שתף קטע נבחר

 

בג"ץ לשר להגנת הסביבה: החלטה על חוק הפיקדון - עד יוני 2020

ב"אדם טבע ודין" טוענים כי איסוף מכלי המשקה הגדולים למיחזור לא הגיע ליעד המינימום ולכן הם דורשים שבג"ץ יורה למשרד להגנת הסביבה להטיל פיקדון גם על הבקבוקים האלה

"לא עומדים בכמות הבקבוקים למיחזור": בג"ץ הוציא אתמול (ד') צו על תנאי נגד השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, וחייב אותו להודיע עד יוני 2020 לקבל החלטה בנוגע לחוק הפיקדון: פניה לוועדת הכלכלה, שאמורה לדחות את הכנסת מכלי המשקה הגדולים לחוק הפיקדון, או לחילופין הכנסת הבקבוקים הגדולים לחוק. במשרד להגנת הסביבה מסרו כי השר כבר החליט בנושא, ויפנה לוועדת הכלכלה לדחיית הפיקדון.

 

מיחזורית (צילום: ירון דרוקמן)
מיחזורית(צילום: ירון דרוקמן)

 

עמותת "אדם טבע ודין" עתרה לבג"ץ בתחילת השנה וביקשה שהשר יפרסם הודעה ברשומות, שלפיה איסוף מכלי המשקה הגדולים ב-2016 לא הגיע לכדי 55% מסך מכלי המשקה הגדולים ששווקו באותה שנה - יעד מינימום שקבעה המדינה לחברות המיחזור. הארגון טען כי השר מפר את החוק, שלפיו אם לא יושגו יעדי האיסוף שהטילה הכנסת על יצרני המשקאות, הוא יהיה מחויב להטיל פיקדון על מכלי משקאות גדולים, או לחילופין לדחות את תחולת הפיקדון בצו, באישור הכנסת. "השר נמנע במפגיע מקיום הוראות החוק הרלוונטיות מזה חודשים ערוכים... וכל זאת ללא הצדקה או הנמקה ראויה", נטען בעתירה.

 

מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה, אמר: "בג"ץ הציב היום תמרור אזהרה בפני השר להגנת הסביבה. החלטתו היא אינדיקציה להתנהלות הבלתי חוקית של השר אלקין, שנכנע ללחצי חברות המשקאות ומנצל את תקופת הבחירות כדי להתחמק מהכרעה לגבי עתיד הפיקדון של הבקבוקים הגדולים. נמשיך לפעול להפחתת הפסולת בישראל ובימים אלו אנו מקדמים את הצעת חוק הפלסטיק בישראל".

 

עו"ד אסף רוזנבלום, מנהל המחלקה המשפטית באדם טבע ודין, הוסיף: "מדי שנה מאות מליוני בקבוקים מוצאים את דרכם לסביבה ופוגעים בבריאות הציבור. אנו מברכים על החלטת בית המשפט העליון העולה בקנה אחד עם החקיקה המתקדמת של האיחוד הארופי, אשר תחייב את מדינות אירופה לאסוף ולמחזר את כלל בקבוקי המשקה".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "אנו שמחים על כך שבג"ץ קיבל את עמדת המשרד להגנת הסביבה שלא ניתן לשנות את החלטת השר שלא להטיל פקדון על מכלים גדולים, בהתאם לסמכותו. נחדד, כי בית המשפט לא דן היום במדיניות השר בדבר דחיית החלת הפיקדון בגין אי העמידה ביעדי 2016, ולא קיים כל דיון בנושא זה. בית המשפט אף ביקר את העובדה שאדם טבע ודין לא הגישה את העתירה במועדים רלוונטיים, טרם פיזור הכנסת לפני למעלה משנה, ופנתה לבית המשפט רק לאחר שהכנסת פוזרה. הרכב השופטים ציין כי בקשתה לחיוב השר להגנת הסביבה לפרסם הודעה על אי עמידת היצרנים והיבואנים ביעדים 'תהווה מחטף' ואין לה מקום בעת הזו".

 

גורמי המשרד הבהירו בדיון, כי ההליכים להתקנת הצו הושלמו זה מכבר, ולאחר פרסום להערות הציבור אף אושרו על-ידי משרד המשפטים וכן על-ידי השר להגנת הסביבה. עוד הוסיפו כי עם כינון ועדת הכלכלה בכנסת הבאה, יובא הצו לאישורה בלוח זמנים קצר ככל הניתן. "משום כך, בית המשפט הודיע כי ייתן צו על תנאי באופן שהמשרד יידרש לעדכן את בית המשפט עד 16 ביוני 2020 על כך שההליך להתקנת הצו לדחיית הפיקדון אכן מקודם ומובא לאישור ועדת הכלכלה בכנסת, בלוח הזמנים הקצר ביותר. במילים אחרות, הצו על תנאי הוא על פעולה שהמשרד להגנת הסביבה מחויב גם כך לעשות ויעשה כן מיד לאחר שהכנסת תתמנה", תגובת המשרד להגנת הסביבה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון דרוקמן
לא ממחזרים מספיק. ארכיון
צילום: ירון דרוקמן
מומלצים