טבח בספרד, לפני 7,300 שנה
שנאת זרים הובילה לרצח קדמוני מזעזע? בהרי הפירנאים התגלו שרידי 9 מהגרים מהמזה"ת, בהם 4 ילדים. "טירוף רצחני", כינו זאת החוקרים
ירו חצים על המבוגרים, רצחו גם את הילדים, היכו את הקורבנות אחרי המוות - וייתכן שהרקע לכל זה הוא שנאת זרים. היחס למהגרים באירופה נמצא בכותרות בשנים האחרונות, וכעת מתברר כי גם בתקופות קדומות הרבה יותר סבלו מהגרים ליבשת ממתקפות, לעתים רצחניות.
שרידים של מהגרים ניאוליתים שנמצאו בספרד של ימינו אנו גילו כי אותם מהגרים הוצאו להורג באכזריות, במה שהחוקרים כינו "טירוף רצחני של שנאת זרים". זה קרה לפני יותר מ-7,000 שנה.
מוביל המחקר, קורט אלט מאוניברסיטת בזל בשווייץ, אמר כי אלימות שכזו אינה דומה לשום דבר אחר שנראה בספרד או ביתר חלקי אירופה באותה העת. הוא אמר כי הטריגר לכך היה כנראה סדרה של תקריות כגניבת בקר, עימותים על שטחי אדמה או אפילו גניבת נשים. לדבריו, הקבוצה שהותקפה הייתה שייכת לגל הראשון של מהגרים מהמזרח התיכון.
התגלית המזעזעת נחשפה במערת אלס טרוקס בהר שבמחוז וסקה. היה צורך בחפירה זהירה במיוחד כדי למנוע פגיעה בשרידים השבירים, שמתוארכים ל-5,300 לפני הספירה, תקופה שבה הלקטים-ציידים הוחלפו בחקלאים.
אלט אמר כי על שרידי גופות המבוגרים והילדים נראות עדויות לפגיעות אלימות בגולגולת ובשלד. על ראשי המבוגרים נראו פציעות המקושרות לפגיעת חצים, ולכן ההערכה היא שהם נורו תחילה - ואחר כך הוכו.
נתונים גנטיים של הקורבנות גילו כי הם היו חלק מהגל הראשון של מהגרים ממזרח התיכון לאירופה. לפי המאמר, התגלית במערה היא מהמקרים המתועדים הראשונים לאלימות בין אנשים "שמוצאם ושהשקפת העולם שונה באופן מובהק זה מזה".
מניתוח הגנום של הקורבנות עולה כי שניים מהם היו אב כבן 30 ובנו, כבן 6. על פי ההערכה, כל הקורבנות היו מאותה קבוצה תרבותית, כנראה חקלאים מהגרים שהגיעו לאזור שנשלט עד אותה עת על ידי לקטים-ציידים.
בזמן שבו חיו הקורבנות החלה להתפתח החברה החקלאית. המדענים סבורים כי הקורבנות הם מהגרים שהחלו לעבד את האדמה, ושהתוקפים היו לקטים-ציידים מקומיים או קבוצת מהגרים חקלאים אחרת.
ב"דיילי מייל" צוין אם התוקפים היו מקומיים ההערכה היא שראו את המהגרים כפולשים לאדמותיהם, ואם מדובר בקבוצת מהגרים אחרת ייתכן שהרקע הוא סכסוך אדמות. צוות החוקרים אמר כי החשיבות הרבה של תקרית אלימה זו היא שמדובר בעדות מוקדמת לאלימות בתקופה הניאוליתית. המחקר פורסם במגזין Scientific Reports.