצוק", מציין אורן.

 

עודד צעירי, פקח הערבה ברשות הגיע ביום שבת בבוקר עם אנשי יחידת חילוץ הערבה, הווטרינר וחוקר היעלים כדי להתחיל בפעולות החילוץ בבור גב המים בו היו לכודים היעלים. כשהגיעו למקום, הבחינו בשלושה יעלים שנותרו. שני הזכרים הבוגרים וגדי צעיר.

 

חילוץ היעלים מגב המים (צילום: יוסי שדה, רשות הטבע והגנים)
חילוץ היעלים מגב המים(צילום: יוסי שדה, רשות הטבע והגנים)

 

הגדייה לא שרדה, שאר היעלים ניצלו

לדבריו, לאחר צעדה של קילומטר וחצי עד שהגיעו לגב, הצריכה העלאת היעלים למרחק של כ-500 במעלה הנחל עם חבלים. גלעד דותן, איש יחידת החילוץ הקים מערכת חבלים במעלה המסלול כדי למשוך את היעלים החוצה מתוך הגב.

 

באותו הזמן, הווטרינר רוני קינג ירה חצי הרדמה בכל היעלים. "היעל הועלה מעלה לגובה של יותר מ-15 מטר בעזרת אלונקה וחבלים. שעתיים לאחר ההרדמה וההרמה של היעל הראשון, היה צריך לתת לו נסיוב כדי להעירו ולאחר שהוא התעורר, השקענו זמן רב כדי להרחיקו כדי שלא יפול לגב ויתקדם למצוקים", מציין קינג.

 

לדבריו, ההרדמה של היעלים בתנאי החום הקשים חייבו פיקוח צמוד של טמפרטורת הגוף והנשימה של בעלי החיים. לאחר ששני הזכרים הגדולים הועלו מעלה ושוחרר בהצלחה, הגדי הצעיר שקיבל אף הוא חומר הרדמה לא הגיב כמצופה ולא נרדם.

 

"הוא לא היה מבוהל, אלא שמר על שקט, ניגש לזכרים בזמן שהם היו רדומים ואפילו התחיל לאכול את החולצה של אחד המחלצים, עד שהכנסנו אותו לתרמיל והוא הועלה מעלה". לדברי קינג, הגדי היה במצב טוב אך ללא האם. "לקחת אותו לחיים בשבי יכולה הייתה לחרוץ את גורלו והחלטנו לתת לו את הסיכוי למצוא את האם באזור בכוחות עצמו", הוא מסכם.

 

הגדייה שחולצה עם שבר פתוח ומורכב ביום שישי הובאה לחי-בר יטבתה, אך מצבה היה בכי רע. "מדובר בפציעה קשה מאוד לשיקום וגם במקרים דומים של יעלים בוגרים שנפצעו, הם לא שרדו את השיקום ולכן הוחלט לבצע המתת חסד", הוא מציין ומדגיש כי בזכות עירנות המטיילים חייהם של שאר היעלים ניצלו. 

 

הפקח אורן ועודד קוראים למטיילים שלא לנסות לקחת חיות בר גדולות פצועות בכוחות עצמם ולהזעיק במידת האפשר את אנשי רשות הטבע והגנים על מנת שיסייעו בחילוץ החיה. לדברי השניים, מבצע החילוץ נמשך כשש שעות והם שיבחו את פעילות אנשי יחידת חילוץ הערבה התיכונה ומתנדבי רשות הטבע והגנים בערבה שהגיעו לקחת חלק בפעילויות החילוץ במהלך סוף השבוע, תוך התמודדות עם תנאי שטח ואקלים קשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל | רמי לוי
חילוץ יעלים מנחל ורדית
צילום: יעל | רמי לוי
מומלצים