צפו: גוזל רחמים בקע בשידור חי מול המצלמות
הרחם נמצא בסכנת הכחדה חמורה בישראל ובפרויקט "עופות דורסים בשידור חי" מקווים שהאוכלוסיית הרחמים תתאושש. צפו ברגעיו הראשונים של הגוזל
אחרי 42 ימי דגירה בקע בשבוע שעבר גוזל רחמים, עוף דורס הנמצא בסכנת הכחדה, מול המצלמות במסגרת פרויקט "עופות דורסים בשידור חי" וריגש את הגולשים.
מנהל הפרויקט, ד"ר גלעד פרידמן, אמר כי "כל שנותר לנו הוא לברך בחום את הרך הבוקע ולצפות בכיליון עיניים לבקיעתו של אחיו הקטן. נאחל להם שיגדלו להיות רחמים גיבורים, שיצטרפו לכל הצעירים של 2020, שעתידים לתמוך ולאושש את אוכלוסיית אוכלי הפגרים הישראלית הנמצאת בסכנה ממשית".
אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים, מציין כי הרחם נמצא בישראל בסכנת הכחדה חמורה, כמו במרבית האזורים שבו הוא נמצא. "זה לא תמיד היה כך - בישראל מצבו היה הרבה יותר טוב עם קום המדינה, כשמאות זוגות קיננו ברחבי הארץ ולאורך השנים, אוכלוסייתו הצטמצמה עקב בעיות שונות ומרובות: הרעלות משניות, התחשמלות והפרעות לקינון".
הצופה אמר כי כיום,אוכלוסייתו מונה כ-50 זוגות בלבד המקננים ברמת הגולן, במדבר יהודה ובנגב. "בשל כך, הוקם על ידי פרויקט פורשים כנף גרעין רבייה של נשרים ורחמים ומושקעים בהם מאמצים רבים על מנת לשמר אוכלוסיות אלו. רק בחודש האחרון נאספו בישראל שלושה רחמים פגועים: אחד מת מהרעלת חומרי הדברה, שני נאסף עם הרעלה כרונית של עופרת שאותה מקבלים בעת אכילת חיות שנורו ושלישי נאסף מת בקן בגמלא עם שיירי DDT בגופו".
ברשות הטבע והגנים מספרים שאחד האתגרים הגדולים בהגנה על הרחמים הוא שיותר משישה חודשים בשנה הם נמצאים בנדידה או ברחיפה במזרח אפריקה, וטווח שוטטותם גדול, כאשר רק בשנה החולפת מתו שלושה פרטים מישראל מהתחשמלות בטורקיה. "לכן, ישראל הצטרפה לפני שלוש שנים למזכר ההבנות להגנה על עופות דורסים נודדים, כדי לשתף בידע מהמעקב האינטנסיבי ולקדם ברמה הבינלאומית את שימור המין ומיני דורסים אחרים, ובמיוחד הרחם, ששרידתו תלויה בשיתוף פעולה לאורך ציר הנדידה כי כל אוכלוסייתו נודדת", סיכם הצופה.
פרויקט "עופות דורסים בשידור חי", פרי שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, קרן המורשת, קרן דוכיפת, חברת חשמל ופרויקט "פורשים כנף", הוקם באביב 2016 וחושף, באמצעות מצלמות אונליין המשדרות 24/7 את עולמם החבוי של הדורסים הגדולים והמסתוריים המקננים בישראל - העקב העיטי, החיוויאי, האוח העיטי, הנשר והרחם. עד כה, נחשפו עשרות מיליוני צופים מ-104 מדינות לחייהם המרתקים של העופות הדורסים, אך גם לקשיים ואתגרים שהם חווים – חמיסת גוזלים, הפרעות אדם לקינון, התמודדות עם טורפים אחרים, פגעי מזג אוויר ואף שריפות.
לדף הפייסבוק של פרויקט "עופות דורסים בשידור חי"
לצפייה ישירה בקן הנשרים, קן העקבים, קן החיוויאים וקן הרחמים: https://www.birds.org.il/he/cameras