תחזית: הלמורים ייכחדו תוך 60 שנה במדגסקר
מודלים חדשים של שינויי אקלים ואובדן יערות גשם מצביעים על עתיד עגום ללמורים ולבית הגידול שלהם במדגסקר. היעלמות היערות לצד ציד בלתי חוקי וסחר בחיות, עלול להביא להיעלמותם ב-60 השנים הבאות
מדגסקר, האי הרביעי בגודלו בעולם, נודע בשל מיני החי והצומח שבו, ש-75 אחוז מתוכם הם ייחודיים לאי זה ולא ניתן למצוא אותם בשום מקום אחר בעולם.
תהליכים גיאולוגיים השפיעו על אוכלוסיית החי והצומח באי, כשלפני כ-165 מיליון שנה, התנתק האי מדגסקר מיבשת אפריקה ונדד למרחק של כ-400 ק"מ מזרחה מהחוף. מאז ההתנתקות, התפתח במדגסקר עולם מופלא של חי וצומח כשבין המינים האנדמיים ניתן למצוא את אחד מסמליה הידועים של מדגסקר, הלמורים, שהגיעו לאי לפני כ-65 מיליון שנה ושגשגו בו עד בואו של האדם.
תחילה מפולינזיה, מלזיה ואינדונזיה שבדרום־מזרח אסיה, לאחר מכן מחופי אפריקה ומשנת 1500 גם מאירופה, תחילה הפורטוגלים ולאחריהם האנגלים והצרפתים. תוך זמן קצר, חירבו בני האדם את גן העדן הזה והפכו אותו לשדה קטל עבור בעלי החיים בכלל ועבור הלמורים הססגוניים בפרט.
היערות מושמדים ועמם גם בעלי החיים
היערות באי מושמדים מדי יום, כשההערכות נעות סביב אחוזים מעטים שנותרו מיערות הגשם באי. גם בעלי החיים הרבים, הולכים ונעלמים, לרבות אוכלוסיית הלמורים, שהפכו כאמור להיות שם נרדף למדגסקר. כעת, ההערכות הקודרות מדברות על כך שעד 2080, ייעלמו כליל כל יערות הגשם ועימם גם כל אוכלוסיית הלמורים.
הלמורים המפורסמים של מדגסקר עלולים לאבד את יער הגשם שלהם עד שנת 2080. זו הכותרת שמספק האי שהיה גן עדן וככל שחולפות השנים נראה כגיהינום בהתהוות. כריתת יערות ושינוי אקלים עשויים למחוק חלק גדול מיערות הגשם של האי, אם כי המצב העגום טרם הגיע לנקודת האל חזור.
מודלים חדשים של שינויי אקלים ואובדן יערות גשם מצביעים על עתיד עגום עבור הלמורים שכן בית הגידול שלהם עשוי להיעלם עד שנת 2080. מיני הלמור שוכנים בעצים גדולים ולכן עם היעלמות הולכת וגוברת של היערות באי, אוכלוסיותיהם צונחות במהירות. שילוב של כריתת יערות והחמרה בתנאי האקלים, כחלק מההתחממות הגלובלית והפגיעה באוזון, עלולות לגרום ליערות הגשם להיעלם בתוך 60 שנים, עד כדי החרבתם כליל.
עננה מרחפת על הלמורים
אובדן היער בגלל כריתת עצים ואקלים משתנה העצימו את העננה שמרחפת מעל ראש הלמורים, גרמו לכך שמתוך למעלה ממאה מיני ותתי מיני למורים, אחוז גבוה נתון לאיום הכחדה ממשי או ככאלה שנכחדו מעל פני האדמה.
כל מיני הלמור הם ילידי מדינת האי מדגסקר ומאוימים דווקא שם על ידי אובדן בתי גידול, ציד לא חוקי וסחר בחיות מחמד בלתי חוקיות.
כ-100 אזורים מוגנים פזורים ביערות הגשם של מדגסקר. אך הלכה למעשה, העצים באזורים אלה, שצריכים להיות בטוחים, הם בסך הכל 'פארים מנייר' שכן אין בהם אכיפה ממשית וזה מאפשר לפגיעה המשתוללת ביערות הרבים.
טרוויס שטפן, אקולוג הפועל בארגון לשימור הטבע באי האפריקאי ללא מטרת רווח, מציין כי אובדן יערות הגשם של מדגסקר עשוי להיות גרוע בהרבה מההערכות שהוזכרו תחילה.
עם זאת, כאשר חוקרים אחרים ניסו לצייר תרחיש אופטימי יותר - כזה שהניח שאף אחד מהיערות בתוך אזורים מוגנים לא ייהרס - התוצאה הייתה שרק מחצית מיערות הגשם של האי עדיין יהיו שלמים עד שנת 2070, "ייעור מואץ חייב להיות בראש סדר העדיפויות , אך עלינו לחפש גם רעיונות חדשים מחוץ לקופסה כדי להביא לשיפור מיידי במאמץ לשימור בתי הגידול באי", מציע שטפן.
התקווה: תיירות אקולוגית לטובת הלמורים
"העולם אוהב את הלמורים, אך ממשלת מדגסקר מסבה מעט מאוד תשומת לב להצלתם", אמר ראס מיטרמאייר, שהיה ממובילי האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע,
"הכל קרה בגלל הפיכה ומשברים פוליטיים והנשיא הנוכחי אנדרי רג'ואלינה נכנס בתחילת השנה לתפקידו לאחר שקודמו, הרי רג'ונארממפיאן היה טרוד בבחירות שהיו בראש סדר העדיפויות המדיני ולכן נושא הצלת הטבע הוזנח", כך לדבריו של מיטרמאייר שמציע פתרון, "תיירות אקולוגית היא כלי השימור מספר אחד ברגע זה", אומר מיטרמאייר, כשהאיגוד הבינלאומי לשימור הטבע ומאבי הטבע גייס כ-8 מיליון דולר לשימור אוכלוסיית הלמורים, שחולקו כמאמץ של העבודה בשטח, "זה יעבור לקהילות ולפעילות התיירותית", אומר מיטרמאייר.
מעבר לכך, מיטרמאייר אומר שהוא מקווה שקבוצות שימור וממשלות אחרות יעקבו אחר המאמצים הממוקדים ויספקו חבילות סיוע שיעזרו לממשלת מדגסקר להקפיד על שימור החי והוצמח באי, כדי להביא לקיצו של הסחר הבלתי חוקי שמשתולל בו, לרבות החברת היערות ופגיעה בלמור לשם ציד, "אני אופטימיסט נצחי. גם אם יש כישלון, החוכמה היא להתארגן מחדש. אם יש מכשול, יש להפיל אותו או לנוע סביבו. הלמורים הם בעלי חיים נפלאים ואנחנו עובדים יחד כדי להציל אותם".