שתף קטע נבחר

 

חדשות טובות: שיפור משמעותי באיכות המים בכינרת

ברשות המים אמרו כי בחורף האחרון חל שיפור במדדים שבאמצעותם מודדים את היציבות האקולוגית של הכינרת. השיפור מתבטא בין היתר בחזרה של פריחת אצות הפרידניום וגם בירידה במליחות של המים באגם

העלייה במפלס הכינרת בשני החורפים האחרונים, בכ-5.5 מטרים במצטבר, הביאה לשיפור משמעותי באיכות המים באגם. דוגמה לכך היא הפריחה של האצות הטבעיות (פרידניום), שלא פרחו בכינרת כבר שמונה שנים, לעומת היעדר פריחה של האצות הכחוליות הרעילות, שהתרבו בשנים שבהן היה המפלס נמוך. גם במליחות המים חלה ירידה.

 

הפרידניום אצה מקומית בכינרת (צילום: פיראס תלחמי, רשות המים)
הפרידניום, אצה המקומית בכינרת(צילום: פיראס תלחמי, רשות המים)

 

בתחילת חורף 2018-2019, עמד מפלס הכינרת על 214.55- מתחת לפני הים, 21 ס"מ מעל מה שהוגדר הקו השחור. במהלך אותו חורף עלה המפלס ב-3.47 מטר, ובאפריל שעבר עמד על 211.41- מתחת לפני הים. העונה הנוכחית החלה כשהמפלס עומד על 211.90- מתחת לפני הים, ומאז הוא עלה ביותר מ-2.80 מטר, עד ל-209.07- הבוקר (יום ו') – גבוה בכ-5.5 מטר מנובמבר 2018. לכינרת מלאה חסרים היום 27 ס"מ בלבד.

 

ברשות המים אמרו השבוע, כי מהמעקב שמבצעת המעבדה לחקר הכנרת עולה שהעלייה המתמשכת במפלס מביאה התאוששות מרשימה במערכת האקולוגית של האגם. ב-20 השנים האחרונות חלה הידרדרות משמעותית באיכות המים בכינרת, שהחמירה בחמש שנות הבצורת הרצופות, והביאו לשפל כמעט היסטורי במפלסי המים באגם.

 

הכינרת ונחלים בצפון בחודש שעבר    (צילום: מני צוברי, מאיר ברקן, שי מזרחי- רשות הכינרת)

הכינרת ונחלים בצפון בחודש שעבר    (צילום: מני צוברי, מאיר ברקן, שי מזרחי- רשות הכינרת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בחורף האחרון חל שיפור במדדים האקולוגיים שבאמצעותם מודדים את היציבות האקולוגית של הכינרת. השיפור מתבטא בחזרה של פריחת אצות הפרידניום בכינרת (האצה הטבעית של האגם), לראשונה מאז 2012. פריחת הפרידיניום בא על חשבון פריחתן של אצות הכחוליות הרעילות בכנרת.

 

בעבר, פריחת הפרידיניום התרחשה באופן קבוע בכל אביב עד שנת 1995. מאז אמצע שנות ה-'90' של המאה הקודמת פריחת הפרידיניום התרחשה באופן לא תדיר, והיא הוחלפה על ידי האצות הרעילות. התופעה נבעה ככל הנראה מירידה בכמויות המים שנכנסו לכינרת, ירידה בשאיבת המים מהאגם וכתוצאה מכך היעדר תחלופת מים.

 

בחודשים האחרונים הואצה התחלופה של המים. בשל העלייה המהירה במפלס ושמירת איזון בין הרצון למפלס גבוה ככל הניתן לבין מניעת הצפות, הוגברה השאיבה מהכינרת.

 

הכינרת ריקה מאנשים בצל הקורונה (צילום: יחידת פיקוח רשות הכינרת)
כמעט מלאה, אבל בלי רוחצים בשל הקורונה. הכינרת(צילום: יחידת פיקוח רשות הכינרת)

 

מינים שונים של אצות כחוליות רעילות, מיקרוציסטיס, פורחים בתקופת החורף והופיעו באמצע שנות ה-90' בריכוזים גבוהים כמעט כל שנה. חלק מהמינים יוצרים רעלנים אשר בריכוזים גדולים עלולים להוות מקור לבעיות בריאותיות בבני אדם. כאמור אצות אלה לא פרחו השנה.

 

בנוסף, רמת המליחות באגם ירדה מ- 325 מג"ל (מיליגרם לליטר) בנובמבר 2018, לרמת מליחות של 268 מג"ל בתחילת אפריל 2020, ירידה של מעל 55 מג"ל. מגמה זו אמורה להימשך גם בחודשיים הקרובים.

 

מנהל רשות המים, גיורא שחם, אמר: "הדרישה של רשות המים לחידוש ולתחלופת מים בכינרת, מקבלת הוכחה מוחשית בשינויים לטובה שאנו רואים בכינרת השנה, הנובעים מכניסת מים חדשים רבים. אנו נמשיך ונעשה השנה ובשנים הבאות, את כל שנוכל כדי להוסיף מים לכינרת ובמקביל לתגבר את השאיבה לשימושים השונים, כולל למערכת הארצית, כדי לאפשר תחלופה מירבית למען שמירת בריאותו ויציבותו האקולוגית של האגם גם לדורות הבאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פיראס תלחמי, רשות המים
האצות הטובות בכינרת
צילום: פיראס תלחמי, רשות המים
מומלצים