שלושה מרקים עם דגים
מרק מלוחייה, מרק אפונה וטום יאם: שלושה מרקים שהם ארוחה שלמה בקערה אחת
טום יאם (מרק תאילנדי)
המצרכים (ל-6 מנות):
6 עלי למון גראס, חתוכים לחצאים
15 עלי כפייר ליים
1 צ'ילי, חתוך לטבעות
2 בצלי שאלוט, חתוכים לטבעות
6 עגבניות שרי, חתוכות לרבעים
2 ליטר ציר בצל
200 גר' קרם קוקוס
300 מ"ל מיץ לימון
30 מ"ל רוטב דגים "פישסוס" (אפשר להשיג במדף האסייתי בכל סופר)
1 כפית מחית צ'ילי (אפשר להשיג בחנויות מזרח ומערב)
1/2 ק"ג שרימפסים
1/2 ק"ג מולים
1/2 ק"ג קלמרי
1 סלסלת פטריות (איזה סוג שתרצו)
1/2 צרור כוסברה, קצוצה
1/2 צרור בצל ירוק, קצוץ גס
3 ליטר ציר בצל (ראו מתכון למעלה)
אופן ההכנה:
- מרתיחים את ציר הבצל בסיר. מוסיפים למון גראס, כפייר ליים, שאלוט, עגבניות שרי, צ'ילי, מיץ לימון, מחית צ'ילי, רוטב דגים וקרם קוקוס, ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים את פירות הים והפטריות ומבשלים כ- 5 דקות על האש.
- מורידים מהלהבה ויוצקים לצלחות. מקשטים עם כוסברה ובצל ירוק.
- המלצת הגשה - להגיש לצד אורז לבן.
מרק מלוחייה ודגים
המצרכים (ל-6 מנות):
1 ק"ג עלי מלוחיה, קצוצה
3 ליטר ציר דגים
1/2 כפית כמון
1/2 צרור כוסברה
2 כפות לימון סחוט טרי
4 שיני שום
1 פלפל חריף (לא חובה)
לציר דגים -
3 גזרים בינוניים, חתוכים לרבעים
3 בצלים לבנים בינוניים, חתוכים לרבעים
3 גבעולי סלרי, חתוכים גס
1/2 צרור טימין
1/2 ק"ג אידרה של דג ים (אפשר להשיג בכל חנות דגים)
להגשה -
1 כף שמן זית
1 כפית לימון
אופן ההכנה:
- מכינים את ציר הדגים - ממלאים סיר ב-4 ליטרים של מים ומוסיפים את יתר המצרכים. מבשלים עד לרתיחה, מורידים לאש נמוכה לכ-45 דקות ומסננים (ניתן לשמור במקרר או במקפיא עד שלושה ימים).
- מכינים את המרק - מרתיחים בסיר 3 ליטר ציר דגים, מוסיפים את המלוחיה הקצוצה, כוסברה, שום, כמון ולימון (אם מעוניינים בחריף מוסיפים גם אותו). מבשלים עד לרתיחה נוספת כ-10 דקות על להבה גבוהה, ומנמיכים ללהבה בינונית. מוסיפים את הדג ל-15-10 דקות נוספות.
- הגשה - יוצקים מרק לקעררות, ולכל קערה מוסיפים כף שמן זית וכפית לימון.
מרק אפונה ולמון גראס
המצרכים (ל-6 מנות):
1/2 ק"ג אפונה
2 גבעולי למון גראס, חתוכים לרבעים
2 ליטר ציר בצל
1.5 ליטר שמנת מתוקה
מלח לפי טעם
6 חתיכות דג ים 200 גר' מפולט (מומלץ בר ים)
לציר בצל -
1/2 בצל לבן, חתוך לרבעים
1/4 צרור טימין
אופן ההכנה:
- מכינים את ציר הבצל - בסיר עמוק מחממים 4 כפות שמן זית ומוסיפים את הבצל.
- מטגנים עד להזהבת הבצל, מכסים ב-3 ליטר מים.
- מוסיפים את הטימין, ומביאים במשך 45 דקות. מסננים את המים.
- ניתן לשמור את הציר עד שבוע במקרר.
- מכינים את המרק - בסיר עמוק שמים אפונה, למון גראס, שמנת וציר הבצל, ומביאים לרתיחה
- כחצי שעה על להבה נמוכה. מוסיפים מלח לפי הטעם.
- מכינים את הדג - מחממים תנור ל-250 מעלות.
- על מחבת רותחת צורבים את הדג בצד של העור, ומכניסים לתנור ל-5 דקות.
- אופן הרכבת המנה - יוצקים את מנת המרק בצלחת, ומניחים מעל את הדג.
המתכונים באדיבות חנות הדגים והמסעדה "Fishop" בתל אביב