לאחר שריפת השמן: אותרו ציפורים שנפגעו
מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית איתרו שלושה בעלי כנף שנפגעו מהשמן, לאחר שריפת הענק במפעל שמן תעשיות ואחד מהם מת מפצעיו. הבוקר (א') יקיים המשרד שימוע לחברה, לאחר שהוציא התראה לחברת שמן תעשיות ולמנהליה לפני ביטול היתר רעלים לחומרים מסוכנים דליקים, ולפני הוצאת צו הפסקה מנהלי
המפקחים הצילו את השלדג הגמדי מטביעה והעניקו לו טיפול ראשוני. לאחר מכן הועבר לאתר רשות הטבע והגנים הקרוב בנחל המערות ומשם פונה לבית החולים לחיות בר של הספארי ורט"ג ברמת-גן על-ידי מתנדבי ה "חי בולנס". ביום שישי האחרון ניקו אותו בעזרת סבון מסיר שומנים טבעי, והוא קיבל אנטיביוטיקה כי החומרים בבריכת השמן גורמים לזיהום. "לצערנו הוא לא שרד את המצב הקשה בו היה נתון ומת", נמסר מבית החולים.
מוקדם יותר בסופ"ש, הקבלן הפועל לניקוי השמן מהים, חברת "מעגן", גילה ציפור שליו, שאינה מצליחה לעוף, אף היא ספוגה בשמן. צוות היחידה הארצית העניק לציפור טיפול ראשוני, ואף היא הועברה באמצעות ה"חי בולנס" לבית החולים לחיות בר של הספארי ברמת גן ורשות הטבע והגנים.
"השמן פוגע ביכולת הבידוד של הנוצות"
בתחילת השבוע, איתרו יונה בשטח מפעל שמן אשר נמצאה ספוגה בשמן, ללא יכולת לזוז. צוות מחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה ניקה את כנפי היונה במים, ולאחר שנחה שעה קלה בשיחים, התעופפה לדרכה.
"בדומה לאירועי שפך של נפט לים, גם השמן הצמחי הוא בעל פוטנציאל להשפעה בעייתית על עופות ימיים, דוגמת שחפים ושלדגים", מסביר ד"ר דרור צוראל, מרכז הניטור הימי ביחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד.
"עופות ימיים הם בעלי מערך נוצות שמשמש הן כמבודד חום והן כמבודד מים. כיסוי הנוצות בשמן פוגע ביכולת הבידוד של הנוצות וחושף את גוף הציפור לרטיבות וקור. עופות רבים שנפגעים באירועי דליפות שמן לים מתים מהיפותרמיה בשל כך". ד"ר צוראל ציין כי "זהו אינו אירוע זיהום הים הראשון שמתרחש בשטח הנמל. עם זאת, פגיעה בעופות בשל אירוע זיהום ים בנמל היא נדירה".
לדבריו, "ייתכן שהעובדה שבמקרה זה היה מדובר בשמן צמחי המתנהג בצורה שונה מדלק שנשפך לים גרמה לכך שהשלדג צלל לתוך כתם השמן ונפגע". עוד הסביר כי היונה והשליו שנמצאו אינם עופות ימיים ואינם נוהגים לבוא במגע עם מי הים. "סביר להניח שהם נפגעו ביבשה באתר המפעל".