הבולען והתעלומה: מפל אדיר התייבש
במפלים הגדולים באקוודור המים זרמו בעוצמה מגובה 150 מטר. אבל אז נפער בולען, והזרם כמעט נפסק. מה גרם לכך?
היה מפל, ואיננו עוד: המפלים הגדולים ביותר באקוודור התייבשו כמעט לחלוטין לאחר שבולען נפער מתחת למקור המים שלהם. מפלי סן רפאל בנהר קוקה, שגובהם 150 מטרים, היו מאתרי התיירות המובילים במדינה הדרום-אמריקנית, ועשרות אלפים ביקרו בהם בשנה.
אבל כעת, הזרימה העזה של המפלים המפורסמים כבר לא נראית, ובמקומה יש שלושה זרמים חלשים יחסית. הכניסה לאזור נאסרה, והאתר כבר לא מופיע בהמלצות של משרד התיירות המקומי.
המפלים נמצאים בפארק קאיאמבה קוקה, לא הרחק מהגבול עם קולומביה. בנאס"א אמרו כי הזרימה במפלים נפסקה בדיוק לפני חודשיים, לאחר שבולען נפער מתחת לנהר קוקה.
מומחים במשרד להגנת הסביבה באקוודור, שהגיעו למפלים בפברואר, דיווחו על "שינוי אפשרי במסלול הנהר, עוד לפני הפסקת הזרימה במפלים". אבל הם לא ידעו מה הסיבה באותה עת.
"המפלים שייכים להיסטוריה"
גם כעת לא ברור לחלוטין אם מדובר בתופעת טבע או שהדבר נגרם בעקבות הקמת תחנת כוח הידרואלקטרית באזור הנהר, 18 ק"מ במעלה הזרם. "מפל שהיה שם אלפי שנים לא קורס במקרה, כמה שנים אחרי פתיחת תחנת כוח", אמר אמיליו קובו מתוכנית לשימור מים בדרום אמריקה. "יש מספיק עדויות שסכר עלול לגרום להשפעה שכזו".
תחנת הכוח, שנבנתה על ידי חברה סינית ונפתחה ב-2016, לא נמצאת ממש על הנהר, אבל יש לה "מאגר הסחה", שנועד להסיר 90 עד 100 אחוז מהסחופת בנהר לפני שהיא מגיעה לתחנת הכוח. יש הסבורים כי זה מה שהוביל לכך שהבולען נפער, והמים הפסיקו לזרום.
על פי סברה אחרת, הדבר נגרם דווקא בעקבות פעילות ססמית באזור, שם היו לא מעט רעידות אדמה חזקות. "לדעתי, זו תופעה טבעית", אמר הגאולוג אלפרדו קרסקו, בעבר בכיר במשרד הגנת הסביבה באקוודור. בכל מקרה, המפלים האדירים כבר לא שם, ובמשרד התיירות באקוודור לא מתכוונים לפעול על מנת לשחזר אותם. "המפלים שייכים להיסטוריה", סיכמו בנאס"א.