"העולם איבד ב-2019 יערות בשטח כמו של שווייץ"
מדו"ח, המבוסס על מידע מלוויינים, עולה כי בשנת 2019 נכרתו או נשרפו יערות בשטח כולל של כ-38 אלף קמ"ר. המדינה המובילה בפגיעה: ברזיל. מחברי הדו"ח: "אנחנו מודאגים מכך ששיעור הפגיעה ביערות הוא כל כך גבוה"
בדו"ח השנתי של Global Forest Watch, המבוסס על נתונים מלוויינים, עולה כי ברזיל הייתה אחראית לכשליש מאובדן העצים ברחבי העולם, בעוד שהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ואינדונזיה מדורגת במקום השני והשלישי, בפער גדול מברזיל.
מחברי הדו"ח אומרים כי שטח היערות שעלה באש או נכרת ב-2019 מסתכם ב-38 אלף קמ"ר. לשם השוואה, בכל שש שניות נכרתים או נשרפים עצים בשטח השווה לזה של מגרש כדורגל. בכך הופכת 2019 לשנה השלישית מבחינת הפגיעה ביערות, מאז החלו הבדיקות לפני כשני עשורים.
מיקהלה וייסה, מנהלת פרויקטים ב-Global Forest Watch, אמרה בריאיון לסוכנות הידיעות הצרפתית: "אנחנו מודאגים מכך ששיעור הפגיעה ביערות הוא כל כך גבוה, למרות כל המאמצים של מדינות וחברות שונות להפחתת הפגיעה ביערות". החוקרים הוסיפו כי אם הם יכללו יערות ומטעים צעירים יותר בהרבה, השטח הכולל של העצים שנפגעו משריפה ומכריתה ברחבי העולם בשנה שעברה גדול למעשה פי שלושה. אבל, מדגישים החוקרים, יערות הגשם הבתוליים חשובים במיוחד לכדור הארץ.
החוקרים גם הדגישו את החשיבות של אותם יערות גשם, שם חיים בעלי חיים רבים, ובנוסף אחראים יערות הגשם למניעת התחממות כדור הארץ על ידי ספיגת פחמן דו חמצני. מנגד, כשעצים נשרפים נפלט הפחמן הדו חמצני לאטמוספירה, דבר שגורם להתחממות כדור הארץ."ייקח עשרות אם לא מאות שנים לאותם יערות לחזור למצבם המקורי, בהנחה כמובן שלא פגעו באדמה שעליה היו העצים", אמרה וייסה.
בקיץ האחרון השתוללו שריפות ענק באזור האמזונס בדרום אמריקה, בין היתר בשל חקלאים שהציתו עצים על מנת לפנות מקום לגידול בקר ולגידולים חקלאיים נוספים. מחברי הדו"ח מצאו כי אותן שריפות, שהגיעו לכותרות הראשיות בכלי תקשורת ברחבי העולם, היו רק חלק מהפגיעה ביערות של דרום אמריקה.
מהדו"ח התברר כי נפגעו אזורים גדולים, שבהם חיים שבטים במשך מאות שנים, בשל השתלטות בלתי חוקית על אותם שטחים. בין היתר מדובר במדינת פארה הנמצאת בצפון ברזיל. מחברי הדו"ח הוסיפו כי המצב בברזיל עלול להחמיר, כיוון שהנשיא ז'איר בולסונרו מתכוון להקל על המגבלות לכריתת עצים באזורים אלה, כדי לאפשר כרייה, חיפושי גז ונפט וכן להגדיל את השטחים החקלאיים.
פרנסס סימור, עמיתה בכירה במכון המשאבים העולמי, אמרה כי הדבר אינו הוגן עבור האנשים החיים ביערות הגשם במשך דורות, שלא "נספרו" על ידי נשיא ברזיל, אלא גם ניהול רע. "אנחנו יודעים שהפגיעה ביערות נמוכה יותר בשטחי הילידים", היא אמרה. "הכרה בזכויות המשפטיות על אותן אדמות מעניקה הגנה רבה יותר ליער".
גם בבוליביה, כך לפי הדו"ח, המצב חמור מאוד. בשנת 2019 נשבר שיא אובדן היערות במדינה, בשל שריפות ביערות ותיקים יותר וותיקים פחות בדו"ח נכתב כי שריפת יערות עבור גידול סויה וגידול בקר היו שתי הסיבות העיקריות לשריפת היערות על ידי חקלאים.
גם אוסטרליה סבלה לאחרונה מפגיעה קשה ביערות שבתחומה. עשרות בני אדם נספו בשריפות הגדולות, אלפי בתים עלו באש ומספר בלתי נתפס של בעלי חיים מת באותן שריפות גדולות. השטח שנשרף ב-2019 באוסטרליה היה גדול פי 6 מזה שעלה באש במדינה בשנת 2018 וללא ספק היה הגדול ביותר שנרשם אי פעם. וייסה אמרה: "אנחנו נראה ככל הנראה רמת פגיעה גבוהה באוסטרליה גם ב-2020, מכיוון שחלק מהשריפות עדיין השתוללו".
ויש גם קצת מקומות לאופטימיות. באינדונזיה נרשמה ירידה של כ-5% בשטח היער שנהרס והוא עומד על 3,240 קמ"ר. מחברי הדו"ח אמרו כי זו השנה השלישית ברציפות שחלה ירידה בהרס היערות במדינה שבאסיה. "אינדונזיה היא אחת מנקודות האור הבודדות בנתונים הגלובליים על היערות במהלך השנים האחרונות", נכתב בדו"ח.
מדינות נוספות שבהן נפגעו שטחים גדולים של יערות הן פרו, מלזיה, קולומביה, לאוס, מקסיקו וקמבודיה.