מקצוע ברגע: למה כדאי ללמוד אופנה?
הלימודים בתחום האופנה משלבים המון יצירתיות, פתרון בעיות, מקצועות מגוונים ועוד. אז מה בדיוק לומדים? מה התהליך של יצירת קולקציה? ואיזה מקצועות מחכים לכם בשוק? כל הפרטים
לבוש הוא חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו. כל אחד מאיתנו פותח את הארון במטרה לשים על עצמו את הבגד המתאים ביותר, המשתנה בהתאם למזג האוויר, האירוע שאליו אנחנו הולכים, קוד הלבוש המקובל ועוד וכמובן - האופנה האחרונה המשתנה ומתעדכנת כל העת. אלא שיש כאלה שהחליטו לקחת צעד אחד קדימה, להפוך את הלבוש של כולנו למקצוע ולקבוע בעצמם את הצו האופנתי.
שלי סתת, ראש המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל, האקדמיה לאמנות ועיצוב בירושלים, סיפרה על תוכנית הלימודים באקדמיה ועל הבוגרים המשתלבים בשוק העבודה: "המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל הינה מחלקה ייחודית במינה בארץ. התכנים הנלמדים במחלקה עוסקים בכל הקשור לסביבת הגוף: לבוש, צורפות, נעליים, תיקים, שעונים, משקפיים ועוד".
סתת הוסיפה: "הסטודנטים רוכשים כבר בשנת הלימודים הראשונה מיומנויות בתחומים אלו, בשילוב של טכניקות עבודה שונות ובחומרים מגוונים. התוצרים במחלקה הינם פורצי דרך, מקוריים וחדשניים. במחלקה שמים דגש על תחום 'הדיגיטל קראפט', המחבר בין עבודת הקראפט היחידנית והמסורתית להדפסות התלת מימד. המחלקה מחנכת ומציבה בוגרים עם ידע טכני רחב, לצד יכולת הבעה קונספטואלית רחבה המתייחסת לאקטואליה, תרבות, קיימות, חברה וקהילה. במחלקה ניתנת אפשרות להתמחות בתחום מסוים, אך באותה מידה מתקיים שיוט בין הדיסציפלינות, שמאפשר יצירה של פרויקטים יוצאי דופן".
הסטודנטית יפעת פינקלשטיין, העומדת לפני סיום התואר בצורפות ואופנה בבצלאל, משתפת על חווית הלימודים כסטודנטית: "לא תכננתי ללמוד אופנה אף פעם, הייתי בכלל בתחום המוזיקה, אבל משהו השתנה והתחלתי לחשוב על ללמוד בבצלאל. העניין של לגעת בחומר ולעבוד איתו ריגש אותי. התחלתי את התואר בלי ידע מוקדם לא בתפירה ולא בצורפות, כשבאופן כללי כל מה שאני יודעת היום זה בזכות המחלקה. יש המון למידה עצמית ואחריות אישית, אבל כשאתה מחליט להשקיע אז יש מרצים שעוזרים, מייעצים ורוצים שתצליח.
"אני חושבת שיש יתרון גדול מאוד ללמוד צורפות ואופנה, זה גורם לעיצוב שלך להיות 360 מעלות על הכל, עד לפריט הכי קטן: אבזמים, ריצ'רצ'ים ועוד דברים שאי אפשר לקנות ואתה יכול לייצר בעצמך. לא מדובר בתואר באופנה שמכוון לתעשייה, אלא בתואר שיש בו לכל אחד מקום לדמיון. מקום שנותן ביטוי לשפה שלך, מקום להתנסות ולהבין מי אתה ומה יהיה לך להציע בשוק העבודה. המרצים קשובים ונותנים את מלוא תשומת הלב לסטודנטים, תמיד יש אוזן קשבת והכוונה".
ויש כבר כאלה שעוסקים כבר שנים בתחום. קרן דרך וינר, מעצבת בגדי תינוקות של מותג הבית באתר TERMINAL X, סיפרה למה בחרה לעסוק בתחום: "תמיד ידעתי שארצה לעסוק בתחום העיצוב, אבל לא הייתי בטוחה אם בתחום האופנה. כשסיימתי את הלימודים, היה המון ביקוש ופחות היצע בתחומי האופנה בארץ, התחום עוד לא היה מפותח ברמה המסחרית שלו. אני מרגישה שהיום יש המון אפשרויות לגדול דרך הרשתות החברתיות ודרך החנויות האינטרנטיות, כמו טרמינל X, שלדעתי שינו את פני התעסוקה בתחום האופנה".
וינר, שעוסק כבר כמה שנים בתחום עיצוב האופנה, סיפרה על סוגי העבודות שקיימים היום בשוק: "היום בתחום האופנה יש המון ענפים מעבר למעצב, שדווקא בעיני הם החשובים והמעניינים של התחום. יש קנייניות, בלוגריות אופנה, מנהלות מסחריות או אפילו יועצות אופנה. אני חושבת שבאמת עם עידן המסחר האלקטרוני והרשתות החברתיות - המשרות בשוק התרבו. פעם כשהיו מראיינים למשרה בעיצוב אופנה, היה נורא חשוב שיהיה תואר אקדמי ממכללה יוקרתית. היום צריך גם המון ידע באקסל, הבנה ברווחים גולמיים, במלאי, בכמויות והיכרות אמיתית עם השוק שמולו עובדים. בניית השראה וקולקציה כבר לא מספיקים. צריך לאהוב את זה מבפנים כדי להשתלב בתחום. היום מעסיקים מחפשים בעיקר מעצב עם ראש מסחרי שיעצב בגדים יפים אך לבישים, לא יוצאי דופן מדי כי בסופו של דבר הם רוצים למכור".