שתף קטע נבחר
 

התמונות שצילמו ישראלים והגיעו מכוכב אחר

תחרות צילום אסטרונומי שהתקיימה לראשונה על ידי "האגודה הישראלית לאסטרונומיה" הביאה לפתיחת תערוכה במצפה הכוכבים בגבעתיים, אך בגלל סגר הקורונה הפכה לתערוכה דיגיטלית. צפו בתמונות המדהימות. ובמיוחד לגולשי ynet, קבלו גם מבחר צילומים מרהיבים שלא נכנסו לתערוכה

69 שנים אחרי שנוסדה "האגודה הישראלית לאסטרונומיה" ורגע לפני שהיא נכנסת לשנתה ה-70, יזמה האגודה לראשונה תחרות צילום אסטרונומי. מעל 100 תמונות נשלחו בחודשים האחרונים על ידי 40 צלמי אסטרונומיה ישראליים ומתוכן נבחרו על ידי צוות שופטים 12 צילומים שעלו לגמר התחרות.

 

התמונות הפייבוריטיות הודפסו על קנבסים גדולים, ניתלו אחר כבוד לקראת פתיחת התערוכה בכנס השנתי של האגודה הישראלית לאסטרונומיה. באירוע המתקיים מידי שנה במהלך מרץ הייתה אמורה להיבחר התמונה הזוכה על ידי חברי האגודה. אך הכנס שהיה אמור להתקיים לפני מספר ימים בוטל - כמו אירועים רבים אחרים, בגלל נגיף הקורונה.

 

ערפילית הצעיף  (צילום: כפיר סימון)
ערפילית הצעיף - מרוחקת מכדור הארץ 2,400 שנות אור. (צילום: כפיר סימון)

ירח בצבעים מודגשים  (צילום: עופר גבזו)
ירח בצבעים מודגשים. הצבעים השונים מעידים על הרכב כימי שונה של הסלעים והקרקע. (צילום: עופר גבזו)

 

מעז יצא מתוק. עם ביטול הכנס הועלו התמונות לאתר האגודה וכעת יש לכולם את האפשרות לצפות בתמונות הנבחרות גם מהבידוד או ההסגר בבית. לקרוא על האובייקטים המצולמים ולדרג את התמונה ולהשפיע. ההצבעה מסתיימת ב-30.4.20.

 

תיעוד של פוטוני אור שנפלטו מכוכבים רחוקים

הצילומים האסטרונומיים יוצאי דופן בדור שבו בכל רגע מצולמות בטלפונים ניידים אינסוף תמונות ואין רגע שאינו מתועד. מכיוון שבניגוד לצילומים המיידים מהטלפונים הניידים, צילום אסטרונומי דורש תכנון מוקפד וסבלנות אינסופית, לעיתים מספיקה חשיפה קצרה בתזמון מדויק ובפרמטרים הנכונים ולעיתים יש צורך דווקא בשעות ארוכות של חשיפה לצורך איסוף אור בעזרת ציוד חדשני ורגיש.

 

ערפילית Jellyfish  (צילום: אורי בצלאל)
ערפילית Jellyfish - שריד של סופרנובה שהתרחשה לפני אלפי שנים. (צילום: אורי בצלאל)
אין כמו יפו בלילות ליקוי ירח  (צילום: עינת זבירין)
אין כמו יפו בלילות ליקוי ירח (צילום: עינת זבירין)

 

הבהירות הנמוכה של מרבית האובייקטים בשמי הלילה דורשת איסוף אור מירבי על מנת להבחין בפרטים ובמאפיינים עדינים. לצופה מן הצד קשה לדמיין שהתמונה הנראית לפניו היא פוטוני אור שנפלטו מכוכבים רחוקים במרחק עשרות עד מיליוני שנות אור מאיתנו שנלכדו בעדשת המצלמה.

 

סצנת הצילום האסטרונומי בישראל התפתח מאוד בשנים האחרונות. כיום פעילים מאות צלמים ישראלים השבויים בקסם שמי הלילה. הם מצלמים את יופי השמיים זרועי הכוכבים בלילות נטולי ירח במקומות חשוכים ורחוקים ממקום יישוב בתנאים לא קלים, בקור המדברי, ועם ציוד הכולל טלסקופים ומצלמות שעלותם יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים. הכול במטרה לתעד את התמונה המושלמת.

 


גלקסיית אנדרומדה  (צילום: אורי בצלאל)
גלקסיית אנדרומדה - הגלקסיה המוכרת ביותר בעולם, השוכנת במרחק של רק כ-2.5 מיליון שנות אור מאיתנו. (צילום: אורי בצלאל)

שבילי כוכבים בנחל פארן. התמונה ממחישה את סיבוב כדור הארץ ועקב כך את התחושה שהכוכבים מסתובבים סביב נקודה אחת בשמיים. ניתן להבחין שהכוכבים סביב הצפון אינם זורחים או שוקעים וניתנים לצפיה בכל לילה ובכל זמן. (צילום: משה כהן)
שבילי כוכבים בנחל פארן. התמונה ממחישה את סיבוב כדור הארץ ועקב כך את התחושה שהכוכבים מסתובבים סביב נקודה אחת בשמיים. ניתן להבחין שהכוכבים סביב הצפון אינם זורחים או שוקעים וניתנים לצפיה בכל לילה ובכל זמן.(צילום: משה כהן)

 

המחנטוש - הבית לצלמי האסטרונומיה בסכנה

בינואר 2020 התברר כי אחד מאתרי הצילום הטובים והחשוכים ביותר בנגב - המחנטוש, מחנה צבאי עזוב, לא רחוק מגבול מצרים ומחניון הלילה בורות לוץ, נמצא בסכנה. ברבות השנים החל המקום לשמש בית שני לכל חובבי הצילום האסטרונומי, אך לאחרונה הוחלט שהוא מועבר לאחריות רשות הטבע והגנים. על פי תכניות שפרסמה רט"ג אמור לקום במקום חניון לילה למטיילים אשר עלול להביא לחיסול שמורת אור כוכבים מהחשוכות ביותר בארץ.

 

שבילי כוכבים ובולבוסים  (צילום: אמיר ארליך)
שבילי כוכבים ובולבוסים - הקומפוזיציה של הצילום מדגישה את הבולבוסים בקידמת התמונה. (צילום: אמיר ארליך)

שמי הפנינה. בתמונה ניתן לחזות בתופעה אטמוספרית המכונה שמי הפנינה. תופעה אופניית לחורף הארקטי (בקטבים).  (צילום: אלון צנגוט)
שמי הפנינה. בתמונה ניתן לחזות בתופעה אטמוספרית המכונה שמי הפנינה. תופעה אופניית לחורף הארקטי (בקטבים). (צילום: אלון צנגוט)

ערפילית הרוזטה. הערפילית במרחק של כ-5000 שנות אור מכדור הארץ וקוטרה כ-130 שנות אור. מסת הערפילית מוערכת בכ-10,000 מסות שמש. (צילום: גלעד גוזמי)
ערפילית הרוזטה. הערפילית במרחק של כ-5000 שנות אור מכדור הארץ וקוטרה כ-130 שנות אור. מסת הערפילית מוערכת בכ-10,000 מסות שמש.(צילום: גלעד גוזמי)

 שביל החלב מעל פארק יוסמטי.  (צילום: יאיר הרכבי)
שביל החלב מעל פארק יוסמטי. (צילום: יאיר הרכבי)

קומפוזיציה של שלוש תמונות המורכבות יחדיו בחשיפות שונות: הירח בחלקו המואר, הירח בחלקו החשוך ורקע הכוכבים.  (צילום: דוד דייג)
קומפוזיציה של שלוש תמונות המורכבות יחדיו בחשיפות שונות: הירח בחלקו המואר, הירח בחלקו החשוך ורקע הכוכבים. (צילום: דוד דייג)

 

Dark Doodad  (צילום: כפיר סימון)
הערפילית Dark Doodad. ערפילית כהה של אבק בין-כוכבי המסתירה את אור הכוכבים הנמצאים מאחוריה. (צילום: כפיר סימון)

 

כדי לשנות את ההחלטה ולהציל את שמורת הכוכבים הופצה עצומה ברשת. למעלה מ-5,500 איש חתמו עליה. בינתיים והתגבשה קבוצת צלמים שפועלת מול רט"ג בניסיון להשאיר את המקום חשוך, באופן שיוכל להמשיך ולהיות האתר לצלמי האסטרונומיה. בין היתר הוכנה הצעה בה חניון הלילה יחולק לשניים - חניון יעודי לאסטרונומיה - לתצפיתנים בנפרד ולצלמים בנפרד. ההתמודדות מול הנגיף קורונה עצר לעת עתה את התקדמות לפתרון מוסכם.

     

במיוחד לגולשי ynet אנחנו מציגים לכם מבחר תמונות מדהימות שלא הגיעו לגמר, יחד עם הסבר על גרמי השמיים המצולמים. תהנו:

 

בין השמיים והארץ, בין האדם לטבע

שביל החלב מעל פארק הקשתות ביוטה, ארה
שביל החלב מעל פארק הקשתות ביוטה, ארה"ב. (צילום: יאיר הרכבי)

על התמונה: שביל החלב מעל הפארק הלאומי "קשתות" ביוטה, ארה"ב. את הקשתות המרהיבות הללו יוצרים עשרות מליוני שנים של תנועת אדמה, מים וכוחות גיאולוגיים, ואילו לכוכבים בשמיים אחראיים מיליארדי שנים של היתוך גרעיני וכוחות כבידה. בתמונה ניתן לראות את שביל החלב, גלקסיית הבית שלנו, ואת כוכב הלכת צדק בוהק מעל ומימין לקשת. במרכז הקשת נמצא מטייל שהדליק פנס והפך לרגע לכוכב על פני האדמה.

 

"הקשת הזו היא הכי מפורסמת בפארק, אך ההגעה אליה כרוכה בהליכה שמוגדרת מאתגרת", מספר יאיר הרכבי. "עוד יותר מאתגר לעשות אותה עם חצובה וציוד צילום על הגב. אם זה לא מספיק, אז צמוד לקשת יש בור ענק, ומסביבו שיפוע תלול שכאילו הוצב שם כדי לשמש משפך ענק שבולע צלמים לא זהירים בלילה החשוך מאוד. בכל זאת, עם קצת מאמץ, הרבה זהירות, והמון מזל בדמות מטייל שבמקרה הדליק פנס והביט מעלה ברגע הנכון (ללא שום תיאום, עד היום אני לא יודע מי זה היה), היה אפשר לתפוס רגע אחד מיוחד בין השמיים והארץ, בין האדם לטבע". צולם במצלמת קאנון 5D.

 

שמיים הפוכים מעל צ'ילה

שמי צ'ילה על רקע הטלסקופ השוודי במצפה הכוכבים לה סייה.   (צילום: יאיר הרכבי)
שמי צ'ילה על רקע הטלסקופ השוודי במצפה הכוכבים לה סייה. (צילום: יאיר הרכבי)

על התמונה: שמיים הפוכים מעל צ'ילה. הטלסקופ השוודי במצפה הכוכבים לה סייה בצ׳ילה חקר את היקום בגלי תת-מילימטר משנת 1987 עד שיצא משירות בשנת 2003. הטלסקופ בנוי כצלחת מראה ענקית בקוטר 15 מטר שמרכזת את הגלים למקלט בנקודת המיקוד מעל המראה. כיום הטלסקופ לא בשימוש, אך הוא עדיין משקף את שמי הלילה המרהיבים שמעל מצפה הכוכבים.

 

בגלל צורת המראה הקעורה, מתקבלת השתקפות הפוכה כך שהאדמה למעלה והשמים למטה. ברקע ניתן לראות את הכיפה שמאכלסת טלסקופ אופטי בקוטר 3.5 מטר אשר תפקידו לאפיין כוכבי לכת מחוץ למערכת השמש. אולי על אחד מהם יש טלסקופ שמכוון אלינו. את התמונה צילם הרכבי בזמן נסיעה לתצפיות מחקר בלה סייה. "לילות תצפית במצפה כוכבים בדרך כלל מצריכים עבודה מאומצת לאורך כל הלילה בחדר הבקרה של הטלסקופ כדי לאסוף כמה שיותר נתונים לפני הזריחה", מספר הצלם יאיר הרכבי. "לאחר מכן ישנים כמה שעות ובצהריים כבר צריך להתחיל להכין את התצפיות של הלילה הבא".

 

 "יוצא שאפילו כשנמצאים באחד האתרים עם השמיים הכי טובים בעולם, לא תמיד יש זמן לשבת בחוץ ולהנות מהם", אומר באירוניה. "במקרה הזה, הלילות שהוקצו לנו בטלסקופ לא היו רצופים. לכן, בין הלילות שלנו יכולתי לצאת להסתובב בין הטלסקופים ולספוג בעיניים את היופי של שמי הלילה". צולם במצלמת קאנון 5D.

 

מטר הפרסאידים ביוטה, ארה"ב

מטר הפרסאידים מעל מצפה הכוכבים פאלומר בקליפורניה (צילום: יאיר הרכבי)
מטר הפרסאידים מעל מצפה הכוכבים פאלומר בקליפורניה(צילום: יאיר הרכבי)

על התמונה: מטר הפרסאידים בחודש אוגוסט מעל מצפה הכוכבים פאלומר בקליפורניה, ארה"ב. באמצע אוגוסט מידי שנה, כדור הארץ חוצה את מסלולו של השביט סוויפט-טוטל ועובר דרך שובל האבק שהשביט השאיר בעקבותיו כשעבר שם בפעם האחרונה. האבק הרב נשרף באטמוספרה והופך לגשם של מטאורים - מה שנראה לנו כמו "כוכבים נופלים". שם המטר נקבע לפי שם קבוצת הכוכבים (במקרה הזה, פרסאוס) שמכיוונה נראה שהמטאורים מגיעים.

 

בקרבת התמונה ניתן לראות את הכיפה הענקית שמגינה על טלסקופ בקוטר 5 מטר האגדי בפאלומר, עליו עבדו אסטרונומים מפורסמים כמו האבל. אך אין צורך בטלסקופ ולא צריך להיות אסטרונום כדי להנות ממטר מטאורים. מספיקים שמיים נקיים וחשוכים, בגדים חמים, ורשימת משאלות.

 

"כחלק מהמחקר המדעי שלי, נסעתי לטלסקופ בפאלומר כדי לאסוף תצפיות על סופרנובות (כוכבים מתפוצצים) רחוקות", מספר הצלם יאיר הרכבי. "יצא שאחד מלילות התצפית היה גם שיא מטר הפרסאידים. ליל תצפית בטלסקופ כרוך בישיבה בחדר הבקרה של הטלסקופ ואיסוף הנתונים ביעילות המירבית כדי לנצל כמה שיותר מהזמן היקר והנדיר עם טלסקופ כזה. כדי לנסות בכל זאת גם לתפוס כמה מטאורים, השארתי את המצלמה בחוץ לצלם באופן רציף כל הלילה. התמונה היא איגוד של כל הפריימים בהם נתפס פרסאיד. אמנם לא יצא לי לראות אף אחד מהם בעצמי באותו ליל עבודה אינטנסיבי, אבל לפחות יכולתי להנות מהתמונה שהתקבלה בסוף". צולם במצלמת קאנון 5D.

 

מכתש טיכו על הירח

מכתש טיכו - אחד ממכתשי הפגיעה הבהירים, היפים והבולטים על הירח. (צילום: עופר גבזו)
מכתש טיכו. (צילום: עופר גבזו)

על התמונה: המכתש טיכו הוא אחד ממכתשי הפגיעה הבהירים, היפים והבולטים על הירח. ניתן לראותו גם במשקפת כשהירח מלא או קרוב למלא.

 

זהו אחד המכתשים הצעירים על הירח - גילו מוערך בכ-108 מיליון שנים. קוטר המכתש 86 קילומטרים, עומקו כ-4.8 קילומטרים, ובמרכזו נראה הר שמתנשא לגובה כ-1600 מטרים מעל סביבתו. מהמכתש יוצאות "קרניים" בהירות שעשויות חומר שהועף מאתר הפגיעה ונחת במרחק של עד כ-1500 קילומטרים ממנו. התמונה עובדה מסרטון וידאו קצר.
 

ערפילית השחף

ערפילית השחף (צילום: אורי בצלאל)
ערפילית השחף(צילום: אורי בצלאל)
על התמונה: מרחבי גז ואבק זוהרים אלה, נראים לאסטרונומים מכוכב הלכת כדור-הארץ דמויי ציפור, ומכאן המקור לכינוי - ערפילית השחף. שמה הקטלוגי הוא ic2177 ומדובר בערפילית עצומה במיוחד. אורכה משתרע על כ-100 שנות אור ומרחקה ממערכת השמש 3,653 שנות אור.

 

דיוקן זה של ציפור קוסמית זו ממוקם בכיפת השמיים סמוך לכוכב סיריוס, הבהיר בקבוצת הכוכבים הכלב הגדול. הערפילית, העשויה ענני גז ואבק, מכילה גם כוכבים צעירים וזוהרים שנולדו בתוכה. התמונה צולמה עם טלסקופ: William Optics GTF81 81mm Apo Refractor, מצלמת צילום: Asi 1600 mono pro. סך בכל כ-10 שעות צילום.

 

הדרקונים הנלחמים

הערפילית NGC 6188 (צילום: כפיר סימון)
הערפילית NGC 6188(צילום: כפיר סימון)

על התמונה: הערפילית NGC 6188 קיבלה את הכינוי "הדרקונים הנלחמים", בשל הצבעוניות שלה. ניתן לראותה בקבוצה הדרומית "מזבח" (Ara) המצויה דרומית לקבוצת "עקרב". מרחקה ממערכת השמש כ-4,000 שנות אור.

 

הצילום בוצע על ידי פילטרים צרים של מימן חמצן וגפרית כדי לקבל את הרכב החומר של הערפילית. צולם מנמיביה על ידי טלסקופ 16" F3.75 מימן. סך הכול 4 שעות צילום.

 

אטה קרינה

הכוכב אטה קרינה (צילום: כפיר סימון)
הכוכב אטה קרינה(צילום: כפיר סימון)
על התמונה: אטה קרינה הוא אחד הכוכבים הגדולים והכבדים ביותר הידועים לאנושות. (הכוכב מופיע על התמונה בשליש התחתון עם ערפילית צבעונית מסביבו). זהו היפר ענק כחול שמסתו פי כ-150 מהשמש ובהירותו המוחלטת היא פי 5 מיליון. הכוכב מוקף בערפילית החזרה הנקראת "ערפילית המונקולוס" - "אדם קטן" (בלטינית HOMUNCULUS). מרחקו מכדור הארץ הוא 7,500 שנות אור. בשל בהירותו הגדולה, הערפילית שסביבו מופיעה ככוכב מאד גדול ובוהק בצילומים.

 

כדי "לחשוף" את ערפילית ה-Homunculus השתמש סיימון ב-100 חשיפות קצרות מאד של כ-10 שניות בפילטר HA כדי לעמעם כמה שיותר את בוהק הכוכב. "כך סוף סוף הצלחתי לחשוף את הערפילית", הוא מספר. צולם ע"י 2 טלסקופים 16" F3.75 מנמיביה LRGB (שעה לכל ערוץ) 40" F6.8 CHILESCOPE בפילטר HA. סך הכול 4.5 שעות צילום.
 

בוליד ענק וסיבובי הכוכבים סביב כוכב הצפון

מטר הג׳מינידים, דצמבר 2018 (צילום: עדן אוריון)
מטר הג׳מינידים, דצמבר 2018(צילום: עדן אוריון)

על התמונה: צילום בחשיפה ארוכה אל מול פולאריס - כוכב הצפון שיוצר מסלולי כוכבים. בתמונה נתפסו בעת הצילום גם מטאורים של מטר הג'מינידים, (מטר עשיר במיוחד המתרחש במהלך בחודש דצמבר). המטר מתרחש כאשר כדור הארץ חולף דרך שובל האבק שמותיר אחריו האסטרואיד 3200 פאת'ון.

 

בתמונה תועד בוליד (כדור אש) אחד גדול במיוחד, (מופיע בחלק השמאלי של התמונה). מסלולי הכוכבים סביב "פולאריס" נוצרים בחשיפה ארוכה של המצלמה, בשל תנועת כדור הארץ סביב צירו. צולם במצלמת Canon G7X II.

 

התערוכה מוצגת כתערוכת קבע במצפה הכוכבים בגבעתיים והיא פתוחה לקהל ללא תשלום במהלך שעות פעילות המצפה, (כשמדינת ישראל תחזור לשגרה אחרי עוצר הקורונה). בתערוכה מוצגים הצילומים במקביל להסבר על האובייקט הנראה בהם, טכניקת הצילום ופרטי הצלמים.

 

 

 

 

לכתבה זו התפרסמו 60 תגובות ב-46 דיונים
 תגובה חדשה
הצג:
מהסוף להתחלה
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר ארליך
אחת התמונות בתחרות
צילום: אמיר ארליך
צילום: אורי בצלאל
צילום: אורי בצלאל
צילום: יאיר הרכבי
צילום: יאיר הרכבי
מומלצים