חמין דגים ועוד: תבשילי דגים לחורף
חמין דגים לשבת, תבשיל ממולאים עם דגים ועוד: בני הדייג מנדב ארבעה מתכונים עם דגים שמתאימים לחורף
צילום: ירון ברנר
תבשיל דייגים סיציליאני
מצרכים (ל-2 סועדים):
450-500 גר' דג לוקוס מחולק ל-4 נתחים
1 בצל לבן, קצוץ לקוביות
1 צ'ילי ירוק, פרוס לטבעות (תלוי ברמת החריפות שאתם רוצים)
1 עגבנייה, קצוצה לקוביות
1/2 כוס יין לבן יבש
2 כפות קוסקוס דק לא מבושל
4 עלי בזיליקום קרועים ביד
3 כפות שמן זית
זר פטרוזיליה, קצוצה
300 מ"ל מים פושרים
3/4 כפית מלח
אופן ההכנה:
- במחבת עמוקה מאדים שום, בצל, צ'ילי, בזיליקום ואורגנו, עד לשקיפות מלאה.
- מוסיפים את העגבניות ומבשלים כ- 4 דקות נוספות.
- מתבלים במלח, מוסיפים את היין הלבן ומצמצמים. מניחים את פילה הדג במחבת עם העור כלפי מעלה.
- מוסיפים מים עד לכיסוי הדג ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את הקוסקוס מסביב לדג, מבשלים על סף בעבוע עד שהדג מוכן.
- מסיימים בזילוף שמן זית ופטרוזיליה קצוצה מעל. מגישים בתוך המחבת עם לימון בצד.
תבשיל דגים ברזילאי
מצרכים (ל-4 סועדים):
800 גר' פילה דג מוסר או דניס, פרוס (כל פילה חתוך לשניים)2 כפיות מלח
1/2 כפית פלפל צ'ילי (אפשר להוסיף או לגרוע לפי הטעם)
4 כפות שמן צמחי
1 בצל, פרוס לטבעות
2 פלפלים אדומים, פרוסים
1/2 צרור כוסברה, קצוצה
1/2 צרור פטרוזיליה, קצוצה
7 שיני שום, קלופות
5 עגבניות, פרוסות
4-5 עגבניות מיובשות
2 פחיות קרם קוקס
1 כף רסק עגבניות
אופן ההכנה:
- קוצצים דק את השום והצ'ילי יחד ומעבירים לקערה, לאחר מכן מוסיפים את המלח ומערבבים.
- פורסים את הפלפלים האדומים, הבצל והעגבניות, ומניחים בצד.
- בסיר רחב שחומם מראש על להבה בינונית, שמים את השמן, השום, הצ'ילי והמלח.
- מסדרים בסיר בשכבה אחת את פרוסות הבצל, מעליהן את פרוסות העגבניות ומעליהן את פרוסות הפלפל.
- לבסוף מסדרים מעל את פרוסות הדג.
- מגבירים את הלהבה ומחכים 3-4 דקות עד שהתכולה מבעבעת.
- מוסיפים את כף רסק העגבניות ואת קרם הקוקוס, העגבניות המיובשות ומפזרים מעל את הכוסברה והפטרוזיליה.
- מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל למשך 18 דקות ומגישים לצד לחם טרי.
תבשיל ממולאים ברוטב דג מרוקאי
המצרכים:
7 פלפלים אדומים
1/2 ק"ג פילה דג מוסר, נקי מעצמות ומעור
1/2 צרור כוסברה, קצוצה
1 בצל, קצוץ דק
2 שיני שום
1/3 כפית ג'ינג'ר מגורר טרי
1/2 כפית מלח
1/3 כפית פלפל שחור
1/3 כפית גרידת לימון
3 כפות בורגול (גודל בינוני לא מבושל)
מצרכים לרוטב -
8 שיני שום, שלמות וקלופות
1/2 צרור כוסברה
3 גזרים, חתוכים לפרוסות (עובי בינוני-דק)
2 פלפלים אדומים, חתוכים לרצועות
3 כפות פפריקה מתוקה
1/2 כפית פפריקה חריפה
4 עגבניות, פרוסות
1 כף כמון
1/2 כפית סוכר
2 כפות מיץ לימון
1 כפית מלח
1 ליטר מים פושרים
אופן ההכנה:
- מורידים את החלק העליון של הפלפלים, ומנקים מהגרעינים (שומרים בצד את המכסה).
- מערבבים את הדג במטחנה או קוצצים עם סכין דק דק.
- מוסיפים את הכוסברה, הג'ינג'ר, השום, הבצל, הבורגול, גרידת הלימון, המלח והפלפל. את הכל טוחנים יחד (או קוצצים את התערבות יחד, דק ככל הניתן).
- ממלאים את הפלפלים עד הקצה ודוחסים כמה שאפשר.
- לוקחים סיר רחב ומניחים את הגזרים בתחתית ועליהם את כל המרכיבים האחרים לרוטב, ומעל מסדרים את הפלפלים הממולאים.
- מניחים את הסיר על הכיריים ומביאים לרתיחה. לאחר הרתיחה מנמיכים ללהבה קטנה.
- מכסים את הסיר ומבשלים כשעה (במהלך הבישול חשוב לבדוק שיש מספיק נוזלים בסיר, אם לא אז להוסיף מים אם צריך).
- לפני שמגישים טועמים ומתקנים את התיבול של הרוטב עם מלח, פלפל וסוכר, לפי הצורך.
תבשיל דגים טוניסאי (חמין דגים)
המצרכים:
1 ק"ג נתחי דג לוקוס נקי מעצמות (את הראש לא לזרוק, בקשו מהמוכר שינקה אותו ויארוז לכם)
1 בצל גדול
1/2 צרור כוסברה
1/2 צרור פטרוזיליה
1/2 1 כוסות שעועית לבנה יבשה (מושרת כל הלילה במים)
5 שיני שום, קצוצות או מעוכות
1/2 כוס שמן
3 עגבניות, קלופות חתוכות לקוביות
1 כף פפריקה מתוקה
1 כף רסק עגבניות
1 כף פפריקה חריפה
1 כפית מלח (ניתן להוסיף עוד לפי הטעם)
4 תפוחי אדמה בינונים, קלופים חתוכים לרבעים
5 ביצים
אופן ההכנה:
- בסיר בינוני מטגנים את הבצל והשום בכ-3 כפות שמן עד שהם מתרככים ומזהיבים.
- קוצצים את צרור הפטרוזיליה והכוסברה ומוסיפים לבצל שבסיר. לאחר ערבוב של חצי דקה מכניסים את העגבניות ומטגנים על להבה בינונית כ-10 דקות.
- לוקחים סיר נוסף (שאותו גם אפשר להכניס לתנור) ומחממים אותו על להבה בינונית. שמים את שארית השמן, מוסיפים את הפפריקה (מתוקה וחריפה), מערבבים שנייה ומיד מוסיפים את הרסק ומעט מים (כחצי כוס).
- לוקחים את תכולת הסיר הבינוני (עם עשבי התיבול) ומוסיפים לסיר הגדול אותו אנחנו עתידים להכניס לתנור.
- מערבבים ומכסים ב-3 כוסות מים או בציר שהכנו מראש הדג שהמוכר שמר לנו (אפשר גם לקנות ציר מוכן). מוסיפים מלח לפי הטעם, ומשאירים על להבה נמוכה.
- בנתיים מסננים את השעועית שהושרתה כל הלילה, ומוסיפים אותה לסיר. מביאים לרתיחה.
- מניחים את נתחי הדג במרכז הסיר ומסביבו את תפוחי האדמה. שוטפים את הביצים ומוסיפים אותן לסיר.
- מוספים מים או ציר עד כדי כיסויי של כל המרכיבים בסיר.
- מביאים לרתיחה עדינה של כחצי שעה, ומעבירים לפלטה של שבת או לתנור לטמפרטורה של 90-100 מעלות כל הלילה.
*הצעה לחובבי הג'חנון: אפשר להוסיף מעל 3/4 חתיכות ג'חנון לפני שסוגרים את הסיר ומכניסים לתנור.
המתכונים באדיבות רשת מסעדות "בני הדייג"