איך ללמוד מרחוק? סטודנטים עם טיפים
ההנחיות החדשות השאירו את המוסדות להשכלה גבוהה סגורים והלמידה עוברת לצורה מקוונת. אז איך תצליחו בלימודים מהבית? קבלו כמה טיפים מסטודנטים
בשל התפשטות נגיף הקורונה החליטו רוב המוסדות להשכלה גבוהה לקיים את הלימודים מרחוק באופן מקוון. אז מה כדאי לעשות כשאתם לומדים מהחדר או מהסלון ולא באולם ההרצאות? ומה אסור שיהיה לידכם? סטודנטים וגם מרצה עם המלצות.
אלון מילר, סטודנט להנדסת תעשייה וניהול באונ' הפתוחה
מילר החל את לימודים ב-2017, תוך כדי שירותו הצבאי. "השתחררתי מהצבא רק לפני שלושה חודשים ובמהלך כל תקופת הלימודים למדתי בלילות, במשרד, בהקשבה לשיעורים, תוך כדי נהיגה ואפילו בזמנים מיוחדים למדתי בזמן טיסות", הוא מספר. "בשנים האחרונות לקחתי איתי את הלימודים לכל מקום - משלחות בצה״ל, טיסות, נהיגה".
מבחינת החוויה האישית, אומר מילר, "הלימודים מרחוק מעניקים לי קשב מיטבי - ממשיך בחיי ומשלב את הלימודים תוך כדי. בכיתה יש המון הסחות דעת - האנשים מסביב, הדיבורים ועוד. כשאתה לומד מהבית כל הדברים הללו נעלמים והתוכן עובר אלייך בצורה מזוקקת, זה כמו לקבל ידע בהזרקה. לימודים מקוונים לא גורעים מהתלמיד, אלא להפך - זה הרבה יותר טוב, וזה מעלה אצל סטודנטים רבים את רמת התפוקה".
אילנה בליטי, סטודנטית להנדסת תעשייה וניהול באונ הפתוחה:
בליטי התחילה את לימודיה ב-2015. "כל הסטודנטים ואני מתחברים לשיעור דרך האתר של הקורס, יש מרצה, מי שבוחר להיות פעיל בשיעור יכול לשאול שאלות, יש אפשרות להיות נוכח בשיעור עם או בלי מצלמה, וגם יש הקלטות שמאפשרות צפייה חוזרת בשיעור", היא מספרת. "הלמידה מרחוק מאפשרת למידה במקום שאתה מרגיש הכי נוח- בפינה שאתה בוחר בבית".
בליטה מוסיפה: "כשאתה סטודנט במשרה מלאה, כמוני, זה דבר מאוד נוח. במיוחד בימים כמו עכשיו, הלימודים מרחוק מציעים פתרון מעולה ומאפשרים להמשיך בשגרה. למידה בכיתה או בבית זה אותה רמת לימוד, להפך, למידה מהבית חוסך נסיעה וזמן. הטיפ הכי טוב שאני יכולה לתת לסטודנטים שלומדים מרחוק הוא לפתח משמעת. משמעת עצמית חשובה כדי לאסוף את עצמך ולהצליח. בימים שהשגרה היא לא בדיוק עכשיו, אין ספק שהרבה יותר קשה להצליח מבחינת המשמעת".
דר אלון, סטודנטית למשפטים באוניברסיטת חיפה:
אבל יש כאלה שנחשפו רק בימים האחרונים ללמידה מרחוק. אלון מודה כי בהתחלה היו לי ממש ספקות לגבי לימודים מרחוק. "אבל המרצים ממש סבלניים ומנסים להבין את המערכת ולעשות את הלימודים לכמה שיותר מעניינים", היא אומרת. "אתמול אחת המרצות עשתה לנו משחק טריוויה במערכת כדי לוודא שאנחנו איתה... הקושי המרכזי הוא שאין את השיח של הכיתה. ברגע שאין את ההפסקות הללו ,כשמתחיל שיח בין הסטודנטים למרצה בכיתה, אז המרצה מדבר יותר זמן ואז קשה לסכם, קשה יותר לעקוב. ברגע שגם אנחנו וגם המרצים הבינו שזו אחת הבעיות אז הם שינו קצת את סדר ההרצאה. הם מדברים לזמן קצוב ואז עושים הפסקה יזומה כדי שאפשר יהיה לקיים את השיח בינינו".
היא מצביעה על יתרונות ללמידה מרחוק: "היתרון המרכזי של הלמידה המתוקשבת היא שזה חוסך המון זמן. התפנה לי המון זמן כי לא צריך להגיע לאוניברסיטה. ואני בבית, אז יש הרבה דברים שאני מצליחה להשלים, אם זה להתכונן להרצאה הבאה או דברים שקשורים לעבודה. אחד המרצים כתב לנו במייל משהו שממש אהבתי - שהוא מחוייב להשכלה המשפטית שלנו והנסיבות לא משנות את זה. זה ממש מחמם את הלב במצב הלא פשוט הזה, לדעת שיש מישהו שאפשר לסמוך עליו".
עידן כהן, סטודנט שנה ב' בהנדסת תעשייה ניהול באפקה, המכללה האקדמית להנדסה
כמובן שהטכנולוגיה מאוד מסייעת בלמידה מרחוק. כהן: "השימוש בתוכנת ZOOM מאפשר למידה אינטראקטיבית בתקופה של משבר בריאותי ולמעשה מצילה לנו את הסמסטר. אפשר ללמוד חומר עיוני וחישובי בעזרת כלים חכמים שהיא משלבת. יש קושי להישאר מול המסך ולעמוד בפיתויים של הבית, אבל בסך הכל מתמודדים עם זה. התוכנה כן מאפשרת למידה נוחה מהבית ומשרתת את המטרה. הטיפ שלי לסטודנטים הוא לשים דברים מסיחי דעת כמו טלפון נייד בצד ולדאוג להכין מראש אוזניות, מיקרופון או כל אמצעי אחר כדי לא לקום באמצע".
ינון ערב ,סטודנט שנה ב' מדעי ההתנהגות באקדמית כנרת
אבל לא הכול עובר חלק, כמו שערב מספר: "המרצים שלנו מנסים לעשות ככל שביכולתם וזה ראוי מאוד להערכה ובכל זאת אנחנו נתקלים לפעמים בקשיים טכניים. יש מרצים שמתורגלים יותר לשיעורים מקוונים ויש כאלה שזה חדש להם כמו גם לסטודנטים - ישנם שמתחברים בקלות יותר לקונספט המקוון וכאלה שפחות. למרות המצב הלא פשוט, אני מאחל לנו הסטודנטים ולמכללה שלנו, שנצלח את התקופה הזאת בקרוב והלוואי שאראה את המרצים שלי שוב".
טיפים ללמידה מרחוק
דפנה בר און, ראש תחום הכשרות סגלי הוראה במחלקה להוראה וללמידה ומרכזת הוראה במחלקה לניהול וכלכלה מהאוניברסיטה הפתוחה, אומרת: "הידע הטכנולוגי לקיום שיעורים מרחוק קיים שנים באו״פ וכרגע אנחנו מגדילים את היקף השיעורים. חשוב שהסטודנטים יזכרו שהם לא לבד- המנחה נמצא גם אם זה מרחוק. מבחינת הסטודנטים מקבלים את כל התמיכה שהם צריכים ללמידה".
טיפים ללמידה מרחוק-
• תבואו למפגש כשאתם מוכנים, אחרי שעברתם וקראתם את חומרי הלימוד.
• שאלו שאלות בפורום הייעודי של השיעור
• זכרו שהמנחים פנויים אליכם גם אם לא מתקיימים מפגשים
• תכננו מרחב לימודים שקט- שולחן יציב, כסא, תאורה, והניחו רק דברים שהכרחיים ללמידה- ספר, מצגות.
• השתדלו להימנע מהסחות דעת - בני משפחה, רשתות חברתיות
• התלבשו בבגדים יום-יומיים ואל תשארו בפיג'מה. זה יעזור לכם להכנס למוד של לימודים
• קחו חלק פעיל בשיעור ושאלו שאלות - אם תשבו פסיביים בשיעור תרגישו שאתם צופים סכמו במהלך השיעור, במחברת או במחשב
• לאחר תום המפגש, עברו על הסיכומים, ארגנו אותם. והכי חשוב - צרו לכם מסגרת קבועה ללמידה. זה יעזור לכם להתמיד ולהגיע להישגים גבוהים.