שתף קטע נבחר

 

גרביל החולות ניצל: הטבע בעוטף עזה לא ייפגע

קק"ל ביקשה לקדם תוכנית לחקלאות על 800 דונם בשטח מושב נתיב העשרה. החברה להגנת הטבע התנגדה והוועדה המחוזית קבעה כי השטח יהפוך לשמורת טבע

הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה דרום החליטה להעדיף שמורת טבע על פני קידום תוכנית לחקלאות, שהייתה עלולה לפגוע בחולות באזור יישובי עוטף עזה.

 

גרביל במחילה (צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע)
גרביל במחילה(צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע)

קק"ל ביקשה לקדם תוכנית לגריעת 800 דונם של שטחים טבעיים, חשובים וערכיים, בחולות נתיב העשרה מצפון לרצועת עזה, על מנת לייעד אותם לחקלאות וחממות. התוכנית של קק"ל כללה שטחים לשימור, אבל גם לא מעט שטחים שאמורים לעבור לחקלאות לטובת מושב נתיב העשרה.

 

בחוות דעת אקולוגית, שצירפה החברה להגנת הטבע להתנגדות לתוכנית, פורטו החי והצומח במערכת האקולוגית העדינה הזו. ישנם 11 מינים אנדמיים של צמחים, המהווים כ-20 אחוז מכלל מיני הצמחים האנדמיים בארץ. בנוסף, בחולות קיימים חמישה סוגים של יונקים קטנים, מתמחי חולות, שאינם מתקיימים בבתי גידול אחרים דוגמת גרביל חולות, גרביל החוף, ירבוע החולות, מריון החולות וקיפוד חולות. בחולות ישנם גם זוחלים רבים, חלקם אנדמיים ונמצאים בסכנת הכחדה. ביניהם כח אפור, נחל חולות, נחושית חולות, שנונית חולות ושנונית ארוכת כף.


שנונית חולות (צילום: ד
שנונית חולות(צילום: ד"ר בעז שחם)

 

בוועדה ציינו כי "הוועדה מציינת כי היא רואה חשיבות לאומית בחיזוק מושב נתיב העשרה וחיזוק ההתיישבות לאורך גבולה הדרומי של המדינה עם רצועת עזה". עוד ציינו כי בסיור שנערך במקום התרשמו חברי הוועדה באופן בלתי אמצעים מהשטחים החקלאיים של המושב ומהאזור המבוקש לפיתוח חקלאי. "בסיור בלטה מאוד העובדה כי חלקות רבות בשטחים החקלאיים שממערב למושב נטושות ואינן מעובדות, ועל חלקן ניצבות חממות שאינן בשימוש", אמרו בוועדה.

 

נציגי נתיב העשרה הסבירו כי החקלות הללו מוקצות לבעלי נחלות במושב, אשר בשל המשבר בחקלאות אינם מעבדים אותן. בוועדה הדגישו כי בתחום התוכנית יש בעיקר שטחים טבעיים ערכיים וחשובים, אשר בהם דיונות חול טבעיות. בחלק מהשטחים הוקמו תשתיות חיוניות של מערכת הביטחון על גבול הרצועה, אך היתר בעיקרם במצב הטבעי.

החממות הנטושות (צילום: דב גרינבלט)
החממות הנטושות(צילום: דב גרינבלט)

 

חברי הוועדה השתכנעו כי חולות נתיב העשרה נכללים בין השטחים החוליים הטבעיים האחרונים לאורך מישור החוף בכלל ובאזור דרום הארץ בפרט. בשטחים אלו קיימות אוכלוסיות בעלי חיים, אשר חלקן נמצאות בסכנת הכחדה כגון הצבי הארץ ישראלי, חתול ביצות, צבוע מפוספס וכח אפור.

 

שטחים אלו נתונים ללחצים תמידיים של ייצוב חולות, מינים פולשים, פיתוח, נופש, כריית חול, תנועת רכבי שטח, פעילות ביטחונית חיונית וכדומה. הוועדה סבורה כי שמירת שטחים טבעיים אחרונים אלו לטובת הדורות הבאים אינה רק אינטרס ציבורי רחב ברמה הארצית והאזורית, אלא גם משאב חשוב של מושב נתיב העשרה, המשמש לצרכי נופש ופנאי ומהווה מוקד משיכה לאוכלוסייה עתידית למושב.

 

לדברי שי טחנאי, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע בדרום, שהגישה התנגדות לתוכנית: "מדובר בהחלטה מצוינת המהווה צעד חשוב וחיוני לשמירה והגנה על חולות מישור החוף הדרומי הערכיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע
גרביל החולות
צילום: אבישי שלמה, החברה להגנת הטבע
מומלצים