שתף קטע נבחר
 

רגע לפני היעלמותו: נוגה, חמה והירח בהתקבצות שמימית

הערב (א') עם שקיעת השמש יופיעו על רקע הדמדומים כוכבי הלכת נוגה וחמה לצד סהר הירח הדקיק של תחילת החודש. הזדמנות טובה להיפרד מכוכב הלכת נוגה הבוהק שליווה אותנו בחודשים האחרונים על רקע שמי המערב. וגם, מתי נחזור לראות את כוכבי הלכת צדק ושבתאי?

רגע לפני שנוגה נפרד משמי הערב, ייראה היום (א') כוכב הלכת, בסמוך לכוכב חמה והירח בכיוון מערב עם שקיעת השמש. זו תהיה כמעט ההזדמנות האחרונה לצפות בכוכב הלכת נוגה. בעוד פחות משבועיים יתקבץ נוגה עם השמש, יחלוף בסמוך אליה, ובעוד כחודש יחל להופיע מעט לפני זריחת השמש למשך כשנה.

 

בחודשים האחרונים היה קשה לטעות בו. נוגה בהק בכל ערב מעל האופק המערבי מיד לאחר השקיעה כפנינה נוצצת. בהירותו העצומה הביאה אנשים לחשוב בסין ובמקומות נוספים בעולם שמדובר בעב"מ או בפעילות צבאית כלשהיא. כוכב חמה ייראה מעט מעליו, ולעומת נוגה שיורד בכל יממה כ-2 מעלות לכיוון השמש, הוא עושה את התנועה ההפוכה ותוכלו לראותו מעל האופק המערבי בכל ערב, גבוה יותר בשמיים עד לשיא גובהו ב-18 ביוני.

מופעים אחרונים של נוגה בשעות הערב לשנת 2020 (צילום: אלדן אחונוב)
מופעים אחרונים של נוגה בשעות הערב לשנת 2020 (צילום: אלדן אחונוב)

והערב יצטרף אל שני כוכבי הלכת הקרובים ביותר לשמש - חמה ונוגה, גם הירח החדש של חודש סיוון, שייראה כסהר דקיק בסמוך לכוכבי הלכת על רקע אור הדמדומים. שלושת הגופים השמיימיים ייעלמו מעבר לאופק כשעה לאחר שקיעת השמש.

 

מופעים אחרונים של נוגה בשעות הערב לשנת 2020 (הדמייה מתוך תוכנת סטלריום)
נוגה, חמה והירח כפי שייראו בשמיים הערב מיד לאחר שקיעת השמש. (הדמייה מתוך תוכנת סטלריום)

 

נוגה - התאום של כדור הארץ

נוגה הוא כוכב הלכת הקרוב ביותר אלינו ובמידותיו מזכיר את כדור הארץ. אולם הוא מכוסה בשכבת עננים סמיכה שמונעת מאתנו לצפות בפני הקרקע שלו אפילו בטלסקופים הגדולים ביותר. לכן, ההנאה היחידה שמתאפשרת לצופה בכוכב הלכת הבוהק הזו נובעת ממופעיו המזכירים את מופעי הירח; נוגה מקיף את השמש במסלול פנימי יחסית למסלול כדור הארץ סביב השמש. מסיבה זו המיקום היחסי בינו ובין השמש וכדור הארץ מקנה לו מופעים דוגמת הירח - כאשר הוא מצוי בצד המרוחק של מסלולו הוא נראה במלואו, כעיגול.

 

כשהוא מצוי בשיא מרחקו הזוויתי מהשמש (כאשר השמש, נוגה הארץ מציינים משולש הדומה למשולש ישר זווית) הוא נראה כחצי עיגול מואר, כירח של הרבע הראשון בחודש העברי. מי שיכוון לעברו טלסקופ הערב, יוכל להבחין במופע של סהר דקיק מואר. מומלץ לנסות בבית.

כוכב הלכת נוגה (צילום: Tristan3D)
כוכב הלכת נוגה. מופעיו מזכירים את מופעי הירח. (צילום: Tristan3D)

 

אם עדיין לא יצא לכם לראות את כוכב הלכת חמה, נצלו את הימים הללו בהם ניתן להבחין בו בנקל מיד לאחר השקיעה בכיוון מערב. צבעו צהוב-לבן וכחצי שעה לאחר השקיעה הוא ייראה היטב ממערב מעל לנקודה בה השמש שקעה. כוכב חמה הוא כוכב הלכת הקרוב ביותר לשמש ולפיכך קשה מאוד לצפות בו. בגלל קרבתו היתרה לשמש הוא לעולם אינו מתרחק ממנה ליותר מ-28 מעלות (פחות מגובהו של כוכב הצפון הממוקם בישראל כשליש מגובה האופק לזניט) ולכן הוא ייראה תמיד סמוך לאופק אחרי השקיעה בכיוון מערב או לפני הזריחה בכיוון מזרח.

 

בימים אלו כוכב חמה ממוקם במסלולו סביב לשמש במיקום בו הוא נראה לאחר השקיעה ככוכב ערב, כשבכל ערב הוא גבוה מעט יותר, ושוהה מעל לאופק בפרקי זמן שהולכים וגדלים טרם שקיעתו מעבר לאופק. אך כבר במהלך חודש יוני יתחיל לרדת חזרה ויתקבץ עם השמש בתחילת יולי. לא לחינם קרוי חמה על שמו של שליח האלים, מרקורי, בשל פזיזותו הרבה וריקודו הצמוד והמהיר סביב השמש.

כוכב חמה (מרקורי) כפי שצולם על ידי הגשושית MESSENGER (צילום: NASA)
כוכב חמה (מרקורי) כפי שצולם על ידי הגשושית MESSENGER (צילום: NASA)

זו הסיבה שנוגה וגם כוכב חמה הקרוב יותר לשמש אינם מתרחקים מהשמש ואינם נראים בשעות הלילה המאוחרות. הם תמיד ילוו את השמש במסעה בשמיים ותמיד ייראו מיד לאחר שקיעת השמש או טרם זריחתה. עובדה זו הביאה את הקדמונים לתהות האם נוגה הוא שני כוכבים נפרדים - כוכב הבוקר "איילת השחר" וכוכב הערב "נוגה".

 

ענקי הגז חוזרים

אין ספק שה"גיבור" של שמי האביב בשנה זו היה כוכב הלכת נוגה אך כעת אנו נפרדים ממנו לתקופה לא קצרה עד שיחזור שוב להופיע שוב בשמי הערב, אבל חובבי האסטרונומיה יכולים לנשום לרווחה. לאחר היעדרות של מספר חודשים, צדק ושבתאי - כוכבי הלכת הגדולים במערכת השמש חוזרים להופיע בשמיים. בימים אלו ניתן לראותם עולים ממזרח עם חצות הלילה, אך בתוך כחודש וחצי הם יתחילו להיראות בשעות הערב המוקדמות.

 

צדק הוא מהבהירים שבכוכבי השמיים אחרי נוגה. צבעו צהוב-לבן. בשל גודלו העצום (נפחו יכול להכיל 1,300 כדורי ארץ) הוא נראה היטב בשמיים. למעשה בתקופה הקרובה כאשר הוא יעלה מהמזרח הוא יהיה העצם הבהיר ביותר בשמי הלילה לאחר הירח. באמצעות בעזרת טלסקופ קטן ואפילו משקפת שדה ניתן גם להבחין בארבעת ירחיו הגלילאניים המקיפים אותו. מראה משובב נפש.

כוכב הלכת צדק עם ארבעת ירחיו הגלילאנים - מראה משובב נפש .  (צילום: משה גלנץ)
כוכב הלכת צדק עם ארבעת ירחיו הגלילאניים - מראה משובב נפש . (צילום: משה גלנץ)

הירחים מקיפים את צדק ולכן נראים כמשנים את מיקומם ביחס אליו. ההקפה של ירחי צדק סביבו הביאו את גלילאו למסקנה כי קיימים עוד מרכזים ביקום, ולכן אין סיבה שכדור הארץ יהיה מרכז היקום. צדק עצמו מעניין מאוד - מבט בטלסקופ קטן יראה היטב את שתי חגורות העננים העיקריות של כוכב הלכת וכן, מדי פעם, צל שאחד הירחים מטיל על צדק עת הוא חולף בינו לבין השמש.

 

גם כוכב הלכת שבתאי - שר הטבעות של מערכת השמש וכוכב הלכת הבא בתור במרחקו מהשמש, זורח בימים אלו מעט לאחר צדק. ניתן להבחין בו בנקל ככוכב בצבע צהוב-כתום. במבט בטלסקופ לא גדול במיוחד אף ניתן לראות את טבעותיו המרהיבות, ובטלסקופים בינוניים גם ייראה המרווח המרשים בין הטבעות (מרווח קאסיני) וכמה מירחיו הגדולים.

כוכב הלכת שבתאי (צילום: ד
כוכב הלכת שבתאי(צילום: ד"ר יגאל פת-אל)

האירועים המעניינים של 2020

ב-21.6 יהיה ליקוי חמה טבעתי שייראה בפקיסטן, סעודיה, תימן, הודו וסין. אך גם בישראל נזכה ליהנות ממנו. הליקוי ייראה גם מישראל כליקוי חלקי בכל שלבי הליקוי.

 

כוכב הלכת מאדים יהיה בשיא קרבתו לכדור הארץ באמצע אוקטובר וכוכבי הלכת צדק ושבתאי צפויים להתקבץ לקראת סוף 2020. צדק שתנועתו על פני כיפת השמיים מהירה יותר משבתאי צפוי לחלוף על פני שבתאי ב-21 בדצמבר.

 

מידע נוסף על כוכבי השמיים, תופעות מעניינות, סיורי אסטרונומיה, כוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים, תוכלו למצוא באינסטגרם וגם בפייסבוק של שירת הכוכבים 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלדן אחונוב
כוכב הלכת נוגה
צילום: אלדן אחונוב
מומלצים