בידוד במכתש רמון: האסטרונאוטים שידמו חיים במאדים
שישה אסטרונאוטים אנלוגיים, אחד מהם ישראלי, ישהו החל מחודש אוקטובר בבידוד באזור שידמה חיים במאדים במכתש רמון למשך חודש
האנשים שייכנסו לבידוד ולא בגלל הקורונה: פורום החלל האוסטרי הכריז הבוקר (יום ה') על תשעה אסטרונאוטים אנלוגיים, שיובילו את משימת אמאדי AMADEE 2020, שאמורה להיערך במצפה רמון לקראת סוף השנה. בצוות חוקר ישראלי אחד.
הצוות הבינלאומי מורכב מנציגים מפורטוגל, גרמניה, ספרד, הולנד אוסטריה, יוון וישראל. האסטרונאוטים האנלוגיים נבחרו מתוך עשרות מועמדים בינלאומיים שהגיעו לפורום החלל האוסטרי, הגוף הבינלאומי המוביל בעולם כיום למשימות אנלוגיות המדמות חיים על מאדים.
הישראלי שנבחר למשימה הוא אלון טנצר. טנצר, בעל תואר ראשון במדעים, במתמטיקה, מדעי המחשב ומדעי תעופה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ותואר שני בנוירו-ביולוגיה במכון ויצמן למדע. הוא שירת בחיל האוויר, שם שימש בין היתר בתפקידים של מפתח תוכנה וראש צוות. עבד כחוקר וכמדען נתונים במכון ויצמן למדע. הוא עובד כרגע כמהנדס AI בכיר בסינגפור ובונה פתרונות מבוססי בינה מלאכותית לחברות שונות. הוא דובר עברית, אנגלית, צרפתית וסינית.
בצוות הגיבוי נמצא ישראלי נוסף - ליעד יוסף. הוא בעל תואר ראשון במתמטיקה מהאוניברסיטה העברית בירושלים ובכלכלה מאוניברסיטת תל אביב. הוא שירת בחיל האוויר (פרויקט תלפיות) והשתחרר בדרגת סרן. בשנת 2018 הוא השתתף בתוכנית לימודי החלל של ISU. השתתף במשימה אנלוגית של מאדים בישראל כאסטרונאוט אנלוגי כחלק מארגון DMars וכעת הוא לומד בינה מלאכותית בתוכנית לימודים בישראל. יוסף דובר עברית, אנגלית וספרדית.
מחנה אימונים לפני המשימה
בהודעת משרד המדע והטכנולוגיה נכתב כי הצוות הנבחר יחל כעת אימונים מיוחדים במרכז פורום החלל האוסטרי באינסברוק לקראת המשימה האמיתית באוקטובר 2020. תשעת האסטרונאוטים האנלוגיים יתחלו לצוות המשימה הכולל שישה אנשים ועוד שלושה נוספים שיהיו בצוות הגיבוי. שני הצוותים יעברו את אותם האימונים בדיוק ויהיו מוכנים למשימה. במקרה שאחד מאנשי הצוות לא יוכל להשתתף או לעמוד במשימה עד סופה, אחד מצוות הגיבוי ימלא את מקומו.
המשימה במכתש רמון בנגב, היא שיתוף פעולה ראשון מסוגו בישראל, בין פורום החלל האוסטרי וסוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה. על פי התכנון, האסטרונאוטים האנלוגיים יערכו ניסויים ומחקרים מדעיים, כשהם חיים ועובדים במבנה מיוחד שיוקם עבורם המדמה את החיים במאדים. במהלך כל התקופה, האסטרונאוטים האנלוגיים יחיו בבידוד ובניתוק מ"כדור הארץ" ויצאו לניסויים כשהם לבושים בחליפות חלל מיוחדות. הקשר היחיד שלהם עם כדור הארץ ובני האדם, יהיה דרך מרכז בקרה מיוחד שיוקם גם הוא במכתש רמון ויעקוב 24 שעות ביממה אחר הפעילות שלהם במהלך כל התקופה. את המשימה של בניית ההביטט (המבנה המיוחד) וחדר הבקרה תבצע עמותת D-MARCS, שלה ניסיון רב בבניית הדמיות מהסוג הזה.
אבי בלסברגר, מנהל סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה, אמר: "שיתוף הפעולה שלנו עם הפורום האוסטרי ואירוח משימת AMADEE 20 בישראל הינה חלק מהמדיניות שלנו לתמוך במדע, להשתתף במאמצים הבין לאומיים של חקר החלל בעזרת משימות מאוישות כמו גם הפעילות הענפה אותה אנו מבצעים בתחום החינוך והנגשת פעילות החלל לקהל הרחב. אנו גאים לטול חלק במשימה זאת ונשקיע את כל המאמצים הנדרשים להבטחת הצלחתה".
ד"ר גרנוט גרומר, מנהל פורום החלל האוסטרי, הדגיש את האופי הבינלאומי של המשימה: "80 מדענים מ-12 מדינות פיתחו ציוד, נהלים וניסויים שייבחנו על ידי האסטרונאוטים האנלוגיים שלנו במהלך שהותם בת ארבעה שבועות בישראל. המוסדות המשתתפים מגיעים מצרפת, גרמניה, ישראל, איטליה, פורטוגל, שבדיה, בריטניה, ארה"ב ואוסטריה. "