מילת השנה של מילון אוקספורד: מצב חירום אקלימי
הצוות האחראי על מילוני אוקספורד הכריז על הביטוי climate emergency כמילת השנה. בעבר בחרו במילון את המילים "פוסט אמת", "סלפי" ועוד
ההתחממות הגלובלית והסכנות הנובעות מכך מגיעות גם למילת השנה: הצוות האחראי על מילוני אוקספורד הכריז כי מילת השנה לשנת 2019 היא climate emergency (מצב חירום אקלימי).
בהודעה לעיתונות, שפרסם הצוות האחראי על המילונים, נכתב בין היתר: "מצב חירום אקלימי מוגדר כמצב שבו נדרשת פעולה דחופה להפחתת או להפסקת שינויי האקלים ולהימנעות מפגיעה סביבתית בלתי הפיכה הנובעת ממנו".
ההפגנות הרבות, שאותן הובילה הנערה השבדית גרטה טונברג, שהתקיימו מאז קיץ 2018 ברחבי העולם, קיבלו גם התייחסות בהודעה. "השנה, המודעות הציבורית המדעית למדעי האקלים וההשלכות הרבות שיש להם על קהילות ברחבי העולם, עוררו דיון עצום, במה שמזכ"ל האו"ם כינה 'הנושא המכונן של זמננו'", נכתב בהודעה.
שני אלוני, מנכ"לית ארגון "מגמה ירוקה", המארגן את מצעד האקלים השנתי בישראל, התייחסה לבחירה ואמרה כי "אנחנו ממש בישורת האחרונה - בעוד כעשור נגיע אל נקודת האל-חזור, שממנה לא יהיה ניתן למנוע את אסון האקלים. מדובר כאן בהצפת כל ערי החוף של ישראל ממש כמו בוונציה, מדובר בעלייה ל-50 מעלות בקיץ בכל המזרח התיכון, בחוסר יכולת לגדל מזון בגלל תנאי מזג האוויר ומצב כללי שפשוט לא מאפשר קיום אנושי. הבחירה של מילון אוקספורד מבהירה לכל מי שעוד חושב אחרת שהזמן לפעול הוא עכשיו".
אוניברסיטת אוקספורד בודקת מדי שנה כיצד השפה האנגלית משתנה, ובוחרת מילה אחת המשקפת את הלך הרוח שהורגש באותה שנה. בשנת 2017 נבחרה המילה youthquake - ובתרגום חופשי "רעידת צעירים" – מילה המבטאת את עוצמתו של דור המילניום. בשנת 2016 המילה שנבחרה הייתה "פוסט-אמת". המילה נבחרה בהשפעת אירועים היסטוריים מאותה שנה, כמו ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארצות הברית והחלטת בריטניה במשאל עם לפרוש מהאיחוד האירופי – אירועים שרוב המומחים לא חזו.
כמו כן נבחרו המילים "אנפרנד" (ביטול חברות, כמו בפייסבוק) ב-2009 ו"סלפי" ב-2013.