בתי זיקוק בחיפה ייסגר? "ארדואן ישתלט על משק הדלק"
במכון הישראלי לאנרגיה וסביבה הזהירו מסגירה של בתי הזיקוק: "התוכנית הפופוליסטית של המשרד להגנת הסביבה תתממש, נצטרך להתמודד עם ארדואן מטורקיה שבהיעדר התעשייה בחיפה ישתלט על משק הדלק". מנגד, בארגונים הירוקים דורשים להקדים את סגירת בתי הזיקוק
מסתבר שלא כולם מרוצים מהכוונה לסגור את אחד המפעלים המזהמים במפרץ חיפה: בארגונים הירוקים בירכו על בקשת המשרד להגנת הסביבה, שפורסמה לראשונה ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet, לסגור בתוך כמה שנים את בתי הזיקוק בחיפה, אך מסתבר שיש כאלה שטוענים כי אסור לסגור את המפעל, שנגד פעילותו נערכו הפגנות רבות בשנים האחרונות.
במכון הישראלי לאנרגיה וסביבה אמרו: "רק לפני חודש לערך התגאה המשרד בירידה של עד 45% בפליטת מזהמים במפרץ חיפה ב-2018. מה קרה מאז? על המשרד נמתחה ביקורת בקרב חוגי הירוקים על כך שחשף את האמת, את העובדות, את הנתונים שסותרים לחלוטין את קמפיין ההכפשות נגד התעשייה במפרץ חיפה. או אז יצא המשרד במקצה תיקונים, בניגוד לעובדות, על מנת להרגיע את הפופוליסטים והצעקנים".
יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה הוא יוסי רוזן, שהיה בעבר יו"ר בז"ן. מנכ"ל המכון הוא יוסי אריה. במכון עצמו חברות כל חברות האנרגיה, הכימיה והתשתית הגדולות במדינה, כך שבפועל הוא מייצג את האינטרסים של אותן חברות.
"הטיעונים הסביבתיים נגד התעשייה מתאימים לתקופה אחרת, שבה הממשלה הפעילה את התעשייה הפטרוכימית בחיפה תוך יצירת מפגעים סביבתיים", נמסר מהמכון. "אחרי המכירה של התעשייה לסקטור הפרטי, הפחיתו בתעשייה בין השנים 2012 ל-2017 את פליטת המזהמים בעשרות אחוזים בהשקעה של מיליארדי שקלים והמגמה עוד נמשכת. הטכנולוגיה משתפרת כל הזמן וניתן כיום לייצר דלקים בצורה נקיה. במפרץ חיפה פועלת גם התעשייה הפטרוכימית. רבים לא יודעים, אבל היא המקור ל-95% מהסחורות המיוצרות - מתרופות ועד רהיטים. חיסול התעשייה בחיפה יחסל את גם את הייצור של אותם מוצרים בישראל ויפגע בכלכלת המדינה וברווחה של כולנו".
במכון אמרו עוד כי הסתמכות על ייבוא מחו"ל של דלקים וכימיקלים הוא מתכון לאסון. "אי אפשר להפקיד נכס לאומי ראשון במעלה כמו משק האנרגיה הישראלי לחסדיהן של אומות העולם. עצמאות אנרגטית היא אחד מעמודי התווך של תפיסת הביטחון הלאומי הישראלית. אם התוכנית הפופוליסטית של המשרד להגנת הסביבה תתממש, המשרד יצטרך למצוא עבודה לאלפי עובדים מועסקים בצפון ולהתמודד עם ארדואן מטורקיה שבהיעדר התעשייה בחיפה ישתלט על משק הדלק, כפי שכבר השתלטה על שוק המלט בישראל. וכן זה כולל גם את אספקת הדלק לצה"ל".
יש לציין כי עמדת המשרד להגנת הסביבה היא כי יש לפנות את המפעלים מהמתחם עד שנת 2030, ולבצע את המהלך באופן הדרגתי. בדרך זו המשק יוכל להיערך לפינוי, כך שלא יורגש כל מחסור בדלק.
"לסגור בהקדם האפשרי"
כאמור, בארגונים הירוקים שמחו לשמוע על דרישת המשרד להגנת הסביבה. בארגון אדם טבע ודין פנו למשרד ראש הממשלה וביקשו לקדם סגירה מוקדמת של המתחם: "שמחנו להתבשר כי המשרד להגנת הסביבה שינה את עמדתו, ולא זו בלבד שאינו תומך עוד בהרחבת בתי הזיקוק, אלא שהוא תומך בפינוי המתחם ובסגירת בתי הזיקוק. אנו מחזקים את ידי המשרד להגנת הסביבה ומקווים שיתחיל תהליך ממשלתי סדור בעניין זה. יחד עם זאת, ובשונה מעמדת המשרד להגנת הסביבה לעמדתנו יש להביא לסגירת בתי הזיקוק לא רק בשנת 2030, אלא בהקדם האפשרי".
בתנועה הירוקה, בראשות ח"כ סתיו שפיר, אמרו כי הדרישה של מנכ"ל המשרד היא תוצאה של מאבק ציבורי ארוך וכנגד הכוחות החזקים ביותר במשק. "לאור הגמגום מצד משרד ראש הממשלה ועל רקע ניסיון העבר, נגיש כמתוכנן את הצעת החוק לפינוי כל התעשייה המזהמת במפרץ חיפה, כי בריאות התושבים קודמת לאינטרס הכלכלי של כמה תאגידים", נמסר.
ישי וולפוביץ', מנהל הקמפיין להבראת מפרץ חיפה במגמה ירוקה, אמר: "מדובר בצעד ראוי ואמיץ של המשרד להגנת הסביבה, השר והמנכ"ל ובהישג לציבור, לפעילים ולארגונים שמובילים את הקריאה לסגור את בז"ן. בתקופה של שיתוק פוליטי מנכ"ל המשרד בחר ליזום מהלך ולא לחכות לממשלה שתקום כדי לפזר את הערפל סביב שאלת סגירת בתי הזיקוק במפרץ חיפה".
וולפוביץ' הוסיף: "כפי שפורסם בעבר, חוות הדעת בדו"ח מקינזי קבעה כי אפשרי וניתן כלכלית לסגור את בז"ן עד 2025. אנו קוראים למשרד, להצטרף אלינו ולפעול בדחיפות לקיצור לוחות הזמנים לסגירת בתי הזיקוק המזהמים לא יאוחר מ-2025, ובכך להתיישר עם המגמות העולמיות נוכח משבר האקלים ולטובת בריאותם, ביטחונם ורווחתם של תושבי הצפון בפרט ומדינת ישראל בכלל".