יאסו: מתכונים מהמטבח היווני
מטורפים על קציצות פראסה? חושבים שטארמה זה מעדן? מתים להכין בבית עלי גפן ממולאים? קבלו 4 מתכונים מהמטבח היווני של השף שאול בן אדרת
עלי גפן במילוי אורז, סלרי, זיתי קלמטה ושקדים
המצרכים (ל-30 עלי גפן):
30 עלי גפן גדולים, טריים או משומרים (בצנצנת בסופר), חלוטים דקה במים חמים
2 כוסות אורז לבן מבושל
1/2 כוס סלרי אמריקאי (רק הגבעולים), קצוצים לקוביות קטנטנות
20 זיתי קלמטה מגולענים, קצוצים לקוביות קטנטנות
1/4 כוס שקדים קלופים פרוסים או חתוכים לגפרורים קלויים
2 כפות דבש
1/4 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/4 כוס שמן זית (8 כפות)
מיץ מ-2 לימונים
2 עגבניות מרוסקות, מגורדות בפומפייה
2 עגבניות, פרוסות לטבעות דקות
אופן ההכנה:
- מערבבים אורז עם סלרי, זיתים, שקדים, מלח, פלפל ו-4 כפות שמן זית.
- פורסים עלה גפן על משטח נקי, ומניחים מרכזו כף מתערובת האורז.
- סוגרים את העלה משני הצדדים ולכיוון המרכז, ומגלגלגים כמו אגרול או סיגר. מהדקים היטב.
- מרפדים תחתית של מחבת בטבעות עגבניה, מניחים מעל את עלי הגפן הממולאים, מוסיפים עגבניות מרוסקות, 4 כפות שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל ומבשלים על אש קטנה במשך כ-20 דקות.
- מגישים עם פלחי לימון.
פסטיציו - מאפה פסטה במילוי בשר וכרשה
המצרכים:
1 חבילת פסטה (ספגטי או מקרוני)
500 גר' בשר טחון טחינה דקה (צוואר, שפונדרה או צוואר כבש)
3 בצלים לבנים, קצוצים דק
4 שיני שום, פרוסות
2 כוסות כרשה (הגבעול הלבן), חתוכות לטבעות דקות
4 כפות שמן זית
1 כף אורגנו יבש
חופן עלי אורגנו טרי
1/4 כפית צ'ילי יבש
1/4 כפית מלח
1/2 כפית פלפל
1 כוס פירורי לחם
אופן ההכנה:
- מכינים את הפסטה - מבשלים את הפסטה במשך 7 דקות במים רותחים ומומלחים. מסננים ומערבבים עם 2 כפות שמן זית.
- מכינים את המילוי - במחבת מטגנים בשר טחון עם 2 כפות שמן זית במשך כ-4 דקות, עד שהבשר משנה את צבעו לאפרפר. מתבלים במלח, פלפל, אורגנו וצ'ילי.
- במחבת נפרדת מטגנים בצל קצוץ, כרשה ושום עם 2 כפות שמן זית במשך כ-10 דקות עד לקבלת גוון זהוב.
- בתבנית אפייה משומנת מסדרים שכבות פסטה עם בשר טחון ותערובת בצל וכרשה, מפזרים ביניהם את עלי האורגנו הטריים ומעל את פירורי הלחם, ואם רוצים - אפשר להוסיף גםגבינת פטה, קשקבל או פרמזן.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד לקבלת גוון זהוב.
כך תכינו פסטיציו יווני:
קציצות פרסה
המצרכים (ל-20 קציצות):
1/2 ק"ג כרשה (הגבעול)
2 תפוחי אדמה מבושלים וקלופים
250 גר' תרד, חלוט במים וסחוט היטב
1/2 כוס קמח
2 ביצים
8 כפות שמן זית
1/4 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
פלחי לימון
קליפה מגוררת מלימון אחד
אופן ההכנה:
- חותכים את הכרשה לטבעות עבות, ומבשלים במים רותחים במשך כ-30 דקות עד לריכוך. מעבירים למסננת וסוחטים היטב מהמים.
- במעבד מזון שמים את הכרשה, תפוחי האדמה, תרד, ביצים, 2 כפות קמח, מלח ופלפל וטוחנים טחינה גסה.
- יוצרים מהתערובת קציצות, מקמחים קלות ומטגנים במחבת עם שמן זית במשך כ-2 דקות.
- מגישים לצד עם קליפת לימון מגורדת ופלח לימון.
לחובבי הבשר: קציצות כרשה עם בשר טחון
במחבת חמה עם 2 כפות שמן זית מטגנים 200 גר' בשר טחון במשך כ-3 דקות עד לקבלת גוון אפרפר. מוסיפים את תערובת הבשר לתערובת הכרשה שבמעבד המזון, וטוחנים יחד טחינה גסה. אפשר להוסיף לתערובת הכרשה חופן גבינת קשקבל או פטה.
טארמה
המצרכים:
200 גר' ביצי דגים טריות ונקיות של דג בורי או קרפיון1/2 1 כוס שמן קנולה או חמניות
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל לבן, טחון
4 כפות חומץ או לימון
1 סלק רך, שבושל במים עם הקליפה (לא חובה)
אופן ההכנה:
- במעבד מזון מניחים ביצי דגים ומערבבים במהירות גבוהה.
- מזלפים שמן לאט לאט לתערובת ביצי הדגים (בדיוק כמו שעושים בהכנת מיונז), עד לקבלת קרם משחתי וסמיך. מתבלים במלח, פלפל וחומץ.
- מסדרים את הממרח על צלחת הגשה, מפזרים מעל עירית קצוצה, מלח ולימון ומגישים לצד לחם חם ובצל סגול.
*לקבלת איקרה בצבע ורדרד, יש להוסיף את הסלק המבושל והקלוף למעבד המזון ולהמשיך לטחון.
רוצים לטעום עוד מנות מהמטבח היווני? בתאריכים 26 במרץ ו-28 במרץ יארח השף שאול בן אדרת במסעדת "התרנגול הכחול" את השפים היווניים פטרוס למברינידס ומנוליס רופקיס, ויחד יבשלו ארוחה יוונית אותנטית עם מנות מסורתית מהמטבח היווני.
להזמנות: "התרנגול הכחול", ניסים אלוני 10 קניון G צמרת, תל אביב, 03-5443349