תגלית ביוון: 6,000 כלי חרס בספינה טרופה
2,000 שנה אחרי ששקעה במצולות הים התיכון: הספינה התגלתה ליד נמל דיג, כשעליה אלפי כלי חרס במצב מצוין. כך היא אותרה
ספינה טרופה רומית המתוארכת ללפני כ-2,000 שנה אותרה ביוון, כשעליה מטען של 6,000 כדים שנשמרו היטב ושימשו כנראה להעברת יין ואוכל. הספינה התגלתה ליד האי היווני קפלוניה, ובאמצעותה ניתן לגלות מידע חדש על נתיבי הסחר בים התיכון בתקופת האימפריה הרומית.
השרידים, שאותרו ליד נמל הדיג פיסארקדו בחוף הצפוני של קפלוניה, נמצאו באמצעות ניתוח תמונות סונאר. על הספינה הטרופה אותרו אלפי אמפורי, כלי קיבול מחרס בעלי שתי ידיות שהיו נפוצים באותה עת ותפקידם העיקרי היה אחסון מוצרים כיין ואוכל.
החוקרים היוונים מעריכים כי הספינה, שעד כה לא הוחלט אם להעלותה מקרקעית הים, נבנתה בין המאה הראשונה לפני הספירה למאה הראשונה אחרי הספירה. "זה קבור חלקית בסחופת, ולכן אנחנו מאמינים כי אם נבצע חפירה בעתיד, נמצא אולי אפילו את כל גוף הספינה הטרופה", אמר ג'ורג' פרנטינוס מאוניברסיטת פטרס שביוון, שהוביל את החיפושים.
"ספינת פיסקארדו" היא אחת מארבע הגדולות מאותה תקופה שנמצאו בים התיכון, והגדולה ביותר מאותה עת שאותרה עד כה במזרח הים התיכון. אורכה היה ככל הנראה 33 מטרים, רוחבה 12 מטרים והמטען כמעט בגודל זהה – 30 מ' לאורך ו-11.5 מ' לרוחב.
בעיירה פיסקארדו אותרו לאחרונה בתים עתיקים, מרחצאות, תיאטרון, בית קברות ומקדש שמתוארכים לבין 146 לפני הספירה עד 330 אחריה. "זה מראה שפיסקארדו הייתה נמל חשוב באותה עת", כתבו המדענים במחקרם שפורסם ב-Journal of Archaeological Science. טובין כדגנים, יין, שמן וזיתים הועברו בכל נמלי הים התיכון, כשרומא הייתה היעד הסופי.
ספינות טרופות עתיקות במזרח התיכון נמצאו בעבר באמצעות צוללנים, אך במקרה זה הצוות החליט להשתמש בטכניקה של ראייה ממוחשבת – עיבוד אוטומטי של תמונות סונאר של קרקעית הים. כעת התקווה היא שצילומי הסונאר יסייעו גם להבנה מדוע טבעה הספינה.
למחקר המלא לחצו כאן