הערב: ליקוי ירח חלקי, שבו יהיה קשה להבחין
שיא הליקוי יהיה בשעה 22:26, אך יהיה מאוד קשה עד בלתי אפשרי להבחין בו. אך לחובבי האסטרונומיה צפוי פיצוי באמצע החודש
הירח המלא של חודש יוני השנה יהיה לוקה - הערב (יום ו') הוא ייכנס לצלו החלקי של כדור הארץ. אולם זהו מסוג הליקויים שדי קשה עד בלתי אפשרי להבחין בהם בעין.
ליקוי ירח נגרם כאשר הירח, המקבל את אורו מהשמש, נכנס לצל שמטיל כדור הארץ. מצב זה ייתכן רק כאשר הירח מלא, אז מצויים שלוש הגופים - שמש, ארץ וירח, בשורה. אולם, לא די בכך, כיוון שהם חייבים להיות גם על אותו המישור כדי שיתרחש ליקוי, ומסיבה זו, אין ליקוי כל חודש כשהירח מלא.
אולם, כמו כל גוף, כדור הארץ מטיל שני סוגי צל. צל מלא וחלקי. צופה המצוי בצל המלא, מוסתר כולו מהשמש - כדור הארץ חוסם כליל את אור השמש. במצב כזה, אנו קוראים לליקוי – ליקוי צל מלא (אומברה). הוא יכול להיות מלא - כאשר כל הירח מצוי בתוכו, או חלקי - כאשר רק חלק מהירח מצוי בתוכו.
מסביב לצל המלא מצוי צל חלקי. שם, רק חלק מאור השמש מוסתר מהצופה. במלים אחרות, אדם העומד באיזור הצל החלקי, יראה שרק חלק מהשמש מוסתר. וזה הליקוי שאנו ראה בערב שבת. ליקויים אלה קרויים - ליקויי חצי צל (פנאומברה). בעת שיא הליקוי, כמעט כל הירח יחלוף בתוך איזור הצל החלקי, אולם בכל נקודה בירח, רק חלק מהשמש תוסתר מכדור הארץ ולכן יהיה קשה להבחין בירידה באורו. רק באזור הדרומי של הירח, הקרוב לצל המלא, חלק השמש המוסתר יהיה גדול יותר, ואז נוכל להבחין במעין הצללה באור הירח. תצפית במשקפת או בטלסקופ תעצים מעט את המראה, אולם - שוב - זה אינו ליקוי ירח שלל צל מלא.
זמני הליקוי
בליקוי הנוכחי, הירח חולף בשוליו הצפוניים של חרוט הצל החלקי ורק חלק קטן מדיסקת הירח ימצא בו. רוב דיסקת הירח לא תוצל כלל ולכן קשה עד בלתי אפשרי להבחין בירידה כלשהי באור הירח. הליקוי יתחיל בערב שבת, ממש עם זריחת הירח. הירח נכנס לצל החלקי בשעה 20:45. הירח יצא בדיוק מעל האופק המערב. שיא הליקוי יהיה בשעה 22:26. הירח יצא מחרוט הצל החלקי בשעה 00:04 לאחר חצות.
ליקוי הירח הבא, אף הוא יהיה ליקוי חצי צל, יתרחש ב-5 ביולי אך לא ייראה מישראל. אז הירח יחלוף ויגוס בשולים הדרומיים של חרוט הצל החלקי. סך הכל חלים השנה ארבעה ליקויי ירח, כולם ליקויי חצי צל, ורק שניים מהם ייראו מישראל. הראשון חל בערב שבת, ה-10 בינואר והליקוי הנוכחי, ב-5 ביוני. שני הליקויים הבאים, ביולי ובדצמבר, לא ייראו מישראל
ליקוי החמה של 21 ביוני
שני הליקויים, של ה-5 ביוני שבו הירח חולף בצפון חרוט הצל והליקוי בעוד חודש, כאשר הירח חולף דרומית לחרוט הצל, מנבאים את ליקוי החמה שיתרחש בדיוק באמצע בין שני הליקויים - ב-21 ביוני, אז הירח יחלוף בדיוק ביננו לבין השמש. בישראל הליקוי ייראה כליקוי חמה חלקי בשעות הבוקר, אולם בדרום חצי האי ערב הליקוי ייראה כליקוי טבעתי. אנו נרחיב, כמובן, על ליקוי החמה
את המידע המלא על האירועים האסטרונומיים לשנת 2020 וכן הסברים על שיטות צפייה שונות וכדומה, אפשר למצוא בספר השנה האסטרונומי לשנת 2020 באתר המחבר
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים