הודו כי טוב: מתכונים מהמטבח ההודי
יום העצמאות להודו זה תירוץ מצוין להתרפק על המטבח ההודי: מתכונים לסמוסה, גולב ג'אמון, סבג'י וגם עוגיות ננקטאי
סמוסה - מאפה במילוי תפוחי אדמה
סמוסה היא מאכל הרחוב הלאומי של הודו, הפלאפל ההודי אם תרצו. ולמרות שמדובר במאכל רחוב - נהוג לאכול אותו גם בבית.
המרכיבים (לכ-16 כיסונים):
לבצק -
2 כוסות קמח
1/2 כפית מלח
4 כפות שמן ועוד קצת
4 כפות מים
למילוי -
4 תפוחי אדמה מבושלים, חתוכים לקוביות
4 כפות שמן
1 בצל בינוני, קצוץ דק
200 גר' אפונה
1 כף זנגביל
1 פלפל ירוק חריף
3 כפות כוסברה קצוצה
1 כפית גארם מסאלה (תערובת תבלינים הודית)
1 כפית כמון
2 כפות מיץ לימון
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - מנפים את הקמח ומערבבים עם יתר מרכיבי הבצק עד לקבלת תערובת אחידה. לשים את התערובת במשך 10 דקות, עד שמתקבל בצק נוקשה.
- מכינים את המלית - במחבת מחממים את השמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את האפונה, הזנגביל, הפלפל הירוק והכוסברה ומערבבים.
- מוסיפים לתערובת את קוביות תפוחי האדמה, את הגארם מסאלה, הכמון ומיץ הלימון ומערבבים. מסירים מהאש ומניחים בצד בטמפרטורת החדר.
- מרדדים 8 כדורי בצק וחוצים כל אחד לשנייים. יוצרים מכל אחד מהחצאים קונוס, וממלאים בכף מהמלית. סוגרים את הסמוסה לגמרי (כך שתהיה בצורת משולש), ואם צריך אז משתמשים במים להדביק את הקצוות, מטגנים בשמן עמוק ומספיגים בנייר מגבת. מגישים חם.
גולב ג'אמון - כדורי גבינה במי ורדים
קינוח הודי פופולרי מאוד וממכר לא פחות, שמורכב מכדורי גבינה ספוגים בסירופ מתוק עם ניחוח הל ומי ורדים. אפשר להגיש אותם בצורת קינוח אישי או בתבנית משפחתית.
המרכיבים (ל-12 כדורים):
1 כוס אבקת חלב (אפשר להשיג בחנויות התבלינים)
2 כפות קמח תופח
1 כף אבקת שקדים
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כוס חלב או יוגורט
50 גר' חמאה מומסת
1/2 כפית הל טחון
שמן לטיגון עמוק
לסירופ -
3 כוסות מים
2 כוסות סוכר
2 תרמילי הל
3 טיפות מי ורדים
לקישוט (לא חובה) -
פיסטוקים חתוכים
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק - שמים בקערה את אבקת החלב, הקמח, אבקת האפייה, אבקת השקדים וההל.
- מוסיפים את החמאה והיוגורט, ומערבבים לבצק אחיד, חלק ומעט רך.
- מכסים את הבצק ומניחים לנוח כחצי שעה עד שהוא מתגבש.
- יוצרים כדורים עגולים בגודל פינג-פונג, מטגנים בשמן עמוק על אש בינונית עד להזהבה ומספיגים בנייר סופג.
- מכינים את הסירופ - מרתיחים בסיר את הסוכר והמים עד לקבלת סירופ סמיך. מסירים מהאש ומוסיפים את מי הוורדים.
- טובלים את הכדורים המטוגנים בסירופ, וממתינים כשעה עד שהרוטב ייספג לתוכם. אוכלים חם. מומלץ לקשט בפיסטוקים חתוכים.
סבג'י - משקה מתוק (ובריא!) מזרעי בזיליקום
את המשקה הזה נהוג לשתות בסיום הארוחה, מכיוון שהוא מסייע לתהליך העיכול. בפועל מדובר במשקה מרענן שפשוט מותיר תחושה "נקייה" בפה, דבר שאינו מובן מאליו לאחר אכילת אוכל הודי.
המרכיבים:
1 כפית זרעי בזיליקום (זרעים שחורים)
מיץ מ-3 לימונים
1 כף מי סוכר
1/2 כפית מי ורדים - לא חובה
אופן ההכנה:
- מערבבים את זרעי הבזיליקום בתוך כלי עם מים חמימים, ומשרים את התערובת כשעתיים עד שהזרעים מייצרים מעין שכבה לבנה.
- בקנקן שמים את הזרעים, את מיץ הלימונים, הסוכר והמים הקרים, מערבבים היטב ומגישים.
עוגיות ננקטאי - עוגיות חמאה עם פיסטוקים
העוגיות הקטנות והנימוחות הללו קלות להכנה ולאכילה, והן בדיוק המשהו הקטן והמתוק הזה שכולנו רוצים לסיים עמו ארוחה דשנה. מכינים אותן בכל אירוע חגיגי, יש להן טעם שנשאר זמן רב בפה והן הכי מתאימות לאכילה לצד צ'אי מסלה ארומטי.
המרכיבים (ל-20 עוגיות):
2 כוסות קמח רגיל
1/2 כוס סוכר
200 גר' חמאה רכה
1 כף סולת
1/4 כפית הל טחון
1 שקית סוכר וניל
קורט מלח
לקישוט -
מעט פיסטוקים (לא קלויים)
אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- בקערה מערבבים היטב את הקמח והסוכר. מוסיפים את ההל, את סוכר הווניל ואת החמאה ומערבבים היטב עד לקבלת בצק רך ואחיד.
- יוצרים מהבצק עיגולים ומסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מקשטים באמצי עם מעט פיסטוקים (לוחצים מעט עם האצבע) ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך רבע שעה.
- לאחר שהעוגיות מתקררות, מפזרים מעל אבקת סוכר ומגישים.
המטבח ההודי ידוע בצבעוניות ובחריפות שלו, אך יש בו גם מנות קלילות ומעודנות, שיתאימו בדיוק למזג האוויר אצלנו בסוף אוגוסט. שירה עזרא קיסוס ("משחקי השף" העונה הראשונה) משתפת איתנו כמה מהמתכונים של סבתה (ז"ל) שעלתה בצעירותה מבומביי, יחד עם מסורת הבישול הייחודית שמאפיינת את המטבח של יהודי הודו.