שתף קטע נבחר

 

חתן פרס ישראל לחקלאות: "פועלים שזני העגבניות יתמודדו עם משבר האקלים"

בריאיון לאולפן ynet סיפר פרופ' דני זמיר כיצד תורבתה העגבנייה, מדוע הישראלים אוהבים לאכול את הירק וגם הוא העריך איך העגבנייה תתמודד עם משבר האקלים

פרופ' דני זמיר, שיקבל ביום העצמאות הקרוב את פרס ישראל בתחום חקר החקלאות ומדעי הסביבה, אמר היום (ג') בריאיון לאולפן ynet כי הוא מעריך שהידע שנצבר על זני העגבניות יסייע להן לשרוד את משבר האקלים והשלכותיו.

 

צילום: שחר גולדשטיין

צילום: שחר גולדשטיין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פרופ' זמיר - פרופסור אמריטוס לגנטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים, במכון סמית למדעי הצמח והגנטיקה בחקלאות, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה ברחובות - יקבל את הפרס על טיפוח והשבחה של זני עגבניות וגידולים אחרים. הוא פיתח אוכלוסייה של עגבניות תרבותיות שמכילות קטעי DNA ממני בר של עגבנייה המקנים עמידות לעקות כמו יובש ומלח ועמידות כנגד מחלות צמחים. 

 

אז מה זה עגבניות תרבותיות? פרופ' זמיר הסביר: "המחקר שלי עוסק בהחדרה של תכונות ממיני בר של העגבנייה לתוך העגבנייה התרבותית. עגבנייה תרבותית - התכונות שלה הן מסוימות וחלק מהתכונות של העגבנייה התרבותית הלכו לאיבוד במהלך התירבות. למשל, עמידויות למחלות או גנים שמאפשרים איכות טובה יותר של המוצר. המחקר שלנו חזר חזרה למיני הבר ובנה אוכלוסייה שמאפשרת לסרוק תכונות שישנן בתוך מין הבר ואלה שהן בעלות עניין, להחדיר אותן לתוך העגבנייה התרבותית".

 

עגבניות בדרום (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
עגבניות בדרום(צילום: רועי עידן)

 

פרופ' זמיר התייחס לעובדה שבישראל אוכלים הרבה מאוד עגבניות: "העגבניות הן טעימות והן אדומות, מה יותר צריך? בכל אופן בישראל העגבנייה היא מאוד חשובה. יותר חשובה מאשר במדינות אחרות ואכן יש הרבה חוקרים שעוסקים בחקר ביולוגי בשימוש בצמח העגבניה. בתור פרופ' אני יכול להגיד לך באופן חד משמעי - שאני לא יודע. אולי בגלל השם, עגבנייה, שזה קשור לעגוב או פעם קראו לעגבנייה 'האהבה', ניסו כל מיני שמות, הכל מסתובב סביב האהבה אז אנחנו אנשים אוהבים פה".

 

פרופ' דני זמיר (צילום: שחר גולדשטיין)
פרופ' דני זמיר(צילום: שחר גולדשטיין)

 

ואיך העגבנייה תשרוד את משבר האקלים? פרופ' זמיר אופטימי: "אכן אנחנו נמצאים במצב שבו האקלים הוא משתנה בצורה מהירה ואנחנו צריכים לנצל את הידע שלנו והיכולות שלנו בכדי לדאוג לכך, שהזנים שאנחנו מגדלים יוכלו להתמודד בהצלחה עם התנאים החדשים, שיכולים להיות מחסור במים, טמפרטורות גבוהות או נמוכות, מחלות וכן הלאה. ואכן, התחום הזה של הגנטיקה וההשבחה הוא תחום שהתקדם מאוד בשנים האחרונות. אם התחום הזה היה בעבר עני בנתונים, היום יש לנו נתונים על הקוד הגנטי של הרבה מאוד זנים של עגבניות ואנחנו יכולים לנצל את המידע הזה, בשילוב עם ההערכה של הצמח, זאת אומרת מאוד חשוב הקשר עם הצמח, לא רק ה-DNA, השילוב בין ה-DNA ובין התכונות של הצמח מאפשר לנו לשפר את הביצועים של העגבניות ושל כל גידולי התרבות שישנן".

 

פרופ' זמיר עוסק גם בטיפוח מעשי של זני עגבניות. על בסיס ידע מקורי הוא הקים לפני כעשרים שנה את חברת הזרעים (א.ב. זרעים). במסגרת החברה, ובשיתוף עם חברת "יישום" של האוניברסיטה העברית, טופח אחד מזני עגבניות התעשייה המובילים של קליפורניה. לפני כעשר שנים הוא הקים, יחד עם תלמידו יניב סמל, את חברת Phenome Netwrorks שמיישמת שיטות חישוביות לעזרת טיפוח גנטי. פרופ' זמיר משמש כיועץ וכמבקר חיצוני באוניברסיטאות ומכוני מחקר חשובים בארה"ב, באירופה ובמזרח הרחוק, שעוסקים בגנטיקה של צמחים.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר גולדשטיין
פרופ' דני זמיר
צילום: שחר גולדשטיין
מומלצים