11 מתכוני חרוסת מעדות שונות
חרוסת גיאורגית, חרוסת עיראקית, חרוסת פרסית וגם חרוסת תימנית: מקבץ מתכוני חרוסת שימתיקו לנו את החג
צילום: ירון ברנר
חרוסת קלאסית
המצרכים (ל-500 גר'):
10 תמרים גדולים, מגולענים
1 תפוח עץ גראנד סמית, מקולף חתוך לרבעים ללא הליבה
100 גר' אגוזי מלך
50 גר' אגוזי לוז
1/4 כוס יין מתוק
4 כפות סילאן
קורט קינמון
קורט ציפורן
לקישוט - חופן ראשי ורדים
אופן ההכנה:
- מכניסים את כל המרכיבים למעבד מזון וטוחנים עד למרקם אחיד.
- מעבירים לקערה, מקשטים בפרחים ומגישים.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
חרוסת תפוחים ואגוזים
המצרכים:
200 גרם אגוזי מלך או פקאן טחונים
2 תפוחים, מגוררים
2 כפות יין קידוש מתוק
2 כפות דבש או סוכר
1/2 כפית קינמון
100 גרם צימוקים (לא הכרחי)
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים לתערובת אחידה. מתקבל ממרח שאינו משחתי - אלא עם חתיכות.
- אם רוצים מרקם אחיד וחלק, מעבדים את התערובת למחית בבלנדר או במעבד מזון.
חרוסת תמרים, פירות יבשים ואגוזים
המצרכים:
350 גרם תמרים מגולענים
1/2 כוס (כ-100 גרם) פירות יבשים (תאנים, משמשים, שזיפים, צימוקים)
100 גרם אגוזי מלך או פקאן
2 כפות סילאן
מעט ג'ינג'ר (זנגביל) מיובש טחון
מעט ציפורן טחון
כ-1/4 כוס יין קידוש מתוק אדום
אופן ההכנה:
- שמים את התמרים, הפירות היבשים, האגוזים והתבלינים בקערת מעבד מזון או בלנדר.
- מוסיפים חצי מכמות היין ומתחילים לעבד. מוסיפים בהדרגה מהיין עד שמתקבלת מחית חלקה (או במרקם הרצוי).
חרוסת ספרדית
המצרכים:
1/2 כוס שקדים
1/2 כוס אגוזי מלך
1/2 כוס צימוקים
3 כפות גדושות ממרח תמרים
1 כפית קינמון
מצה אחת
אופן ההכנה:
- טוחנים יחדיו את כל המרכיבים מלבד היין. מוסיפים את היין תוך לישה עד שמתקבלת עיסה לא דביקה ונוח לעיבוד.
- יוצרים כדורים קטנים (קצת יותר גדולים מגולות למשחק) מהעיסה ומסדרים על מגש.
חרוסת פרסית
המצרכים:
250 גרם תמרים מגולענים (אפשר ממרח תמרים)
100 גרם צימוקים בהירים
150 גרם צימוקים מסוג 'שאוני' (צימוקים שחורים גדולים מאוד, להשיג בחנויות פיצוחים מובחרות)
100 גרם פיסטוקים קלויים, לא מומלחים
100 גרם אגוזי מלך קלופים
100 גרם אגוזי לוז
100 גרם קשיו
1 תפוח עץ1 בננה
1 אגס
מעט יין מתוק
מעט חומץ
קינמון, הל, זנגוויל וציפורן טחונים
אופן ההכנה:
- טוחנים יחד את כל האגוזים עד שמתקבלים פירורים דקים. מוסיפים את הפירות וטוחנים.
- מוסיפים יין מתוק ומעט חומץ לפי הטעם לתערובת (הטעם שמתקבל צריך להיות חמצמץ ומתוק).
- מוסיפים תבלינים: הרבה קינמון, קצת פחות הל ומעט זנגוויל וציפורן. מתחילים להוסיף מעט, טועמים ומוסיפים עוד אם צריך.
- מעבירים לכלי הגשה חגיגי, ומגישים.
חרוסת קוצ'ינית
המצרכים:
250 גרם קשיו
250 גרם צימוקים כהים
350 גרם תמרים
1 כוס יין מתוק
1 כוס סוכר
1 כוס סילאן
מעט הל טחון
אופן ההכנה:
- משרים את האגוזים, הצימוקים והתמרים במים למשך לילה. מסננים, מגלענים את התמרים וטוחנים יחד את כל הפירות והאגוזים.
- מוסיפים לתערובת את היין, הסילאן, הסוכר וההל, שמים אותה בסיר קטן ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים תוך ערבוב כ-20 דקות עד להסמכה.
- מצננים, מעבירים לכלי הגשה, ומגישים.
חרוסת גיאורגית
המצרכים (6 מנות):4 אגסים
2 תפוחי עץ
2 בננות
200 גרם אגוזי מלך
100 גרם אגוזי לוז
50 גרם בוטנים
50 גרם שקדים
150 גרם צימוקים חום
20 ערמונים, קלויים וקלופים
דבש לפי הטעם
1/2 כוס יין אדום מתוק
מעט קמח מצה (רק אם צריך, לא חובה)
אופן ההכנה:
- טוחנים יחד את כל האגוזים והצימוקים במעבד מזון, מוסיפים את הפירות ומעבדים שוב.
- מוסיפים את היין וממתיקים בדבש לפי הטעם. אם התחרוסת נוזלית מדי אפשר להוסיף מעט קמח מצה.
חרוסת טריפוליטאית
המרכיבים:
100 גרם אגוזי מלך טחונים דק
1/2 חבילה ממרח תמרים
1 כוס יין מתוק
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל המרכיבים.
- אם החרוסת סמיכה מדי, מדללים במעט מים.
- מעבירים לכלי הגשה, ומגישים.
חרוסת טורקית
המצרכים:
1 כוס צימוקים שחורים
1 כוס תמרים
50 גרם פרוסות תפוח מיובש
גרידה ומיץ מתפוז אחד
1 תפוח קלוף וחתוך לשמונה
דבש לפי הטעם
אופן ההכנה:
- משרים את הצימוקים והתפוח המיובש במים למשך לילה.
- מסננים את הצימוקים והתפוח מהמים, מגלענים את התמרים ומניחים את הכל בסיר יחד עם פרוסות התפוח הטרי.
- מוסיפים חצי כוס מים, מביאים לרתיחה, מורידים את הלהבה ומבשלים על נמוכה עד שהתפוח מתרכך (כ-10 דקות).
- מסירים מהאש וטוחנים את תכולת הסיר, מוסיפים את המיץ וגרירת התפוז וממתיקים עם דבש לפי הטעם.
חרוסת עיראקית
המצרכים:
1/2 כוס סילאן
200 גר' אגוזי מלך
אופן ההכנה:
- טוחנים את האגוזים לפירורים.
- מערבבים את האגוזים טחונים עם סילאן.
חרוסת תימנית
המצרכים:
1 חבילה תמרים מגולענים
250 גרם שומשום קלוי טרי
150 גרם שקדים קלויים
2 כפות ג'ינג'ר טרי מגורר דק
אופן ההכנה:
- מניחים את התמרים בקערה, מוסיפים מים בכמות כפולה מכמות התמרים. משאירים לילה על השיש.
- למחרת, מרתיחים את התמרים והמים התמרים ומבשלים על להבה גבוהה תוך ערבוב כרבע שעה.
- טוחינים את השומשום והשקדים במעבד מזון ומוסיפים אותם לסיר יחד עם הג'ינג'ר. מבשלים על אש נמוכה שעה, ומערבבים מדי פעם. התערובת צריכה להגיע למרקם מעט צמיגי.
- מורידים מהכיריים, מצננים ומגישים.