שתף קטע נבחר

 

הקריסה בבתי הזיקוק: "סמל לסוף של התעשייה המזהמת במפרץ חיפה"

בתי הזיקוק היו בעשורים האחרונים אחד המקומות המזוהים ביותר עם זיהום האוויר במפרץ חיפה. בעקבות קריסת חלק מאחד ממגדלי הקירור קראו בארגונים לסגירת המקום. השרה גמליאל: "לתושבי חיפה מגיע לחיות בסביבה בריאה". ראש העיר קריית ביאליק: "התעשייה המסוכנת לציבור מחשבת את קיצה לאחור"

בארגונים הירוקים ובמשרד להגנת הסביבה רואים את קריסתו של אחד ממגדלי הקירור בבתי זיקוק הבוקר (יום ו') כסמל לסופו של המפעל, שמופיע בצמרת המפעלים המזהמים בישראל. בקריסת חלק ממגדל הקירור (לבניה) לא היו נפגעים. כמה שעות לאחר הקריסה אירעה במתחם תקלה, במתקן האתילן בכרמל אולפנים. בשל כך נצפה לפיד גבוה.

 

צילום: שמיר אלבז, דוברות איחוד הצלה, יגאל דנינו, פרח אפק, נפתלי שגב

צילום: שמיר אלבז, דוברות איחוד הצלה, יגאל דנינו, פרח אפק, נפתלי שגב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בתי הזיקוק היה בעשורים האחרונים אחד המקומות המזוהים ביותר עם זיהום האוויר במפרץ חיפה. מול המפעל נערכו לא מעט הפגנות של ארגונים ירוקים, הקראו לסגירתו. הלבניות עצמן הן הסמל של המפעל והן מופיעת על הלוגו שלו, למרות שהן אינן פעילות למעלה מעשור.

 

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, התייחסה בחשבון הטוויטר שלה לאירוע קריסת מגדל הקירור בחיפה: "סמל משמעותי של תחילת הסוף". גמליאל הוסיפה כי "הפעם הקריסה התרחשה בטעות, הפעם הבאה תהיה מכוונת. לתושבי חיפה מגיע לחיות בסביבה בריאה".

 

ראש העיר נשר, רועי לוי, סיפר כי ראה את הקריסה מחלון ביתו, הפונה למפעלים. הוא אמר כי מהפכות רבות החלו בקריסת סמלים. הוא הזכיר את חומת ברלין. הוא ציין כי תוכנית מפרץ החדשנות, לפינוי המפעלים ממפרץ חיפה, מונחת על שולחן הממשלה ויש לישמה. "זו תוכנית שנותנת דעתה לא רק על הפינוי של המפעלים, אלא על המשך התעסוקה של העובדים פה, הרי מדובר בתושבים מהאזור שאי אפשר להשאיר אותם בלי פרנסה", אמר לוי.

 

חצי מאחת ה
חצי מאחת ה"לבניות" בבתי הזיקוק בחיפה קרסה(צילום: מדריך טיסה נפתלי שגב)

 

בתי הזיקוק בשנות ה-30 של המאה הקודמת

בתי הזיקוק בשנות ה-30 של המאה הקודמת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גם ראש העיר קריית ביאליק, ממובילי המאבק נגד המפעלים המהמים, התייחס לקריסה: ""קריסת הלבניה במתחם בתי זיקוק היא סימבול המבשר את הסוף של התעשייה המזהמת במפרץ חיפה. הרכבת יצאה מהתחנה, והתעשייה המסוכנת לציבור מחשבת קיצה לאחור. אני פונה לממשלת ישראל להאיץ את תוכנית מפרץ החדשנות המבשרת תחילה של עידן חדש באזור - אזור של נופש ופנאי, מתחמי תעסוקה נקייה ומגורים".

 

ראש העיר חיפה, ד"ר עינת קליש רותם, התייחסה דווקא למבנה ההיסטורי שקרס: "קו השמים של המפרץ השתנה, וזה קשה וכואב. אין ילד שלא נולד, גדל והכיר את הסמל הזה. יש לנו מערכת יחסים לא פשוטה עם בתי הזיקוק, אני מאלה שחושבים שהם צריכים לצאת מפה. אבל במקרה הזה מדובר במבנים לשימור, שאמורים היו לשמש את התושבים לאירועי פנאי ותרבות".

 

חצי מאחת ה
חצי מאחת ה"לבניות" בבתי הזיקוק בחיפה קרסה(צילום: אוהד לוי, נשר)

 

יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ מיקי חיימוביץ', קראה לפנות את המפעלים במפרץ חיפה: "אפשר לראות בקריסת 'הלבניה' משהו סמלי שממחיש את השינוי מאז הקמת המפעלים הללו בימי המנדט הבריטי. מפעלים שהיוו מקור לגאווה, אנרגיה ועבודה בעבר, הפכו בחלוף הזמן לקריה עצומה בלב אוכלוסייה, תעשיה מזהמת שאינה מתאימים לרוח התקופה, לאמצעים הטכנולוגיים הקיימים, ולזיהום הסביבתי הגדול שמייצרת בקרב תושבים. לכן יש לפנות אותה בהקדם בתכנית שתדאג לעובדים לקרקע ולעתיד תושבי המפרץ והעיר חיפה".

 

יו"ר איגוד ערים להגנת הסביבה במפרץ, עו"ד שרית גולן שטיינברג, הזכירה, כי המבנים היוו סמל לאורך עשרות שנים: "המזל הגדול הוא שמדובר במבנים שאינם בשימוש. בתי הזיקוק מחויבים בסקר של המבנים האחרים בסיכון, שכן יש עוד מבנים נוספים משנות ה-30 של המאה הקודמת. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם מדובר היה במבנה פעיל ואם היו מעורבים באירוע חומרים מסוכנים".

 

במקום מבודד במפעל

המבנה שקרס בבתי הזיקוק במפרץ חיפה אינו בשימוש כבר 11 שנה. המגדל השני משמש מרכז מבקרים והדרכה של קבוצת בתי הזיקוק. המבנים מזוהים עם בתי הזיקוק משנות ה-30 של המאה הקודמת ואף מופיעים בלוגו של התשלובת. המגדלים עשויים בטון, ומבודדים יחסית משאר מבני התשלובות. המבנים שימשו מגדלי קירור, כאשר מים חמים מתהליך הזיקוק הוזרמו לחלקם העליון ומשם נשפכו לכיוון הקרקעית. בדרך הוצבו קורות עץ גדולות שהמים החליקו עליהם. חלקם התחתון היה פתוח, מה שיצא אפקט ארובה והחדיר אוויר מלמטה, שקירר את המים בדרכו למעלה.

 

חצי מאחת ה
הקריסה בבזן(צילום: שרון צור)

חצי מאחת ה

חצי מאחת ה
(צילום: אורי רשף)

לוגו של קבוצת בזן ()
הלוגו של קבוצת בזן

 

ד"ר רויטל גולדשמיד ממרכז המחקר הסביבתי חיפה אמרה: "קריסת תשתיות בבזן בשגרה, אפילו לא במצב חירום, מצטרפת לסכנות רבות אחרות שקיימות מנוכחות המתחם הפטרוכימי במרכז העיר. ללא ספק, כמו נפילת חומת ברלין יש משהוא סימבולי בכך שסמל הפטרוכימיה (ה'לבניות') קורסות בתקופת דיונים על תום עידן בזן וסגירת התלות בזיקוק נפט בישראל".

 

ג'מילה הארדל חכים, מנכ"לית עמותת אזרחים למען הסביבה, אמרה: "אולי ה'לבניות' היו רק סמל אבל גם לנפילה של סמלים יש משמעות חזקה, בתקופה שבה כולם כבר מבינים שאין שום זכות קיום לתעשייה הפטרוכימית בלב אוכלוסייה".

 

והיו כאלו שטענו למחדל. רוית שטוסל מהקואליציה לבריאות הציבור ומנקים את מפרץ חיפה אמרה: "זו דוגמה בקטנה להתנהלותה של בזן, שלפני כשמונה שנים בחרה לשקם רק לבניה אחת, את התוצאות אנחנו רואים היום".

 

בגרינפיס ישראל אמרו כי לקריסת המבנה של בזן ישנה בעיקר משמעות סמלית. "הרס של מקומות אייקונים בתרבות בדרך כלל מצער מאוד, אבל כאן נדמה שהתחושה היא דווקא של תקווה", נמסר. "הציבור הישראלי מאחל לסגירה ופינוי התעשייה המזהמת ממפרץ חיפה ושל בתי הזיקוק במיוחד בשל הנזק האדיר שהם גורמים לבריאות תושבי אזור מפרץ חיפה לסביבה ולאקלים. קריסת המבנה, גם אם היא סמלית בלבד, היא עוד אות לקראת סיום עידן הדלקים המזהמים - תעשייה שאבד עליה הכלח וזמנה עבר".

 

בצלול התייחסו גם הם לקריסה. "הכוונה לסגור את בזן טובה והצהרת השרה גמליאל מתבקשת, אבל חשוב לזכור שבפועל לא המדינה ולא בזן מתכננות סגירה. ‏מועד ההכרעה בעתיד בזן הולך ומתקרב ויחייב לו"ז, הקצאת תקציב ופתרון לקונדנסט מ'לווייתן'. לא מספיק לצאת בהצהרות בלבד, נדרשת תוכנית מסודרת. התעשיה הפטרוכימית במפרץ חיפה גורמת לתחלואה עודפת בסרטן בישובים והשכונות מסביב לה והיא חייבת להסגר. מפעליים חיוניים בלבד מתעשיה זו יכולים לעבור לאזור תעשיה הרחוק מיישובים ולמעשה תוך שנים ספורות התלות בנפט ובבתי זיקוק תפחת עד שתיעלם".

 

מארגון מגמה ירוקה נמסר: "קריסת ה'לבנייה' של בזן היום היא תחילתו של הסוף. קריסת המבנה היום היא קריאת השכמה לממשלת ישראל. הגיע זמנה של הממשלה לקבל החלטה מהירה והחלטית להתנעת תהליך לסגירת המפעלים המזהמים. אם לא נפעל מהר ימצאו את עצמם תושבי מפרץ חיפה נותרים עם קרקעות מזוהמות, אלפי מובטלים ומפעלים מתפוררים. החשבון יוגש כתשלום לציבור. הבוקר הזה מוכיח עד כמה הדבר דחוף. אנו קוראים לממשלת ישראל לאשר את תוכנית מפרץ החדשנות של רשות מקרקעי ישראל ולהקים צוות לסגירת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה".

 

והיו גם קולות אחרים. באיגוד הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה, אמרו: "אנו דוחים בתוקף את הניסיון ההזוי לקשור בין קריסת מבנה לשימור כבן מאה, שלא היה בשימוש למעלה מעשור לבין הדיון על עתיד התעשייה בחיפה. מי שתוקף את התעשייה בשעה זו וקורא לסגור מפעלים שמעסיקים עשרות אלפי בתי אב בישראל, כשאחוז האבטלה הוא מהגבוהים שידעה המדינה בעשורים האחרונים, הוא מנותק ולא שומע את זעקת המובטלים. פגיעה בתעשייה בחיפה תביא לפגיעה אנושה במשק האנרגיה, כלכלת ישראל ובמשפחות רבות, בזמן שכיום התעשייה במפרץ חיפה פועלת לפי כל התקנים הסביבתיים המחמירים".

 

בתי הזיקוק מסרו בתגובה לקריסה: "הבוקר קרס החלק העליון באחת ה'לבניות' המפורסמות של בזן, ששימשה בעבר כמגדל קירור מים ואינה בשימוש מאז שנת 2009. הקריסה התרחשה בהמשך לנפילת מקטע קיר שלשום. בזן נוקטת את כל הפעולות, כולל התייעצות עם מומחים מתחום ההנדסה והתכנון, על מנת ללמוד את האירוע. האזור מאובטח ולא היו נפגעים".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד לוי, נשר
מגדל הקירור שקרס
צילום: אוהד לוי, נשר
מומלצים