שתף קטע נבחר

 

מחקר: בדבש הישראלי יש פחות חומרי הדברה

מחקר ישראלי מצא כי בדבש המיוצר בארץ יש שרידי חומרי הדברה מזעריים ביחס לדבש האירופי. בדונג דבורים, המשמש בין היתר לתעשיית הקוסמטיקה, אותרו שרידי עופרת

כוורות הדבורים יכולות להוות מדד לזיהום סביבתי. שרידי חומרי הדברה בדבש דבורים ובדונג יכולים להוות סיכון בריאותי עבור הצרכנים. במחקר של ד"ר קובי שמשוני וד"ר שמעון בראל, שהתפרסם לאחרונה בירחון Food Chemistry, עולה כי ריכוז ומספר חומרי ההדברה והמתכות הכבדות שאותרו בדבש ישראלי נמוכים יותר מהדבש המיוצר באירופה ועומדים בתקינה בינלאומית. בנוסף, עלה כי דונג הדבורים הכיל שרידי עופרת, שכן הוא סופח חומרים רעילים. "הממצאים מעלים כי צריכה יומית של דבש ודונג יחדיו יכולים להוות סיכון לבריאות ילדים", כתבו החוקרים.

 

דבוראי מטפל בכוורת פעילה (צילום: Shutterstock)
דבוראי מטפל בכוורת פעילה(צילום: Shutterstock)

 

חוקרי מכון וולקני, בראשות החוקר והטוקסיקולוג ד"ר קובי שמשוני, דגמו 32 כוורות מצפון הארץ ועד דרומה מינואר עד ספטמבר 2018. החוקרים בדקו את ריכוז וכמות חומרי ההדברה בדבש ובדונג. "רצינו לראות האם הכוורות יכולות לשמש כאינדיקטור לזיהום סביבתי", הסביר ד"ר שמשוני.

 

מהמחקר עולה כי חומרי ההדברה שהתגלו בדבש היו בכמויות מינוריות, שאינן מהוות סיכון לצרכן. "הריכוזית של חומרי הדברה בכוורות אירופאיות היו גבוהות יותר", ציין ד"ר שמשוני. "צריך להבין שלא ניתן למנוע נוכחות של חומרי הדברה בדבש. הדבורים מלקטות צוף בשדות חקלאיים, בטבע. ואי אפשר למנוע חדירה של חומרי הדברה לתוך הכוורת. זה בלתי אפשרי כיום. אבל העובדה שמצאנו ריכוזים כל כך נמוכים בהשוואה לאירופה אומר שהדבש שלנו הוא בסדר גמור".

 

הכל דבש: האנשים שמגדלים דבורים בבית הפרטי    (צילום: עמית הובר | כתב: אסף קמר)

הכל דבש: האנשים שמגדלים דבורים בבית הפרטי    (צילום: עמית הובר | כתב: אסף קמר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסיבה שריכוזי חומרי ההדברה כל כך נמוכים בדבש היא שהדונג מושך אותם לתוכו, ומהווה מסנן של החומרים עבור הדבש. מדובר בממצא מטריד, שכן דבש נמכר גם יחד עם הדונג (האני קומב).

 

"הדונג כן מכיל חומרי הדברה ולא מומלץ ללעוס ולבלוע אותו. משתמשים בו בתעשייה הקוסמטית ובתעשיית המזון. משרד הבריאות חייב לפקח ולראות מה קורה בתעשיות הללו. בפועל זה לא מתבצע ואין תקנות בנושא. איתרנו שרידי מתכות כבדות מסוכנות. מצאנו עופרת, שהוא נחשב למתכת מסוכנת ורעילה", אמר ד"ר שמשוני. יש לציין כי באחת הדגימות נתגלתה גם כספית, אך לא ניתן להסיק מכך מסקנות מבלי לבצע מחקר נוסף. "אי אפשר לקרוא לדונג מזון בריא במיוחד מפני שהוא מכיל בתוכו חומרים רעילים"., הוא סיכם 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים