5 מתכונים לתבשילי קדירה
עם כבש, עם עוף, עם עדשים, עם דג - ואפילו עם בירה: מתכונים לארוחה שלמה בתוך סיר אחד
המתקתקה - קדירת עוף בירקות שורש
המצרכים (ל-4 מנות):2 כפות שמן זית
400 גר' בצלצלי שאלוט, חתוכים לרבעים
5 גזרים, קצוצים לקוביות
1 ק"ג ירכי עוף ללא עצמות ועור (אפשר גם חזה)
3 שיני שום, קצוצות גס
2 עלי דפנה
1 מקל קינמון
חופן שעועית, מבושלת
רוטב טריאקי רימון או שזיף רימון
500 גר' ציר עוף או מים רותחים
צרור פטרוזיליה
צרור כוסברה
להגשה - אורז לבן
- מחממים את שמן הזית בסיר גדול על להבהב בינונית. מוסיפים את בצלצלי השאלוט ומטגנים במשך 8-10 דקות, תוך כדי ערבוב מדי פעם.
- כשהבצלים מתרככים וקצת מקורמלים, מוסיפים את הגזרים ומבשלים במשך 5 דקות נוספות.
- מוסיפים את העוף, השעועית, השום, עלי הדפנה, קינמון, רוטב רימון ואת הציר (או מים).
- מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה על מנת לצמצם את הנוזלים.
- מבשלים במשך 45-50 דקות עד שהעוף מבושל ורך.
- מתבלים במעט מלח פלפל, מוסיפים כוסברה ופטרוזיליה ומגישים לצד אורז לבן.
הטבעונית: תבשיל עדשים וירקות חורף
המצרכים (ל-4 מנות):
2 כפות שמן זית
1 בצל בינוני קצוץ דק
1 כוס עדשים ירוקות או שחורות
1 כפית מלח
3 סלקים חתוכים לחצי
1 כוס דלעת ערמונים או דלעת אחרת חתוכה לקוביות
3 גזרים קלופים ומגורדים
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2 בקבוק רוטב צ'ילי שום מתוק
אופן ההכנה:
- מחממים שמן זית בסיר בינוני על להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים בצל ומטגנים עד שהוא נהיה שקוף.
- מוסיפים את העדשים, מלח פלפל ו-1/2 3 כוסות מים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה לבינונית-נמוכה.
- מוסיפים את הסלקים והדלעת ואת הרוטב צ'ילי-שום. מצמצמים לאט ותוך כדי ערבוב במשך 20 דקות.
- מוסיפים את הגזרים ומבשלים למשך עשר דקות נוספות, או עד שרוב הנוזל נספג.
- מסירים מהלהבה ומערבבים לתוך התבשיל את הפטרוזיליה.
- מגישים מיד, לצד לחם.
האסייתית: תבשיל דג בקארי וחלב קוקוס
המצרכים (ל-2 מנות):2 כפות שמן זית
1 בצל בינוני, קצוץ דק
2 בצלים ירוקים, קצוצים דק
1 פלפל אדום חריף קצוץ דק (לאוהבי החריף)
1/2 בקבוק רוטב מנגו קארי
1 פחית חלב קוקוס
340 גר' פילה דג לבן לבחירתכם, חתוך לריבועים
אופן ההכנה:
- מחממים את שמן הזית במחבת עמוקה על להבה בינונית.
- מכניסים פנימה בצל, בצלים ירוקים ופלפל חריף.
- מבשלים ומערבבים עד שהבצלים רכים, במשך חמש דקות.
- מוסיפים את רוטב הקארי ומערבבים במשך 2 דקות נוספות.
- מוסיפים את חלב הקוקוס לתערובת ומצמצמים על להבה בינונית עד לקבלת מרקם חלק.
- מכניסים את הדג, מכסים את המחבת ומבשלים למשך 5-7 דקות
- מגישים לצד אורז לבן או לחם טרי פרוס.
השיכורה: קדירת בשר בקר בבירה
המצרכים (ל-4 מנות):
2 כפות שמן זית
1 ק"ג בשר בקר חתוך לקוביות עבות
מלח ופלפל לתיבול
1/2 כוס קמח לבן רגיל לציפוי
6 שיני שום, קצוצות גס
2 בצלים בינוניים, חתוכים לעיגולים
רוטב דבש בלסמי בצל
3/4 כוס ציר בקר או מים רותחים
2 כוסות בירה
3 עלי טימין
1 עלה דפנה
להגשה - לחם
אופן ההכנה:
- מתבלים את הבשר במלח ופלפל בקערה. מוסיפים קמח ומצפים את הבשר בקמח.
- מחממים את שמן הזית בסיר גדול על להבה בינונית-גבוהה.
- מוסיפים את הבשר וצולים עד להשחמה, במשך 8 דקות בערך.
- מוציאים ומעבירים לקערה נפרדת.
- מוסיפים את השום והבצלים ומערבבים עד לקרמול, בערך 20 דקות
- מוסיפים חצי מכמות הבירה ומבשלים תוך ערבוב וגירוד הסיר, עד לצמצום, במשך כארבע דקות.
- מחזירים את הבשר לסיר ומוסיפים את יתר הבירה, ציר או מים רותחים, רוטב דבש בלסמי בצל ואת עלי הטימין והדפנה עם מעט מלח פלפל.
- מבשלים על להבה בינונית-נמוכה עד שהבשר רך, בערך למשך שעתיים-שלוש.
- מגישים עם לחם.
הדרום-אפריקאית: קדירת כבש
המצרכים (ל-4-6 מנות):2 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור טחון גס לתיבול
1/2 כוס קמח לבן רגיל
1 ק"ג בשר כבש, חתוך לקוביות שוות
1 בצל, קצוץ
2 כפיות שורש ג'ינג'ר, מגורר
2 כפיות שיני שום, קצוצות
2 כפיות כוסברה, טחונה
1 כפית כמון
1/2 כפית אגוז מוסקט
1 כפית קינמון טחון
800 גר' עגבניות, מקולפות וקצוצות
1/4 בקבוק רוטב שזיף רימון
3/4 כוס ציר עוף או מים רותחים
2 עלי דפנה
800 גר' שעועית ירוקה
הוראות ההכנה:
- שפכו את הקמח לקערה שטוחה וצפו בו את קוביות הכבש.
- צרבו את בשר הכבש בשמן זית על מחבת עד להשחמה והניחו בצד.
- הניחו באותה המחבת בצל, גי'נג'ר ושום וטגנו עד לריכוך.
- הוסיפו את כל התבלינים והחזירו את הבשר למחבת.
- הוסיפו את העגבניות, רוטב שזיף רימון וציר עוף. צמצמו על להבה נמוכה מאוד למשך שעתיים, או עד שהבשר רך מספיק.
- הוסיפו את השעועית הירוקה ובשלו עד להתרככות השעועית. שפרו תיבול לפי הטעם והגישו עם אורז לבן או פירה.
המתכונים באדיבות "יד מרדכי"