שתף קטע נבחר
 

תגלית במערה: כשגובה פני הים עלה דרמטית

מחקר במערות נטיפים במאיורקה חשף כי לפני 4 מיליון שנה פני הים היו גבוהים יותר ב-15 מ'. החשש: עלייה דרמטית עלולה להתרחש שוב

 

 

מערות ארטה במאיורקה

מערות ארטה במאיורקה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מדענים גילו משקעים עתיקים במערות ארטה באי הספרדי מאיורקה, שמרמזים שגובה המים לפני 3.5-4 מיליון שנה היה גבוה ב-15 מטרים ביחס לימינו אנו. ניתוח ספלאותמים – משקעים מינרליים שנוצרים במערות - עשוי לסייע למדענים להעריך בצורה מדויקת יותר כיצד שינוי האקלים בעת הנוכחית ישפיע על עליית פני הים בעשורים הבאים.

 

כדי להעריך כיצד המסת הקרחונים תשפיע על עליית פני הים בעולם, החוקרים צריכים למצוא נקודות ציון היסטוריות. המשקעים המינרליים במערות הנטיפים היפהפיות סיפקו בדיוק את זה. "אנחנו יכולים להשתמש בידע שנצבר מתקופות חמות בעבר על המודלים בנוגע לקרחונים ולהתחממות הגלובלית", אמר פרופ' בוגדאן אונאק, מומחה למדעי כדור הארץ מאוניברסיטת דרום פלורידה.

מערת ארטה מאיורקה ()
המערות במאיורקה

מערת ארטה מאיורקה ()
המדענים ניתחו את הספלאותמים

מערת ארטה מאיורקה ()
נטיפים וזקיפים במערת ארטה

כחלק מהמחקר המדענים אספו וניתחו דגימות של מינרלים שנאספו מכמה תצורות של מערות, בין 20 ל-30 מטר מעל פני הים. הדגימות מתוארכות ללפני 3.3-4.4 מיליון שנה, לעידן הפליוקן.

 

המדענים הצליחו לאסוף שינויים במפלס פני התהום, שבמאיורקה נמצא בגובה פני הים, באמצעות ניתוח שינויים איזוטופיים בדגימות שונות של מינרלים. הנתונים הראו כי פני הים באותה עת היו גבוהים ב-15 מטרים ביחס לעידן הנוכחי.

 

במחקרים קודמים נמצאו עדויות לכך שהטמפרטורה הממוצעת בכדור הארץ בעידן הפליוקן הייתה גבוהה ב-2-3 מעלות ביחס לממוצע היום. "זו גם הייתה הפעם האחרונה ששיעור הפחמן הדו חמצני באטמוספירה היה גבוה כמו היום, דבר שמספק לנו רמזים חשובים לגבי מה צופן העתיד על רקע ההתחממות הגלובלית הנוכחית", אמר אונאק.

 

הממצאים, שפורסמו השבוע במגזין Nature, מצביעים כי קצב ההמסה המתגבר בגרינלנד ובאנטארקטיקה עלול להוביל לעלייה דרמטית של גובה פני הים, אפילו אם תחול האטה בהתחממות הגלובלית.

 

בנוסף, הממצאים מחזקים מחקרים קודמים, שהצביעו על כך שעלייה של 2-3 מעלות ביחס לאלו מתחילת המהפכה התעשייתית עלולים לגרום לאי יציבות של מדפי הקרח באנטארקטיקה, מה שיוביל להמסה מתמשכת ולעלייה של גובה פני הים. "הנתונים שלנו הראו כי מדפי הקרח רגישים מאוד להתחממות", נכתב במחקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים