שתף קטע נבחר
 

"חוקרים פרטיים": כוחו של סיפור

מדוע אנחנו זקוקים לסיפורים? אילו סיפורים אנחנו בוחרים לספר וכיצד? ומה זה אומר עלינו כחברה?

כשאני שואלת את עצמי היום מהם ציוני הדרך שהובילו אותי לתעד ולחקור סיפורים, אני חושבת שרצח רבין הוא אחד מהם. זמן קצר אחרי הרצח מצאתי את עצמי מחפשת אפיקים חדשים שאוכל ללמוד דרכם על החברה הישראלית ולתרום לעיצובה כחברה סובלנית ופלורליסטית. יזמתי מפגשים בין חילונים לדתיים, בין יהודים למוסלמים, בין מהגרים חדשים למהגרים ותיקים... ועוד. במהלך הדרך גיליתי כי לכל אחד יש סיפור שמבקש להישמע, וגיליתי שהיכולת להקשיב לסיפור הזה היא מפתח מרכזי בחקר תרבויות ובגישור בין קבוצות.

 

ד
ד"ר צפי זבה-אלרן בארכיון הסיפור העממי ע"ש פרופ' דב נוי באוניברסיטת חיפה

 

אחד מסוגי הסיפורים שבהם התמקדתי הוא הבדיחה העברית. שאלתי, למשל, מי הן הדמויות שאנחנו אוהבים לצחוק עליהן ומדוע? ולמה הבדיחה וההומור פופולאריים כל כך בישראל העכשווית? גיליתי שלבדיחה יש תפקידים חברתיים ופסיכולוגיים חשובים.

 

"חוקרים פרטיים " - לכל הכתבות הקודמות

 

כשאנחנו צוחקים על מישהו, כמו התייר האמריקני או השכן התל-אביבי, אנחנו מתנכרים לו ומתנשאים מעליו וכך נוצרות קבוצות שייכות חדשות על חשבונן של קבוצות שייכות קודמות. הצחוק גם עוזר לנו לבטא דחפים ורגשות שהחברה מגבילה, כמו תוקפנות, ולהבדיל, פחד. התוקפנות הזו יכולה להיות מופנית כלפי האויב הגלוי שלנו, אבל גם כלפי השכן, בן-הזוג, ההורה ואפילו הילד. הבדיחה היא אם כן מעבדה חשובה שניתן לבחון בה תהליכי שינוי חברתיים ומוסכמות תרבותיות ולהתוודע גם לדרכי הפרתן.

 

במהלך דרכי האקדמית באוניברסיטת חיפה גיליתי שלסיפורים של החברה הישראלית יש בית וקוראים לו "ארכיון הסיפור העממי בישראל ע"ש פרופ' דב נוי" (בתמונה). הבית הזה פועל כבר עשרות שנים במטרה להבטיח כי קולן של כל הקבוצות שחיות בישראל יונצח, יישמע וילמד: יש בו עשרות אלפי סיפורים של למעלה משבעים קבוצות אתניות! מיתוסים, מעשיות, נובלות, אגדות והרבה בדיחות. אוצר זה זכה לאחרונה להכרה כאתר תרבות מורשת עולמית של ארגון החינוך, המדע והתרבות העולמי - אונסק"ו, ובכל זאת, הוא נאבק עדיין על קיומו. כל קופסה וכל סיפור באוסף הזה הוא עולם ומלואו, שמלמד על עושרה התרבותי של החברה הישראלית ועל ריבוי הקולות המרכיבים אותה.

 

ד"ר צפי זבה-אלרן, החוג לספרות עברית והשוואתית, אוניברסיטת חיפה.

עוד על ארכיון הסיפור העממי (שממנו נלקחה התמונה): http://ifa.haifa.ac.il/index.php/he/  

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית למדעים 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים