שתף קטע נבחר
 

חשד: אלמונים דרסו ראם לבן נדיר בשמורה

ראם לבן ששוחרר לטבע לפני כחודש, נמצא בסוף השבוע כשרגליו שבורות, ככל הנראה לאחר שנדרס על ידי אלמונים בשמורת הנחלים הגדולים בנחל צניפים. הראם לא שרד את הפציעה הקשה והורדם כדי לגאול אותו מייסוריו

 

צילום: יובל שגיא ויניב כהן, רשות הטבע והגנים

צילום: יובל שגיא ויניב כהן, רשות הטבע והגנים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מטיילים הבחינו בראם לבן שוכב ללא תזוזה תחת עץ שיטה בשמורת הנחלים הגדולים, בנחל צניפים. הם פירסמו פוסט בפייסבוק, שבמהרה הובא לידיעת פקחי רשות הטבע והגנים.

 

פקח הרשות, יוס שדה יחד עם שלושה פקחים שהגיעו עם ציוד מחי-בר יטבתה במטרה לחלץ את הראם הפצוע. "לא ידענו עדיין מה סוג הפציעה", סיפר שדה ל-ynet. "כאשר הגענו לשטח, הבחנו שהראם סובל משני שברים ושבר פתוח ברגליים הקדמיות. החלטנו לפנות אותו ובהמשך להעביר אותו לביה"ח לחיות בר בספארי ברמת גן".

 

הטיפול בראם הלבן (צילום: יובל שגיא, רשות הטבע והגנים)
הטיפול בראם הלבן(צילום: יובל שגיא, רשות הטבע והגנים)

 

בשל חשש ממחלת הפה והטלפיים הוא הועבר תחילה לווטרינרית מקומית, ד"ר טל שני. "היא ראתה את הפציעה ואמרה שאין מה לעשות. הוא לא יוכל לשרוד". בעקבות חומרת הפציעה, הוחלט ברשות הטבע והגנים לבצע המתת חסד לראם במטרה לגאול אותו מייסוריו.

 

ברשות מעריכים כי הראם ככל הנראה נדרס על ידי אלמונים שנסעו בשעות הלילה בשטח שמורת הטבע בניגוד לחוק. "מדובר בראם ממושדר ששוחרר לטבע רק לפני שלושה שבועות", הוסיף הפקח שדה. "בשמורת טבע התנועה היא רק בשעות היום אך יש גם תנועה של פורעי חוק בלילה. להשיב בעלי חיים לטבע זה דבר מרגש. הראם הזה הוא בעל חיים יקר מאוד".

 

הושב בחזרה לטבע המקומי בשנות ה-70

מאז 2017 רשות הטבע והגנים שיחררה לטבע חמש קבוצות של ראמים לבנים שגדלו בגרעין הרבייה בחי בר יטבתה ועד כה שוחררו 20 ראמים לטבע. מדובר בתוכנית שחרור נסיונית, כדי לבדוק האם היונקים הנדירים המצויים בסכנת הכחדה, מצליחים לשרוד בכוחות עצמם ולהתרבות, לאחר שהם משוחררים ישירות לטבע ולא באופן הדרגתי.

 

הראמים משוחררים כשהם עונדים על צווארים קולרים עם משדר לווייני שמאפשר לחוקרי ולפקחי הרשות לעקוב אחרי התנועות שלהם בשטח. 

 

השבת ראמים בתחילת 2019    (עריכה: ארז ארליכמן | צילום: טל פולק, רשות הטבע והגנים | shutterstock )

השבת ראמים בתחילת 2019    (עריכה: ארז ארליכמן | צילום: טל פולק, רשות הטבע והגנים | shutterstock )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הראם הלבן (ראם ערבי), הנחשב לאחד הפרסתנים המרהיבים שנכחדו בישראל בתחילת המאה ה-20 וחזר לחיים בסוף ה-70. מי שנחשב לקטן במיני הראם, חי בעבר במדבריות ערב, ירדן, סוריה וישראל אך כמעט ונעלם לחלוטין בעולם כולו.

 

בתחילת שנות ה-60 החל מירוץ נגד הזמן והוקם גרעיין רבייה לראמים בארצות הברית. כתוצאה מכך, מאות ראמים הועברו בחזרה למדינות המוצא שלהן במזרח התיכון, שם הם מצויים בשמורות טבע מוגנות ומקצתם בטבע.

 

ראמים לבנים (צילום: תומר נחמני, רשות הטבע והגנים)
ראמים לבנים בהשבה לטבע בחודש שעבר(צילום: תומר נחמני, רשות הטבע והגנים)

 

אל ישראל הובאו לשמורת חי-בר יטבתה להקה קטנה בסוף שנות ה-70 וכעבור שני עשורים, לאחר רבייה מוצלחת בשמורה, החלו לשחרר מספר פרטים בחזרה לטבע באזור חצבה.

עשרות ראמים הושבו בשנים האחרונות בחזרה לטבע באזור הערבה והנגב הדרומי. בחי בר יטבתה נותרו כ-150 ראמים ובשנתיים הקרובות מתכננים ברשות לבצע עוד מספר מבצעי השבה של ראמים לטבע.

 

ברשות הטבע והגנים מציינים כי במידה ונתקלתם בחיית בר פצועה, מומלץ לדווח למוקד הסביבה בטל': 3639*.

 

הראם שנפצע שוחרר באמצע ספטמבר עם זכר ונקבה נוספים. על פי המידע שהתקבל מהקולר יחד עם המידע שהגיע מהמטיילים, הצליחו הפקחים לאתרו במהירות. לדברי הרשות, כיום ישנם עוד שישה ראמים עם קולרים שמסתובבים בשטח. שלושה ראמים מהשבות קודמות, תועדו כשיצרו לאחרונה עדר חדש.

 

השתתף בהכנת הידיעה ארז ארליכמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים