הלילה: ליקוי ירח חלקי
תחילת הליקוי ב-21:44 והוא יימשך עד 3:17 לפנות בוקר. שיא הליקוי החלקי יהיה 31 דקות לאחר חצות
הביטוי לשמיים: הלילה (בין שלישי לרביעי) בשעה 00:31 לאחר חצות יהיה שיא ליקוי הירח החלקי, כאשר 50-60% מפני הירח יוסתרו. ומתי נוכל לצפות בליקוי מלא בישראל? נצטרך לחכות עד ספטמבר 2025.
צפו בריאיון עם ד"ר יגאל פת-אל באולפן ynet
למעשה, תחילת הליקוי החלקי תהיה בשעה 21:44, אז הירח יכנס לחרוט הצל החלקי שמטיל כדור הארץ. חרוט הצל החלקי הוא אותו אזור שבו כדור הארץ מסתיר רק חלק מהשמש. במילים אחרות - מי שמצוי בחרוט הצל החלקי, יראה שהשמש מכוסה רק בחלקה על ידי כדור הארץ. לכן, בשלב זה עדיין הירח מואר על ידי חלק מקרני השמש.
בשעה 23:02 הירח ייכנס לחרוט הצל המלא שמטיל כדור הארץ. חרוט הצל המלא הוא האזור שכל מי שמצוי בו רואה שהשמש מוסתרת לחלוטין על ידי כדור הארץ. לכן, לקראת השלב הזה, כאשר כדור הארץ עדיין מצוי בחרוט הצל החלקי - יהיה ניתן להבחין בהצללה כלשהי בשוליו המזרחיים (שמאליים) של הירח. כאשר הירח מצוי בחרוט הצל המלא, הצל ילך ויגדל עד לשיא הליקוי.
בשעה 00:31 לאחר חצות ביום רביעי יהיה שיא הליקוי. אולם כיוון שזהו אינו ליקוי מלא, רק מחציתו הצפונית (העליונה) של הירח תהיה לוקה ומוצללת. שוליו הדרומיים של הירח יהיו בחרוט הצל החלקי ולכן תהיה שם רק הצללה קלה שתפחת ככל שנתקרב לשוליו הדרומיים (התחתונים) של הירח. משלב זה, הצל הולך ומתמעט עד ליציאה מחרוט הצל המלא. בשעה 01:59 לאחר חצות ביום רביעי - הירח ייצא מחרוט הצל המלא וייכנס לחרוט הצל החלקי. בשלב זה, נקודת הצל עוזבת את שוליו המערביים של הירח ואנו נותרים עם הצללה קלה שתלך ותפחת עד ליציאה של הירח גם מחרוט הצל החלקי בשעה 03:17.
איך מתרחש ליקוי ירח?
ליקוי ירח חל כאשר הירח נכנס לצלו של כדור הארץ . הירח, כמו כל הגופים במערכת השמש, מקבל או אורו מהשמש. בעת ליקוי, כדור הארץ מצוי בין הירח לשמש ולפיכך הירח מוסתר מאור השמש וחל ליקוי. לכן, ליקוי ירח יכול לחול רק כאשר הירח, השמש וכדור הארץ מצויים בקו אחד וזה קורה בעת מילוא הירח, במחצית החודש העברי.
מובן, שהשאלה המתבקשת היא - מדוע אין ליקוי בכל פעם שהירח מלא? התשובה היא, שמישור ההקפה של הירח סביב כדור הארץ נטוי בזווית של כמה מעלות ביחס למישור ההקפה של כדור הארץ והשמש - הקרוי מישור המילקה. ולכן, במרבית הפעמים שבהם הירח מלא, הוא חולף מעל או מתחת לאותו מישור ולכן אין ליקוי. כדי שיחול ליקוי, על הירח להימצא על או מאוד סמוך למישור המילקה בעת שהוא מלא. מכאן שמו של המישור - מישור המילקה הנובע מלשון - ליקוי.
הליקוי שיחול הלילה ממחיש בדיוק את הנקודה הזו - הירח יהיה מצוי כמה מעלות מתחת (דרומית) למישור המילקה, ולכן רק חלקו הצפוני יוצל על ידי כדור הארץ ואילו חלקו הדרומי עדיין יהנה מזיו השמש בעת הליקוי. לכן, הליקוי הנוכחי הינו ליקוי חלקי, בניגוד לליקוי מלא שבו כל הירח נכנס לתוך חרוט הצל שכדור הארץ מטיל.
זהו למעשה ליקוי הירח האחרון שיראה בישראל בעשור הנוכחי. הליקוי הבא שאינו ליקוי חצי-צל, יהיה ב-16 במאי 2022, אלא שזה יהיה ליקוי מלא אמנם, אבל הירח ישקע בישראל עוד בטרם יחל השלב של הליקוי המלא. הליקוי הבא שיראה בישראל בכל שלביו יהיה ליקוי ירח חלקי שייראה בישראל ב-28 באוקטובר 2023 ואילו ליקוי הירח המלא הבא שייראה בישראל בכל שלביו יהיה רק ב-7 בספטמבר 2025.