בורקס: כך תכינו בבית
משלב הבצק ועד שלב המילוי: השף גיא גמזו מלמד איך להכין בבית בורקס (בויוס) במילוי גבינות ותרד, בוראטה, בטטה ופיקורינו וגם אחד מתוק עם מסקרפונה ואוכמניות
בצק בסיסי לבורקס (בויוס)
המצרכים:1 כף מלח
1/2 ליטר מים
שמן קנולה לכיסוי חצי גובה הבצק (משתנה בין כלי לכלי)
אופן הכנת הבצק:
- מערבבים את הקמח עם המלח והמים, ולשים ביד עד ליצירת מסה אחידה.
- לאחר שנוצר בצק אחיד, מחלקים את המסה לכדורים שווים ולשים כל כדור.
- מניחים את הכדורים שנוצרו בכלי שטוח, ומכסים עד מחצית גובה הכדורים בשמן. נותנים לבצק לנוח מעט. חשוב להפוך את הכדורים לפחות פעם אחת בזמן המנוחה, כדי שכל הבצק יקבל שמן.
- לאחר המנוחה פותחים כל כדור עם היד, וממלאים במלית המועדפת עליכם.
מלית גבינות ותרד
המצרכים:
חופן גדול של תרד טורקי
קובייה (כ-300 גר') גבינת המאירי מלוחה
250 גר' ריקוטה עיזים
1 כפית זעתר יבש
אופן ההכנה:
- פותחים את כדור הבצק למשט עגול ודק. קוצצים את התרד דק ככל האפשר, ומפזרים על כשני שליש משטח הבצק.
- מגררים מעל התרד את גבינת המאירי, ובעזרת כפית מפזרים את הריקוטה מעל כל המלית.
- מגלגלים את הבצק לצורת גליל מוארך, כשמתחילים מהצד בו שמנו את המלית.
- לאחר שנוצר גליל ארוך, מגלגלים אותו כלפי פנים כדי ליצור צורה של שבלול.
- טורפים ביצה, מורחים אותה בעדינות על כל המאפה, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
- לאחר 20 דקות אפייה, מסובבים את המגש חצי סיבוב. אחרי עוד 10 דקות המאפה מוכן.
בורקס בוראטה על רוטב עגבניות
המצרכים:
1 כדור בייבי בוראטה או כדור מוצרלה גדול
3 כפות שמן זית
2 שיני שום פרוסות
3 עגבניות מגי, חתוכות גס
1/2 פלפל צ'ילי אדום, פרוס דק
חופן עלי בזיליקום
קורט מלח ים אטלנטי
4 כפות עגבניות מרוסקות
קורט פלפל שחור
1/2 כפית סוכר
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת עבה לחום בינוני-גבוה. יוצקים שתי כפות שמן זית למחבת, ומטגנים את השום והצ'ילי עד להזהבה.
- מוסיפים את העגבניות ומערבבים כדקה או שתיים. מוסיפים את עלי הבזיליקום, המלח והפלפל השחור.
- מבשלים במשך דקה, מוסיפים את העגבניות המרוסקות והסוכר ומבשלים כשתי דקות נוספות. מוסיפים עוד מעט עלי בזיליקום ומורידים מהאש.
- פותחים כדור בצק לדף קטן (יחסית). שמים את כדור הגבינה במרכז, ואוספים את הבצק למרכז עד שנוצרת צורה דמוית שק ומהדקים.
- מורחים בביצה טרופה, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד שהבצק מזהיב. מגישים את הבורקס החם על רוטב העגבניות.
מלית בטטה ופיקורינו
המצרכים:
3 בטטות בינוניות
1/2 1 כוס גבינת פיקורינו מגורדת
2 כפות גדושות ריקוטה בקר
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
1 ק"ג מלח גס
אופן ההכנה:
- אופים את הבטטות על מצע של מלח גס בתנור שחומם מראש לחום מרבי (240 מעלות), עד שהבטטות מתרככות לגמרי.
- קולפים את הבטטות, ומערבבים אותן עם שאר המרכיבים עד ליצירת מסה אחידה.
- פותחים כדור בצק לעיגול דק, ומסדרים שורה ארוכה בצד אחד של העיגול.
- מגלגלים לצורה של גליל ארוך, ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד להזהבה.
מלית מסקרפונה ואוכמניות
המצרכים:
250 גר' גבינת מסקרפונה
1 חבילת אוכמניות טריות
1/2 1 כוסות סוכר
לרוטב -
מעט אוכמניות
1/2 כוס מים
1/2 1 סוכר
אבקת סוכר לבזיקה ממעל
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל חומרי המלית יחד.
- פותחים כדור בצק למשטח עגול ודק, ומסדרים עליו את המלית בשורה ארוכה.
- מגלגלים את הבצק לצורה של גליל, ואת הגליל מגלגלים כלפי פנים ליצירת שבלול.
- אופים את השבלול בתוך כלי חרס עמיד לחום כרבע שעה בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות.
- בזמן שהמאפה בתנור, מכינים את הרוטב - מערבבים את חומרי הרוטב במחבת עד לקבלת תערובת אחידה. מוציאים את המאפה מהתנור, ויוצקים עליו את הרוטב.
- בוזקים מעל את אבקת הסוכר, ומגישים.