שתף קטע נבחר
 

הבצורת שחשפה את "סטונהנג' הספרדי"

לפני כ-4,000 שנה נבנה "הדולמן של גוודלפראל". עשרות שנים היה מעגל האבנים במים, עד שצץ מחדש. כעת יועבר משם?

 

"הדולמן של גוודלפראל", במבט מלמעלה

"הדולמן של גוודלפראל", במבט מלמעלה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במשך עשרות שנים, מעגל אבנים עתיק הסתתר במימי מאגר ולדקניאס במזרח ספרד. רק קצות עמודיו הגבוהים ביותר נראים מעל המים, כמו קצות אצבעותיו של שחיין שטובע. חודשים של בצורת הובילו כעת לירידת מי המאגר, כך שהמבנה כולו נחשף בשלמותו. צפו בסרטון.

 

בעקבות האפשרות לחקור מחדש את המבנה הארכיאולוגי העתיק, החל בספרד דיון אם יש להעביר את מעגל האבנים או להשאירו במקום, כך שבעתיד - הקרוב או הרחוק - הוא שוב ייעלם במים. מבנה 150 האבנים, שמכונה "הדולמן של גוודלפראל", נבנה בתקופת הנחושת או בתקופת הברונזה על גדות נהר טאגוס, לפני יותר מ-4,000 שנה.

הדולמן של גוודלפראל ספרד ארכיאולוגיה ()
במבט מלמעלה: הדולמן לאחר ירידת גובה המים במאגר

הדולמן של גוודלפראל ספרד ארכיאולוגיה ()
הדולמן של גוודלפראל (צילום: ויקימדיה)

האתר הארכיאולוגי התגלה בשנות העשרים של המאה שעברה והוביל להתעניינות מצד האנתרופולוג הגרמני הוגו אוברמאייר, שניתח את מבנהו הארכיטקטוני. עמודיו מזכירים את אלו שבסטונהנג' בבריטניה ומבנים עתיקים רבים אחרים באירופה, וקיימת אפשרות שהם גם שימשו לאותה מטרה.

 

במהלך השנים הוספו לוחות אופקיים לאבנים, והדבר יצר מבנה שנראה פחות כמו מצפה כוכבים שמיימי ויותר כמו אתר קבורה או מקום מחסה שמכונה "דולמן". אוברמאייר, שחקר את המבנה, גילה כמה פריטים אישיים בין הסלעים, דבר שמרמז כי בעבר המקום אכן שימש כאתר קבורה. גם סמלים בצורת אדם ודמות שנראית כנחש וחרוטה על אבן אופקית הובילו לסברה כי מדובר באתר מקודש. היו גם מי שטענו כי הדולמן של גוודלפראל שימש כמרכז עסקי ותרבותי של האזור.

 

אבל מחקר האתר המרתק נקטע. ספרד בנתה מאגר מים גדול באזור, והמים כיסו את הדולמן וגם אתרים היסטוריים אחרים מתקופות שונות. בשנות השישים של המאה הקודמת המבנה העתיק נעלם כמעט לגמרי בתוך המים.

הדולמן של גוודלפראל ספרד ארכיאולוגיה ()
משמאל: מאגר המים (והדולמן) ב-2013. מימין: תמונת לוויין שצולמה השנה

השנה הנוכחית הייתה קשה לחקלאים באירופה. בספרד חודש יוני הנוכחי היה השלישי הכי יבש במאה השנה האחרונות, והבצורת נראית גם במאגר ולדקניאס, ולא רק על ידי המקומיים והתיירים. תמונות שנלקחו מלוויין לנדסאט של נאס"א ב-2013 ומוקדם יותר השנה מראות היטב את השינויים לרעה במאגר המים.

 

אמנם מדובר בתקופה קשה לחקלאים, אבל למקומיים המתעניינים בארכיאולוגיה זו סיבה למסיבה. "כל חיי, אנשים סיפרו לי על הדולמן", אמר אנחל קסטאניו לאתר "אטלס אובסקורה". "ראיתי חלקים ממנו מציצים מהמים לפני כן, אבל זו הפעם הראשונה שאני רואה את כולו. זה מרהיב כי אפשר להתרשם מהמבנה כולו, לראשונה זה עשרות שנים".

 

לדבריו, יש להעביר את האבנים למקום בטוח, הן למחקר עתידי והן כדי שיהפכו לאטרקציה תיירותית. במקביל נפתחה גם עצומה ברשת, שדורשת את הזזת המבנה, לפני שגובה המים יעלה מחדש. אבל לא כל הארכיאולוגים ממהרים להסכים. ההיסטוריון בואנו רמירס מאוניברסיטת אלקאלה הסביר: "צריך לבצע תחילה מחקר מקיף. זה אולי יעלה כסף, אבל מה שחשוב הוא שיש לנו את המבנה המדהים הזה. כסף זה הדבר הקל, את העבר אי אפשר לקנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים