החיוויאי שהפך לכוכב רשת - התחשמל למוות
החיוויאי המפורסם ממיזם "עופות דורסים בשידור חי" התחשמל כשנגע בעמוד מתח גבוה, וגסס בשידור חי. ברשות הטבע והגנים אמרו: קצב מיגון עמודי החשמל אינו מספק. חברת חשמל בתגובה: לא ניתן למנוע מקרים כאלו
לאחר ארבע שנים של היכרות אינטימית מול המצלמה בפרויקט "עופות דורסים בשידור חי", זכר החיוויאי התחשמל וגסס בשידור חי בקן, תוך כדי שהוא מנסה לסייע לנקבה במלאכת הקינון והדגירה.
"לפני כמה ימים, הבחנו יחד עשרות אלפי הצופים, כי משהו אינו כשורה", מספר ד"ר גלעד פרידמן, מנהל המיזם. "הזכר נחת בקן פצוע עם כנף שמוטה. לכולם נדלקה נורה אדומה מהבהבת והיה ברור כי הוא פצוע והקינון בסכנה. במשך יומיים הוא הצליח לעוף אל עצים קרובים ולהחליף את הנקבה בדגירה, אולם אתמול בבוקר (יום ד') הוא כבר לא הצליח להתרומם מהקרקע".
צוות של הפרוייקט אסף אותו, ופינה את החיוואי הפצוע לבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים. "תוך כדי איבחון הוא נשם את נשימותיו האחרונות", סיפר ד"ר פרידמן.
בעמוד הפייסבוק "עופות דורסים בשידור חי" הצופים הוכו בתדהמה. "אני חושבת על זה שהיא (א.ק: הנקבה) לא יודעת בעצם שהוא מת... הם היו זוג זמן רב, ויש פה לא רק אסון מבחינת איך היא תמשיך להתקיים, אלא גם איך היא מרגישה", כתבה אחת הצופות. "כדאי שבחברת החשמל יראו את הסרטון ואולי יתחילו למגן את קווי החשמל בצורה מקיפה", כתב צופה אחר.
"זכר החיוויאי עבר כל כך הרבה תלאות בחייו: חמסו לו גוזלים, הקן שבנה כמעט ונשרף ולאורך שנות התיעוד חוו הזוג אינספור הפרעות לקינון. למרות זאת, כמעט בכל שנה הצליחו להפריח גוזל", מוסיף ד"ר פרידמן. "התדהמה והעצב התעצמו כאשר הצופים ראו בשידור חי את הנקבה, כשהיא היא עדיין דוגרת, ומייללת במשך שעתיים אל תוך הנחל השקט, מחכה לבן זוג שלה שיחזור עם ציד. הסיבה שזה כל כך קורע את הלב, טמונה בהבנה כי זהו רק מקרה אחד מתוך רבים אחרים שמתים ושהקינון שלהם נכשל".
בבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים, מספרים כי החיוויאי הגיע במצב קשה מאוד. המטפלים נתנו לו משככי כאבים, חיממו אותו והעניקו לו נוזלים כדי לייצב את מצבו. למרבה הצער הוא לא שרד.
יהושוע שקדי, מדען ראשי ברשות הטבע והגנים, ציין כי במסגרת פרויקט "פורשים כנף", חברת החשמל ממגנת בכל שנה כ-100-150 עמודי חשמל. "ניתן לראות כי קצב המיגון אינו נותן מענה מספק וכי בכל שנה מתחשמלים אלפי עופות, מתוכם לפחות 100 דורסים (שאינם דיה שחורה) בשטח מדינת ישראל. נדרש להגביר את קצב המיגון ל-300 מיגונים בשנה לפחות על מנת למנוע הכחדה של אוכלוסיית הדורסים במדינה".
פרויקט "עופות דורסים בשידור חי", פרי שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, קרן המורשת, קרן דוכיפת, חברת חשמל ופרויקט "פורשים כנף", הוקם באביב 2016 וחושף, באמצעות מצלמות אונליין המשדרות 24/7 את עולמם החבוי של הדורסים הגדולים והמסתוריים המקננים בישראל - העקב העיטי, החיוויאי, האוח העיטי והנשר. עד כה, נחשפו עשרות מיליוני צופים מ-104 מדינות לחייהם המרתקים של העופות הדורסים.
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל משקיעה משאבים רבים על מנת למנוע מקרים מעין אלו, באמצעות מיגון עמודים בתיאום, כאמור, עם רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, כולל הטמנת קטעי קו במקומות רגישים. בעקבות פעילות המנע והרגישות של חברת החשמל, חלה ירידה דרמטית באירועי החשמול.
"יחד עם זאת, לצערנו הרב, לא ניתן למנוע מקרים מעין אילו. חברת החשמל מעניקה פתרונות מיידים, נקודתיים ומותאמים לאזורים רגישים. החברה פועלת ותמשיך לפעול בשיתוף עם האירגונים הירוקים על מנת למנוע מקרים מעין אילו ולמגן מקומות נוספים ברשת החשמל עבור בעלי הכנף בהתאם לרמות הסיכון וסדרי עדיפויות".
"אירוע ההתחשמלות הנוכחי, הוביל לכך שעונת קינון שלמה נמחקה, ולא רק פרט בודד שמת. הפיתרונות שמונחים לפתחם של מקבלי ההחלטות הם מיגון עמודי חשמל קיימים, הטמנתם או שינוי המבנה שלהם כך שעופות לא ייפגעו", סיכם דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע,
לצפייה ישירה בקן הנשרים, בקן העקבים ובקן החיוויאים: https://www.birds.org.il/he/cameras