ליל סדר טבעוני: ארבע הצעות למתכונים
לא מספיק שהבישולים לליל הסדר הם אתגר לא פשוט בכלל למארחים, אז מה עושים כשגם מגיעים טבעונים לארוחה החגיגית? ארבעה מתכונים לטבעונים, כולל קינוח, שיסגרו לכם את הפינה
בכל שנה, קצת אחרי פורים, אימא שלי מתחילה למלמל לעצמה ללא הרף כאחוזת דיבוק: "אבל מה אני אכין לך, מה אני אכין לך". וכן, היא מתכוונת לארוחת ליל הסדר, שאליה היא מתחילה להתכונן שבועות ארוכים לפני המועד.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
מסעדת "זכאים" בתל אביב הפכה לכשרה
מה אפשר להכין מחוביזה? ארבעה מתכונים לחרוסת
הבישולים לערב חג הפסח יכולים להיות אתגר לא קטן כשצריך להתאים את המנות לדרישות הסועדים במשפחה: לדוד יענקל'ה אסור סוכר, הבן של בת הדודה אלרגי לאגוזים, אני טבעוני, אבא צמחוני שאוכל דגים והדודה שולי מגבעתיים לא אוכלת קטניות. בקיצור, אני לא מקנא באימא. אפשר להבין את הלחץ.
אז בשביל כל מי שמארח טבעונים השנה בשולחן החג, רקחתי ארבעה מתכונים צבעונים, בריאים וטעימים, שיסגרו לכם, לפחות, את הפינה הזאת.
מרק אפונה ומנגולד עם שמנת קשיו
מרק סמיך ועשיר בטעמים עזים של אפונה וכוסברה, עשיר מאוד בחלבון וברזל ודל בשומן.
המצרכים (ל-4 מנות):
1כוס אפונה ירוקה, יבשה (אין צורך להשרות במים)
1 כוס אפונה ירוקה, קפואה
1 שורש פטרוזיליה, פרוס לפרוסות
צרור כוסברה, קצוצה
4 עלי מנגולד, חתוכים באופן גס כולל החלקים הלבנים
1 בצל בינוני, חתוך לקוביות
3 כפות שמן זית
3 שום
6 כוסות מים
לשמנת קשיו -
1 כוס קשיו טבעי לא מומלח מושרה בהרבה מים (לפחות 4 שעות)
1 שן שום
1 כף שמן זית
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבצל בסיר עמוק עד הזהבה במשך 4-5 דקות.
- מוסיפים שום, מנגולד, כוסברה ושורש פטרוזיליה וממשיכים לטגן במשך 2-3 דקות.
- מוסיפים את האפונה היבשה ואת המים ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. אחרי הרתיחה מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה אחת.
- אם חסר מים והמרק מסמיך, אפשר להוסיף עוד נוזלים.
- לאחר כשעה, מוסיפים את האפונה הקפואה ומבשלים 15 דקות נוספות. מסירים מהכיריים.
- טועמים ואם צריך ממליחים. טוחנים היטב את המרק בעזרת בלנר מוט.
- מכינים את שמנת הקשיו - מסננים את הקשיו ממי ההשרייה ומעבירים למעבד מזון.
- מוסיפים חצי כוס מים, שן שום, מיץ מחצי לימון ומעט שמן זית וטוחנים במהירות גבוהה כמספר דקות עד שמתקבלת משחה אחידה.
- מגישים בקערת מרק עם כפית של שמנת קשיו. מעטרים בכוסברה קצוצה מלמעלה.
עיגולי פולנטה עם מסבחת סלק ושעועית בובס
מנה צבעונית, חגיגית ושמחה, עשירה בחלבון, ברזל,סידן, חומצה פולית וללא גלוטן.
המצרכים (ל-4 מנות):
200 גר' שעועית בובס מושרית בהרבה מים במשך הלילה
1 כוס קמח תירס
1/2 סלק לא מבושל, קלוף ופרוס לקוביות
4 שינים שום, כתושות
מיץ מלימון אחד
2-3 כפות שמן זית
2 כוסות חלב סויה ללא סוכר
לשמנת קשיו -
1 כוס קשיו טבעי לא מומלח מושרה בהרבה מים (לפחות 4 שעות)
1 שן שום
1כף שמן זית
אופן ההכנה:
- מכינים מסבחת סלק ושעועית - שופכים את מי ההשריה של השעועית ומעבירים אותה לסיר עמוק. מכסים במים מבשלים על להבה נמוכה כשעה וחצי עד שהשעועית מתרככת לחלוטין (אפשר לזרז הליכי בישול על ידי הוספה של חצי כפית סודה לשתיה).
- מסירים מהכיריים ושומרים חצי כוס ממי הבישול בצד. מעבירים למעבד מזון את השעועית המבושלת, כוס מי הבישול, קוביות הסלק, חצי מכמות השום הכתוש, 2-3 כפות של שמן זית ומיץ מחצי לימון, וטוחנים היטב עד שמתקבלת מסבחה וורודה ואחידה במרקם.
- מכינים שמנת קשיו - מסננים את הקשיו ממי ההשרייה ומעבירים למעבד מזון. מוסיפים חצי כוס מים, שן שום, מיץ מחצי לימון ומעט שמן זית וטוחנים במהירות גבוהה כמספר דקות עד שמתקבלת משחה אחידה.
- מכינים את כדורי הפולנטה - מחממים בסיר עמוק 2 כוסות חלב סויה ומוסיפים 2-3 כפות של שמנת הקשיו, מחצית מהשום הכתוש ומיץ מחצי לימון ומביאים לרתיחה.
- שופכים את קמח התירס, לתוך הסיר באיטיות, תוך כדי ערבוב בעזרת כף עץ, עד שמתקבלת עיסה דביקה. אל תמהרו - התהליך אמור לקחת מספר דקות.
- מסירים מהכיריים ומצננים היטב. לאחר הצינון מתקבלת דייסת קמח תירס דביקה ודחוסה. מפוררים בעזרת הידיים את הדייסה שהתקשתה, ויוצרים כדורים בגודל כדור פינג פונג. מניחים על גבי מחבת חמה את כדורי הפלונטה, ומטגנים מספר דקות מכל צד עד השחמה.
- מגישים בכל צלחת מספר כדורי פולנטה על גבי כף של מסבחת סלק ושעועית בובס וכפית שמנת קשיו.
קציצות קינואה על קרם כרובית וארטישוק ירושלמי
מנה שמתאימה לשומרי כשרות מאכל קטניות ולשומרי משקל מפני שכל קציצה מכילה 30 קלוריות וכף ממרח 10 קלוריות בלבד.
המצרכים (לכמות של 30 קציצות):
1 כוס קינואה אדומה לפני בישול
1 סלק בינוני טרי
1 בטטה בגודל בינוני
2 כפות שקדים, טחונים
1 כף אורגנו טרי, קצוץ
מיץ מחצי לימון
1 כפית סודה לשתייה
1 כפית זרעי כוסברה (לא חובה, אבל משדרג)
1 שן שום, כתושה
לקרם כרובית:
1 ראש כרובית בגודל בינוני
1 שורש של ארטישוק ירושלמי
1 כף שמן זית
מיץ מחצי לימון
2 שיני שום
אופן ההכנה:
- מבשלים את הקינואה האדומה כמו אורז - מעבירים את כוס הקינואה לסיר עמוק, מוסיפים 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים במכסה כ-20 דקות עד שהקינואה רכה. מסירים מהכיריים ומעבירים לקערה.
- מקלפים את הסלק ומגררים על פומפיה עבה. מוסיפים לקערה עם הקינואה.
- קולפים את הבטטה לפרוסות עבות ומבשלים במים רותחים (או במיקרו) 15 דקות, עד שהבטטה מתרככת.
- בעזרת מזלג מועכים את הבטטה עד שמתקבל פירה בטטה, ומוסיפים לקערה עם הקינואה. מוסיפים את שאר רכיבי הקציצות ומערבבים היטב.
- בעזרת ידיים רטובות מקבבים קציצות מהעיסה. מניחים על מחבת חמה (אין צורך להוסיף שמן) ומטגנים 3-2 דקות מכל צד (אפשר גם לאפות בתנור בחום בינוני של 170 מעלות כ-15 דקות).
- מכינים את הקרם - ממלאים מים בסיר גדול ומביאים לרתיחה. שוטפים היטב את הכרובית, מסירים את העלים ומוסיפים לסיר עם המים הרותחים. מקלפים את תפוח האדמה הירושלמי ומוסיפים לסיר המים הרותחים.
- מבשלים את הכרובית עם תפוח האדמה הירושלמי 30-20 דקות עד שהם מתרככים לחלוטין.
- שופכים את המים ומעבירים את הירקות למעבד מזון. מוסיפים את שאר הרכיבים: השום, מיץ הלימון ושמן הזית וטוחנים היטב.
- מניחים כף אחת מהרוטב על גבי הצלחת ומעל 3 קציצות קינואה.מקשטים באורגנו טרי.
בראוניז טבעוני עם שוקולד וחמאת בוטנים
בראוניז עשיר ושוקולד לחובבי המתוק-מלוח וללא גלוטן.
המצרכים:
400 גר' עמילן תירס קורנפלור (אפשר גם קמח טפיוקה)
1 כוס אבקת קקאו
2 כוסות סוכר
1 כוס שמן קנולה
1 כוס חלב סויה
3 כפות חמאת בוטנים
1/2 שקית אבקת אפייה
3 אריזות רסק תפוחים (300 גר')
אופציה לשדרוג -
חופן פקאנים
חופן שוקולד צ'יפס
אופן ההכנה:
- שופכים לקערה עמוקה את עמילן התירס, את אבקת הקקאו, את אבקת האפייה, הסוכר ומערבבים היטב.
- שופכים לתערובת הקמח את השמן, חלב הסויה, רסק התפוחים ו-2 כפות של חמאת הבוטנים, ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. במידה שרוצים לשדרג עם תוספות כמו פקאנים או שוקולד צ'יפס, זה הזמן להכניס אותם לבלילה.
- מעבירים את הבלילה לתבנית אפייה מרובעת בגודל 25*25 ס"מ, וממיסים במיקרוגל (או על גבי סיר עם מים חמים) כף של חמאת בוטנים.
- מזלפים את חמאת הבוטנים המומסת על בלילת הבראוניז שבתבנית, ובעזרת סכין או מזלג יוצרים צורות בבצק.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 10-12 דקות. מוציאים, מצננים, חותכים לריבועים ומגישים.
חגי לפלר הוא בעל הבלוג "ספורטאי טבעוני"