התוכנית שתהפוך את ישראל לנקייה יותר
150 מיליון שקלים יוקצו בשלוש שנים לתוכנית שמקדם המשרד להגנת הסביבה. השרה גמליאל: "הגיע הזמן שניקח אחריות על סביבת המגורים שלנו". אז מה משליכים הישראלים ברחוב?
נמאס לכם שהרחוב מלוכלך - תוכנית חדשה מתעתדת להפוך את ישראל לנקייה יותר המשרד להגנת הסביבה הודיע היום (ב') על תוכנית לאומית חדשה לניקיון המרחב הציבורי ברשויות המקומיות בישראל, בתקציב של 150 מיליון שקל לשלוש שנים.
במשרד אמרו כי הסיוע יינתן לרשויות המקומיות לצורך שיפור רמת הניקיון בשטחן. עוד אמרו במשרד כי התוכנית מקודמת לטובת ניקיון הרשויות המקומיות, בהתאם לכלי המדיניות המיושמים כבר כיום במדינות המערב.
התוכנית כוללת מספר פעולות, ובראשן קביעת מדד לניקיון ולניטור ניקיון המרחב הציבורי, שכן חשיבות נושא הניקיון לתושבים הולכת ועולה - במיוחד לאור נגיף הקורונה. בנוסף, כוללת התוכנית מתן כלים ותמיכה ברשויות המקומיות בפעולות לעידוד הניקיון ובתשתיות לטובת יצירת מרחב נקי; הגברת הפיקוח והאכיפה על משליכי פסולת במרחב הציבורי; והגדלת ההסברה והמודעות הציבורית לניקיון - ששיאם ביום הניקיון השנתי.
בכוונת המשרד להגנת הסביבה לפעול ביחד עם רשות הטבע והגנים להפיכת יום הניקיון לפעילות חינוכית משמעותית בשיתוף הציבור, להגדיל את המשאבים באופן ניכר, וכן להעלות את המודעות הציבורית לאורך כל השנה.
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, אמרה על היוזמה החדשה: "ניקיון המרחב הציבורי משפיע באופן ישיר על סביבת המגורים והחיים של כל אחת ואחד מתושבי המדינה. הגיע הזמן שניקח אחריות יחד - השלטון המרכזי, השלטון המקומי והתושבים עצמם על סביבת המגורים שלנו. אנו מפרסמים תוכנית לאומית רב-שנתית, שתיתן מענה לנושא, בהתאם לשיטות הנהוגות במדינות העולם המתקדמות".
כשלב מקדים לתוכנית, שתוצג מחר בוועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, ביצע המשרד בשיתוף החברה להגנת הטבע, סקר ניקיון בשבע רשויות מייצגות בישראל (ירושלים, בית שמש, בת ים, יהוד, ירוחם, רהט ועכו), שבו נאספו למעלה מ-10,000 פריטים שהיו מפוזרים במרחב הציבורי באתרים שונים.
בסקר נמצא כי היקף ניכר מהפסולת המושלכת במרחב הפנים-רשותי היא סיגריות וחפיסות סיגריות (37% מהפריטים), פסולת העשויה מנייר (18%), כלים חד-פעמיים (13%), פלסטיק אחר (12%), מיכלי משקה ופקקים (6%), אריזות חטיפים (6%), שאריות מזון (2%), זכוכיות (2%), אריזות מזון (1%) ויתר הפסולת סווגה כאחר.
בפילוח לאזורים נמצא כי בשכונות מגורים רוב הפסולת הייתה פלסטיק ונייר, ברחוב מסחרי סיגריות, במקומות פנאי ונופש וכך גם במבני ציבור היה רוב מוחלט לפסולת של סיגריות. במרכז קניות שלטה פסולת הפלסטיק וגם הנייר. בסקר נמצא עוד, כי פחות ממחצית מהנסקרים (רק כ-45%) השליכו את הפסולת שהייתה בידיהם לפח.
התוכנית, כאמור, תוצג מחר בוועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ', שיזמה דיון בנושא "ישראל נקייה" והכריזה עליו כפרויקט דגל מבחינתה. בדיון ייבחנו היבטים שונים לטיפול בנושא הפסולת במרחבים הציבוריים בישראל. ח"כ חיימוביץ' אמרה: "כמטיילת אוהבת הארץ אני נחרדת בכל פעם מהמראות המקוממים של האשפה והזבל בטבע, בפארקים, בשבילים ובחופים. 'ישראל נקייה' הוא אחד האתגרים ששמתי לי כיו"ר הועדה. ביקשתי מהממשלה להציג את תכניותיה בדיון שנקיים מחר. אנו נשתמש בוועדה כמנוף על מנת לשתף פעולה ולאפשר לממשלה ליישם את תכניות הניקיון בהקדם ובאופן המיטבי".