הים מתחמם: חשש לפגיעה בשונית האלמוגים באילת
טמפרטורת המים במפרץ אילת עלתה לרמה הגבוהה ביותר מזה 31 שנה. כיסוי האלמוגים וצפיפות המושבות ירדה. החשש: מדובר במגמה שעלולה לגרום לשונית האלמוגים הצפונית ביותר בעולם נזק בלתי הפיך
דו"ח של המשרד להגנת הסביבה מביא עימו בשורות רעות עבור שונית האלמוגים במפרץ אילת: טמפרטורת המים עלתה במעלה אחת - לרמה הגבוהה ביותר שנמדדה מאז 1988. ישנה ירידה בכיסוי האלמוגים וצפיפות המושבות, אך עדיין מוקדם לקבוע האם מדובר במגמה שתוביל לאסון בשונית הצפונית ביותר בעולם.
ב־20 השנים האחרונות הולך ומידרדר מצבן של שוניות האלמוגים בעולם כתוצאה משינוי האקלים והתחממות מי הים. שוניות אלמוגים מתפקדות, כמו זו הנמצאת באילת, הופכות כיום לאוצר טבע נדיר. הטמפרטורות הנמוכות השנה נמדדו בחודש פברואר (22 מעלות צלזיוס) בתחנת הים הפתוח וברוב התחנות החופיות. טמפרטורה זו גבוהה במעלה שלמה מהערך המזערי של השנה הקודמת, 2017. הטמפרטורה הגבוהה ביותר ב-2018 הייתה 28 מעלות צלזיוס באוגוסט - גם כאן, הפרש של כמעלה שלמה בהשוואה לשנה הקודמת.
מאז 2004 המשרד להגנת הסביבה מנהל תוכנית ניטור לאומית של הים האדום בכלל ושל מצב השונית, בפרט. "שונית האלמוגים מצויה במצב טוב יותר בשנים האחרונות בהשוואה לשנים הראשונות של הניטור", כתבו מחברי הדו"ח, ד"ר יונתן שקד ופרופ' אמציה גנין מהמכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת. "עם זאת, לאחרונה נראה כי השינויים לטובה איטיים יותר, וישנם גם מדדים המצויים בירידה".
מצב השונית ממשיך להיות יציב למרות העלייה בטמפרטורת מי הים, אך לדברי מחברי הדו"ח, לא ניתן לחזות מהו סף הטמפרטורות שבהן יתחיל להיווצר נזק לשונית. עם זאת, הם מציינים כי בשלב זה מדובר בממצאים של שנה בודדת, ועדיין מוקדם לקבוע האם יש כאן מגמה בעייתית.
אחד הממצאים המדאיגים ביותר הוא העובדה כי העלייה בטמפרטורת המים העמוקים נמשכת בקצב שנתי ממוצע של כ־0.036 מעלות צלזיוס. הטמפרטורה השנתית הממוצעת שנמדדה בפני הים בשנה שעברה הייתה הגבוהה ביותר שנמדדה מאז 1988, עלייה של כמעלה שלמה בהשוואה לשנה הקודמת. "השנה הייתה אחת השנים 'החמות' ביותר שנרשמו במסגרת תוכנית הניטור" נכתב בדו"ח.
לדברי ד"ר דרור צוריאל, מרכז ניטור ומחקר ימי במשרד להגנת הסביבה, "מדובר במגמה עולמית של התחממות מי הים. נכון להיום האלמוגים באילת מצליחים להתמודד עם ההתחממות, אבל זה מעלה את רמת הלחץ שהם נאלצים להתמודד איתו".
בשנת 2018 נמדדה ירידה קלה בכיסוי האלמוגים ובצפיפות המושבות בשוניות אילת. כיסוי שטחי שונית באלמוגי אבן חיים היה השנה 24%, לעומת 25% בשנתיים הקודמות. צפיפות המושבות הממוצעת נמוכה מעט בהשוואה לשנה הקודמת (28.2 לעומת 30.2 מושבות), אך ככל הנראה מדובר במצב טבעי למערכת.
מחברי הדו"ח קוראים לנקוט משנה זהירות בכל הנוגע לפעולות העלולות לפגוע בשונית, לרבות מניעת פיתוח מואץ בחופים; איסור דיג של דגים אוכלי אצות בצפון המפרץ ולפעול להגנתם מפני פגעים מעשה ידי אדם; מניעת פגיעה בקיפודי ים לאורך חופי אילת והכרזת שמורת טבע ימית בחוף הצפוני.