מלחמניות ועד לזניה: מתכונים עם מצה
התעוררתם לבוקר שכולו מצה? זה הזמן להתפנק במנות מושקעות ממצות ולהכניס קצת אקשן ליום החג
לחמניות מקמח מצה
המצרכים:
2 כוסות מים
½ כוס שמן צמחי
2 כוסות קמח מצה
5-6 ביצים (תלוי בגודל)
1 כפית מלח
פלפל שחור
חופן גרעינים לפיזור מלמעלה (קצח, גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה) - לא חובה
אופן הכנה:
- מביאים לרתיחה בסיר את המים, השמן, המלח והפלפל. כאשר רותח מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את הקמח מצה. מערבבים עד לאיחוד ומסירים מהאש.
- בזו אחר זו מוסיפים את הביצים תוך כדי ערבוב. רק כאשר הביצה נבלעת לגמרי בתערובת, מוסיפים את הבאה בתור. אם הבצק נראה דביק, אין צורך להוסיף את הביצה האחרונה.
- יוצרים עיגולים שווים ומניחים על תבנית עם נייר אפייה. מפזרים מעל כל לחמניה מתערובת הגרעינים ומכניסים לתנור שחומם מראש ל 200 מעלות ואופים כ 40 דקות. חשוב לא לפתוח את התנור במשך 20 הדקות הראשונות כדי שהלחמניות יתפחו ולא ישתטחו.
מעקודה עם מצות ולימון כבוש
המצרכים:
3 תפוחי אדמה בינוניים
2 מצות, מפוררות
5 ביצים
1 כוס פטרוזיליה, קצוצה
½ כוס בצל ירוק, קצוץ
1 בצל, חתוך לקוביות
2-3 פרוסות לימון כבוש, קצוצות
1 כפית מלח
¼ כפית כורכום
פלפל שחור
שמן צמחי לטיגון
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפוחי האדמה עם קליפתם במים. כאשר תפוחי האדמה רכים, מסננים, מקררים ואז מקלפים ומועכים לפירה (אפשר להשאיר מעט גושים).
- במחבת מטגנים את קוביות הבצל עד להשחמה. מורידים מהאש ומקררים.
- בקערה מערבבים את תפו״א, ביצים, שברי מצות, עשבי התיבול, לימון כבוש ובצל מטוגן. מתבלים ושופכים את התערובת למחבת חמה ומשומנת. מבשלים על להבה נמוכה וכאשר המעקודה מתייצבת הופכים אותה בעזרת צלחת וממשיכים לבשל עוד 20 דקות. (אפשר גם להכניס לתנור במקום להפוך - אם הכנתם במחבת עם ידית ברזל או ידיות שמתאימות לתנור).
לזניה חצילים ממצות
המצרכים:
8 מצות
2 קופסאות קוביות עגבניות
1 חציל גדול
1 בצל חתוך לקוביות
1 שן שום
1 חבילה גבינת מוצרלה מגורדת
¼ כוס שמן זית
20 עלי בזיליקום
1 כפית סוכר
מלח
פלפל שחור
אופן ההכנה:
- במחבת עם שמן זית מטגנים את השום והבצל.
- מוסיפים את העגבניות, הסוכר, המלח והפלפל ומבשלים כ-20 דקות. מוסיפים את עלי הבזיליקום, מתקנים תיבול ומורידים מהאש. פורסים את החציל לפרוסות בעובי 1 ס"מ.
- מטגנים במחבת עם שמן זית ומניחים להתקרר.
- בתבנית חסינת אש, מורחים מעט מרוטב העגבניות בתחתית, מעל הרוטב מסדרים מצות בשכבה אחידה. על המצות מורחים רוטב עגבניות, מסדרים את החצילים, מסדרים שכבה נוספת של מצות ועליה שוב מורחים את רוטב העגבניות.
- מפזרים גבינת מוצרלה מעל ואופים כ-40 דקות בחום של 180 מעלות עד שהלזניה אפויה והגבינה זהובה.
בלינצ'ס מצות במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן
המצרכים:
3 מצות
4 תפוחי אדמה בינוניים
2 בצל
2 ביצים
מלח, פלפל שחור
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות. מבשלים אותם במים עד לריכוך מלא, מסננים, מועכים ומתבלים במלח ופלפל שחור.
- חותכים את הבצל ומטגנים עד להזהבה. מוסיפים את הבצל לתפוחי האדמה, ומערבבים.
- ממלאים את המצות - מרטיבים את המצות ומניחים לייבוש במגבת ל-15 דקות. חותכים כל מצה באמצע (לצורת מלבן), מניחים מן המילוי באמצע ומגלגלים בזהירות כדי לא לשבור את המצה.
- טובלים את המצה בביצים הטרופות, ומטגנים בשמן.
גרנולת מצות
המצרכים:
5 מצות, שבורות לחתיכות קטנות
2 כפות סילאן + 2 כפות סוכר חום
¼ כוס טחינה גולמית
¼ כוס שבבי קוקוס
½ כוס צימוקים מסוג סולטנה
½ כוס גפרורי שקדים
½ כוס אגוזי פקאן, חתוכים לשניים
10 תמרים, מגולענים וחתוכים לקוביות
אופן ההכנה:
- מניחים בקערה את שברי המצות, הסוכר, הקוקוס, והאגוזים ושקדים.
- מערבבים את הטחינה והסילאן ושופכים לתוך הקערה. מערבבים היטב עד שכל המרכיבים סופגים את תערובת הסילאן.
- משטחים את התערובת על תבנית מרופדת בנייר אפייה, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-170 מעלות. מדי פעם פותחים ומערבבים, וממשיכים לאפות עד להזהבה.
- לאחר שמוציאים מהתנור, מקררים מעט ומוסיפים את הצימוקים והתמרים לתערובת גרנולה.
- מצננים ושומרים בצנצנת אטומה.
ברד פודינג ממצות עם בננות ושוקולד
המצרכים:
5 מצות
3 ביצים
1 מיכל שמנת מתוקה
1 כוס חלב
1 כפית מחית וניל או גרגירי וניל מחצי מקל וניל
1/3 כוס סוכר
2 בננות מעוכות
1 בננה פרוסה לעיגולים
100 גר שוקולד מריר קצוץ
אבקת סוכר לפיזור
אופן ההכנה:
- בקערה מערבבים את הביצים, שמנת, חלב, סוכר והוניל. מוסיפים את הבננות המעוכות ומערבבים עד איחוד.
- מפוררים את המצות לתוך הקערה ומניחים למצות לספוג את התערובת כחצי שעה (רצוי לערבב מדי פעם).
- מוסיפים את הבננה הפרוסה והשוקלד ומעבירים לתבנית אפייה.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות, כ-40 דקות.
- מצננים מעט ומפזרים אבקת סוכר.
סטיילינג: עדי דוד
המתכונים באדיבות "מצות אביב"