שתף קטע נבחר

 

10 מתכונים מרחבי אירופה

מגולאש הונגרי ועד טירמיסו איטלקי, מקוסקוס ספרדי ועד פירוגי פולני: עשרה מתכונים ממדינות אירופה שאפשר להכין בבית

צפו: כך מכינים קרפעלך כהלכתם

צפו: כך מכינים קרפעלך כהלכתם

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

הונגריה: גולאש

מטבחה של הונגריה המצטיין והמגוון, הוא תוצר ישיר של הגיאוגרפיה שלה ושל גבולותיה המשתנים. פוליטיקה והיסטוריה שיחקו תפקיד חשוב בהתפתחות המעדנים ההונגריים, ובמיוחד הכיבוש הטורקי במאה ה-17 שתרם להונגריה את הפפריקה, הממולאים המצוינים ומרקחת המשמש.

 

"גולאש" הוא כינוי כללי למגוון גדול של תבשילי קדירה ארוכים. בעבר סימל השם Gulias את מאכלי הבשר שהרועים נהגו לשאת עמם בתרמיליהם, בדרכי הנדודים בעקבות הצאן. הבשר בושל ארוכות בקדירות ברזל גדולות עם תבלינים חזקים עד שהתייבש מעט, התיישן והיה כשיר לנדוד ולהשתמר. תבשיל הגולאש מכיל כמעט תמיד פפריקה מתוקה וחריפה, בצל ושום.

 

המצרכים:

1/2 1 ק"ג צלעות וצוואר בקר, חתוכים לקוביות

50 גר' שומן אווז

2 כפות שמן

2 בצלים קלופים וקצוצים

2 עצמות מח

100 גר' קבנוס או נקניק הונגרי מעושן ושמן, פרוס

3 כפות פפריקה מתוקה

1 כף פפריקה חריפה או לפי הטעם

5 שיני שום חצויות

3 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות

2 עגבניות בינוניות, קלופות וללא הגרעינים, חתוכות לקוביות

1/2 1 כפות מלח

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. צורבים את קוביות הבשר על מחבת לוהטת עם קצת שומן אווז וקצת שמן בשכבה אחת, עד שהן מקבלות צבע זהוב. מעבירים לצלחת.
  2. מוסיפים לאותה המחבת את הבצל, יתר שומן האווז, השום והפפריקה, ומבשלים על אש גבוהה תוך כדי בחישה עד שהבצל מקבל צריבה קלה ומתרכך מעט. מוסיפים מעט מים, ומנקים את קרקעית המחבת משאריות של טעם ושומן שדבקו בה.
  3. מעבירים את תכולת המחבת לסיר גדול. מוסיפים את הבשר, העצמות והנקניק הפרוס. מוסיפים 2 כוסות מים ומביאים לרתיחה.
  4. מנמיכים להבה לאש קטנה ממש, מכסים את הסיר ומבשלים יחד במשך שלוש שעות וחצי או עד שהבשר רך ממש.
  5. מוסיפים לסיר את תפוחי האדמה והעגבניות, מוסיפים מלח ועוד ליטר וחצי מים. מביאים שוב לרתיחה, מנמיכים להבה ומבשלים כחצי שעה או עד שתפוחי האדמה רכים. מתקנים תיבול.

  

פולין: פירוגי במילוי תפוחי אדמה

המטבח הפולני הוא מטבח קלאסי ועשיר, שלאורך ההיסטוריה הושפע גם מקרבתו הגיאוגרפית היחסית למזרח, וגם מנישואי המלכים הפולניים עם מלכות זרות שהביאו איתן את האהבות הקולינריות שלהן (ואיתן גם דרישות לממש אותן).

 

פירוגי, אותם כיסוני בצק ממולאים, הם אולי מנת הדגל הפולנית המוכרת ביותר. יש להם אינסוף מילויים: בשר או גבינה, ירקות או פירות, מלוח או מתוק.

 

טיפ: אם יש לכם מרדדת של פסטה, היא תעזור ותקל בפתיחת הבצק.

 

המצרכים:

לבצק -

300 מ"ל מים

20 גר' חמאה

1 כפית מלח

500 גר' קמח

3 ביצים

 

למילוי -

7 תפוחי אדמה, עדיף בעלי קליפה חומה

80 גר' חמאה + ועוד קצת חמאה להגשה

4 בצלים גדולים פרוסים

4 כפות שמן

4-3 כפות גבינה לאפייה (כמו "חמד" או "טובורג")

מלח, פלפל שחור

1 כף קמח

 (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבצק - שמים בסיר את המים עם החמאה והמלח, ומבשלים עד שהחמאה נמסה. מעבירים את המים החמימים לקערה, מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב. מעבירים למיקסר עם וו לישה. מוסיפים את הביצים אחת בכל פעם, ומערבבים עד שהביצה נטמעת בבצק. הבצק צריך להיות רך מאוד. מעבירים אותו לקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ונותנים לו לנוח עד שהמילוי מוכן.
  2. מכינים את המילוי - מבשלים או אופים את תפוחי האדמה עד שהם רכים, עם הקליפה. כשהם מוכנים, מקלפים אותם בעודם חמים ומועכים עם מזלג או ממעך. מערבבים פנימה את החמאה והמלח. בזמן שהתפודים מתבשלים, מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא רך וזהוב. מערבבים את הבצל – למעט שתי כפות ממנו – עם הפירה, הגבינה, הקמח, המלח והפלפל. התערובת צריכה להרגיש טעימה מאוד ודי מלוחה.
  3. מחלקים את הבצק ל-6 חלקים. מרדדים חתיכה אחת עם הרבה קמח לעובי של 2-1 מ"מ. הבצק בהתחלה יהיה רך ודביק, ולכן צריך את הקמח. קורצים עיגולים בקוטר 10-8 ס"מ, ושמים במרכז כפית גדושה מהמילוי. סוגרים את העיגול על המילוי, ומהדקים את הקצוות היטב. אם הם לא נדבקים בגלל הקמח, שמים קצת מים עם מברשת או עם אצבע.
  4. מבשלים את הפירוגי הממולאים בסיר גדול עם מים רותחים, מלח וקצת שמן. לא מבשלים אותם ביחד, אלא בקבוצות ככה שלא יגעו זה בזה. כשהפירוגי צפים, ממתינים עוד 15 שניות ומעבירים בכף מחוררת למסננת. שוטפים בקצת מים, ומעבירים לתבנית משומנת כדי שלא ידבקו זה לזה.
  5. לפני ההגשה, מקפיצים אותם במחבת עם מעט חמאה והבצל המטוגן ששמרנו בצד. אפשר להגיש עם שמנת חמוצה.

 

בלגיה: קדירת בשר בבירה

בלגיה הקרירה מוכרת בעיקר בזכות הנזידים שלה: הנזיד הטעים והדשן שלפניכם, הוא חלק ממסורת של בישול נתחי בשר בבירה ובכמות יפה של בצל מושחם. כל היתר בתבשיל, במיוחד הבירה עצמה – נתון לפירוש אזורי או מקומי. מה יכול להיות לא טעים? ועוד כשמלטשים בסוף את הטעם עם נגיעה של חרדל סוכר חום?

 

למרות מהותה העשירה והצפונית של קדירת הקרבונד, היא ניתנת להכנה קלה בישראל כיוון שרוב המצרכים זמינים בכל מקום.

 

המצרכים:

1.2 ק"ג בשר כתף, חתוך לקוביות

60 מ"ל שמן זית

3 בצלים קלופים וקצוצים

3 כפות קמח

1/2 1 כוסות ציר עוף, בקר או מים

1/21 כוסות בירה בלגית

4 ענפים של טימין

2 עלי דפנה

1 כף חרדל

1 כף סוכר חום

מלח - לפי הטעם 

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים חצי מכמות השמן על מחבת סוטאז. כשהשמן חם מאוד, מוסיפים את קוביות הבשר בשכבה אחת (בכמה נגלות) ומשחימים אותו מכל הצדדים. לא מערבבים. נותנים לכל צד של הבשר לקבל צבע עמוק, ורק אז הופכים אותו. כשהבשר שחום מעבירים אותו לצלחת.
  2. מוסיפים למחבת את יתר השמן ואת הבצל הקצוץ, ממליחים, מנמיכים להבה ומבשלים את הבצל עד שהוא מתרכך ומשחים במשך כעשרים דקות.
  3. מוסיפים את הקמח, ומערבבים עד שהוא מתערבב היטב בבצל ומשחים בעצמו. מוסיפים את הציר, ומערבבים עם כף עץ כדי לגרד שאריות של טעם ושומן שנדבקו לקרקעית הסיר.
  4. מוסיפים את יתר החומרים, למעט החרדל והסוכר, ומוסיפים גם את הבשר הצרוב. מביאים לרתיחה, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כשעתיים וחצי עד שהבשר רך מאוד. מוסיפים את החרדל והסוכר, מערבבים ומבשלים יחד עוד כחצי שעה.
  5. מגישים עם תפוחי אדמה מבושלים.

 

שבדיה: גרבדלקס - סלמון טרי כבוש

הסלמון הכבוש, ולצידו גם ההרינג הכבוש המסורתי, נהגו לעורר את חשדם של התיירים בשוודיה. אולם עכשיו, כשהם נהנים מהתהילה העולמית שיש כיום לדגים נאים כמו סושי וסביצ'ה, הגרבדלקס הפך למעדן פופולרי גם מחוץ לגבולות המדינה, ואפילו זכה לשם מקוצר באנגלית: "גרבלקס".

 

אל תחששו להכין גרבדלקס בעצמכם: הסלמון זמין וטוב לאורך כל השנה, וכדי להיות בטוחים - קנו רק מספק דגים שאתם סומכים עליו לגמרי. את היתר, יעשו התבלינים שתוסיפו. המתכון הבא תמיד מצליח, תמיד מרשים ואין מי שלא אוהב אותו.

 

המצרכים:

נתח אחד של סלמון טרי מאוד, במשקל שנע בין 1,000-600 גר'

5 כפות סוכר

5 כוסות מלח גס או אטלנטי

צרור יפה ורענן של שמיר, שטוף וקצוץ די גס

1 סלק גדול, קלוף ומגורר על פומפייה או מרוסק במעבד מזון

ניילון נצמד

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את נתח הדג במים קרים, ומייבשים עם נייר מגבת.
  2. מותחים ניילון נצמד על תבנית גדולה. מערבבים את הסוכר והמלח, ומפזרים רבע מהתערובת על הניילון. מניחים מעל את הדג, כשהעור פונה מטה.
  3. בוזקים מעל הדג את יתר התערובת, ומפזרים מעליה את השמיר הקצוץ ואת הסלק המגורר. לא צריך לפזר באופן אחיד, חבל על המאמץ. החומרים מפזרים את עצמם, באחריות.
  4. אורזים את הכל ביחד חזק בהרבה ניילון נצמד, ומעבירים את הדג הארוז לתבנית עם שוליים גבוהים. מניחים מעל הדג תבנית נוספת או צלחת, ושמים במקרר למשך 6 שעות ועד לילה שלם.
  5. מוציאים את הסלמון מהמקרר, מסירים את הציפוי ושוטפים קלות במים קרים (בעיקר כדי להוריד שאריות מוגזמות של מלח). מייבשים עם נייר מגבת, ושומרים במקרר עד ההגשה.
  6. לפני ההגשה, פורסים דק את הסלמון עם סכין חדה מאוד. שימו לב: הסלמון הכבוש יכול להחזיק עד חמישה ימים במקרר. 

 

קרואטיה: מאפה בצק במילוי גבינה

המטבח הקרואטי הוא שילוב בין קולינריה ים-תיכונית למטבח מרכז אירופאי, החושפים את אופייה הרבגוני האמיתי של המדינה. מנת הזגורסקי סטרוקלי המסורתית, היא מאפה בצק דק במילוי גבינה, ומקור המנה הזו הוא באזור היפהפה שבצפון מערב המדינה.

 

טיפ: אם כבר ארגנתם את המטבח שלכם למבצע הזה, כדאי להכין כמות כפולה של בצק ולהקפיא את הסטרוקלי אחרי שלב החליטה ולפני האפייה. בהמשך, תוכלו לאפות לעצמכם מנות אישיות מהירות יותר ונפלאות לא פחות.

 

המצרכים:

לבצק -

6 כוסות קמח

5 ביצים

1 כף שמן

קורט מלח

450 מ"ל מים

 

למילוי -

1 ליטר גבינת קוטג' (4 קופסאות)

4 ביצים

1 חבילה שמנת חמוצה עשירה

2 כפיות מלח

100 גר' חמאה מומסת

 

לציפוי -

1 ליטר שמנת מתוקה

200 גר' חמאה מומסת

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את הבצק ביד או במיקסר - במיקסר שמים את כל החומרים, ומעבדים לבצק חלק מאוד. אם מכינים את הבצק ביד, מנפים את הקמח על משטח נקי, יוצר במרכז שקע גדול ושמים בו את הביצים, השמן והמים. מתחילים לעבוד מהחוץ פנימה בזהירות, עד שהמים נספגים בקמח ואפשר להתחיל ללוש אותו. לשים עד שהבצק חלק ומופיעות בו בועות. מניחים לבצק לנוח במשך עשרים דקות.
  2. מכינים את המילוי - מערבבים את כל חומרי המילוי, עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. פורסים בד גדול ונקי על משטח גדול כמו שיש או שולחן אוכל, מפזרים על כל הבד כמות נדיבה של קמח (שימו לב שבמקומות שאין קמח, הבצק ידבק לבד ואתם תשנאו את היום שבו נולדתם).
  4. שמים את הבצק על המשטח, ומפדרים מלמעלה בהרבה קמח. מתחילים לעבוד עם מערוך, ולאט לאט משטחים ומרדדים את הבצק עד שהוא ממש דק. אפשר למתוח גם עם הידיים.
  5. מורחים את הבצק בשכבה נדיבה של חמאה, מפזרים את המילוי במרכז הבצק ומורחים עם כף גדולה.
  6. מתחילים לגלגל באמצעות הרמת הבד בחלק שקרוב אליכם. זאת הדרך הטובה ביותר לגלגל את כל הסטרוקלי ביחד, והיא פחות מסובכת ממה שהיא נשמעת.
  7. חותכים את הסטרוקלי לכמה מקטעים באורך התבנית/תבניות שלכם, ומסדרים אותם בתבנית בשכבה אחת. אם צריך שימו בכמה תבניות.
  8. יוצקים על הסטרוקלי את השמנת עם החמאה, היא צריכה לכסות את הבצק לחלוטין. אורזים באלומיניום, ושולחים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לחצי שעה.
  9. מסירים את האלומיניום, ואופים במשך עשרים דקות נוספות או עד להזהבה.

 

ספרד: קוסקוס דולסה - קוסקוס מתוק עם פירות יבשים

קוסקוס דולסה, הקוסקוס המתוק, הוא דוגמא למטבח הספרדי המסורתי שהתפתח בקרב יהדות ספרד העתיקה. מרכיבי המטבח הספרדי היהודי המסורתי כוללים סלטים, ירקות ועלי גפן ממולאים, שמן זית, עדשים, פירות טריים ויבשים וחומוס.

 

המצרכים:

350 גר' קוסקוס מהיר הכנה, מוכן לפי הוראות היצרן

250 מ"ל מים

100 גר' סוכר חום

1 כפית קינמון

קורט אגוז מוסקט

מיץ מ- ½ לימון סחוט

100 גר' משמשים מיובשים

100 גר' שזיפים מיובשים מגולענים

100 גר' צימוקים

100 גר' אגוזי מלך

 

להגשה -

אבקת סוכר וקינמון

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

מכינים את הקוסקוס לפי הוראות היצרן. כדאי להוסיף מעט מלח ושומן (שמן זית עדין או חמאה).

בינתיים, שמים בסיר את המים עם הסוכר החום, האגוז מוסקט והקינמון ומבשלים עד שהסוכר נמס. מוסיפים את הפירות היבשים והאגוזים בשלמותם. מנמיכים להבה, ומבשלים יחד כרבע שעה או עד שנוצר בסיר רוטב סמיך. מסירים מהאש ומוסיפים את הלימון. מערבבים היטב.

הגשה - מסדרים את הקוסקוס על צלחת, ומפזרים מסביב את הפירות היבשים המבושלים. בוזקים קצת אבקת סוכר וקינמון מלמעלה.

 

רומניה: קבב רומני

למרבה השמחה, אין צורך לערוך היכרות בין המבשלים הישראליים לאוצרות המטבח הרומני הטעימים. הממליגה, המוסקה בגרסה הרומנית, מרקי הצ'ורבה ומאפה התירס ("מלאי") המתוק – כולם מוכרים ממש כמו הגיבץ' המפולפל והמיטיטיי, הלא הוא הקבב הרומני העסיסי והמתובל.

 

טיפים:

  • קבב רומני עשוי מבשר שמן מאוד. הדרך הטובה להשיג כמות שומן נאותה, היא להוסיף אותו בנפרד. אפשר לגוון בין שומן בקר לשומן כבש שטעמו עז יותר, ובכל מקרה מומלץ לבחור נתחים דשנים ומלאי טעם כמו צוואר וצלעות.

 

  • התיבול, גם זה הטרי מהבצל והשום וגם זה היבש, הוא חזק, מובחן ובעל ריח נפלא. אל תוותרו עליו.

 

  • תוספת הסודה, גם באבקה וגם בנוזל, הופכת את הקבב לחגיגה עסיסית שקשה להתחרות בה. ובכל מקרה, חשוב לדעת שהוספת הנוזלים לתערובת דורשת שני דברים חשובים כדי שיהיה לכם נוח לעבוד עם הבשר: גם לישה עמוקה שתעזור לבשר להפריש עוד מהחלבון המגבש שלו, וגם המתנה של לילה לפחות כשתערובת הבשר נחה ומתחברת במקרר.

 

  • קבב רומני כדאי להכין על גריל שיוסיף לו את טעם העשן, ולהגיש עם חרדל איכותי. אבל בינינו? הקבבים הרומניים הולכים מעולה גם עם טחינה מקומית!

 

המצרכים:

1 ק"ג בשר בקר שמן במיוחד, עדיף מנתחים כמו צוואר וצלעות ואפשר להוסיף עוד שומן, טחון פעמיים

6 שיני שום כתושות

1 בצל קצוץ דק

1 כפית שטוחה מלח

1 כפית שטוחה פלפל שחור

1/4 כפית כמון

1/4 כפית כוסברה טחונה

1/4 כפית פפריקה

1/4 כפית אבקת סודה לשתייה

3/4 כוס סודה ( מים מוגזים)

שמן לשימון הידיים

 

להגשה -

חרדל

 (צילום: אבנר חג'בי) (צילום: אבנר חג'בי)
(צילום: אבנר חג'בי)
 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים יחד, ולשים היטב עד לקבלת תערובת אחידה וללא גושים. מכסים ושמים במקרר ל-24 שעות.
  2. מוציאים את התערובת מהקירור, ומזלפים את הקבבים דרך שקית זילוף עם חור גדול. למי שאין שקית זילוף, אפשר גם לגלגל אותם בידיים משומנות לצילינדרים אחידים.
  3. צולים את הקבבים על גריל לוהט משני הצדדים למידת העשייה הרצויה, ומגישים עם קצת חרדל.

 

ליטא: מרק סלק קר עם קפיר וביצה קשה

סלק הוא אחד מנדבכי המטבח הליטאי, ואחד הגידולים המרכזיים בה. מאכלים רבים בליטא צבועים בארגמן הטבעי הזה: דגים מלוחים בתחמיץ, תבשילי בשר ארוכים ומרקים המתכנסים תחת השם הידוע "בורשט". אבל שלא תטעו, המאכלים הללו שונים מאוד זה מזה והסלק הוא זה שמחבר ביניהם.

 

בבסיס המרק הזה חומרי גלם חשובים: סלק, מן הסתם, אבל גם קפיר – משקה חלב חמצמץ שעבר הליך של התססה חיידקית. השילוב בין השניים משיג גם טעם קליל וגם צבע ורוד בוהק, שלא ניתן להתעלם ממנו. הקפיר, זוכה בשנים האחרונות לפופולריות גדולה בקרב חובבי בריאות ממדינות רבות, ויחד עם הסלק הם הופכים למעדן קל הכנה ובריא במיוחד.

 

טיפ: לא תמיד קל להשיג בארץ קפיר – אותו יוגורט מותסס ונהדר. אם לא הצלחתם להשיגו, השתמשו בריוויון או באירן (המוכר גם כיוגורט טורקי).

 

המצרכים:

400 גר' סלק

1 ק"ג תפוחי אדמה

2 כפיות מלח

300 גר' מלפפונים

4 צנוניות

1 ליטר קפיר

 

להגשה -

2 גבעולים של בצל ירוק, קצוצים דק

3 ביצים קשות

מעט שמיר, קצוץ דק

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

אופן ההכנה:

  1. מחממים מראש תנור לחום גבוה. שוטפים היטב את הסלקים עם הקליפה, ואורזים באלומיניום. שולחים לתנור ל-45 דקות או עד שהם מתרככים. מניחים להם מעט להתקרר, ומקלפים אותם.
  2. בינתיים, מקלפים את תפוחי האדמה ומכניסים לסיר. מכסים במים ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח, ומבשלים יחד במשך עשרים דקות.
  3. קוצצים דק-דק את המלפפונים, הצנוניות והסלק. אפשר להיעזר בפומפייה או אפילו במעבד מזון בפולסים קצרים. מערבבים את הירקות הקצוצים עם הקפיר. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים עוד קצת קפיר עד שהמרקם הופך להיות כשל נזיד נוזלי. ממליחים לפי הטעם.
  4. מגישים את המרק מקושט עם בצל ירוק קצוץ, ביצים קשות ושמיר, ועם תפוחי האדמה המבושלים בצד.

   

איטליה: טירמיסו

הניסיון לתמצת את אומנות המטבח האיטלקי בכמה משפטים, נועד לכישלון. העולם כולו יודע זאת. העושר של המטבח האיטלקי משתווה רק לפשטותו, הודות לשימוש בחומרי גלם מעולים ובריאים. גדולתו של הטירמיסו - אולי הקינוח האיטלקי המפורסם ביותר - טמונה במרכיביו – הם נרכשים מוכנים, ולכן אין צורך באפייה.

 

הטירמיסו הומצא באמצע המאה ה-20 בצפון-מזרח איטליה. הוא מייצג את הסינתזה המושלמת של המטבח האיטלקי – הגאונות הקולינרית שביצירת מנה מופלאה בעזרת 5-4 מרכיבים, ולא יותר. עדות להצלחתו היא העובדה שכמעט כל מסעדה תגיש אותו בגרסה משלה, אך המתכון הקלאסי דורש רק קרם מסקרפונה, ביצים טריות ביותר, בישקוטים, אבקת קקאו וקפה. ורק לידיעתכם, הביטוי "טירמיסו" פירושו "הרם אותי למעלה!".

 

טיפ: ודאו שהטירמיסו שלכם לא מתוק מדי – טעמו המריר של הקפה ומתיקות המסקרפונה, צריכים להיות מורגשים בו-זמנית בכל טעימה.

 

המצרכים:

4 חלמונים

100 גר' סוכר

500 גר' גבינת מסקרפונה

100 מ"ל שמנת מתוקה

24 בישקוטים (נקראות גם "לשונות חתול")

90 מ"ל אספרסו חזק במיוחד

60 מ"ל ליקר קרם וויסקי

או

אייריש קרים

או

ליקר קפה

או

אמרטו

מעט קקאו לא ממותק, לפיזור מלמעלה

 (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
(צילום: דודו אזולאי)
 

אופן ההכנה:

  1. בקערת המיקסר מקציפים ביחד את החלמונים עם חצי מכמות הסוכר, עד שמתקבל קצף בהיר מאוד ואוורירי. מעבירים את הקצף לקערה אחרת, ושמים בקערת המיקסר את המסקרפונה עם השמנת המתוקה ויתר הסוכר, ומקציפים גם אותם.
  2. מערבבים 1/3 מקצף המסקרפונה עם קצף הביצים, כדי להשוות מרקמים. מוסיפים את יתר קצף המסקרפונה, ומקפלים פנימה.
  3. מערבבים בקערה רחבה את האספרסו עם הליקר. טובלים כל עוגייה משני צדדיה באספרסו, ומסדרים בשכבה אחת בתבנית עם שוליים גבוהים. אם כל העוגיות נכנסו, יוצקים מעליהן את הקרם אבל שומרים בצד 1/3 מהכמות. אם לא, יוצקים חלק מהקרם, מסדרים מעליו עוד עוגיות טבולות בקפה ועליהן את יתר הקרם (למעט 1/3 מהכמות). משטחים את הקרם מלמעלה.
  4. מעבירים את יתר הקרם לשקית זילוף עם צנתר עגול ורחב, וזולפים תלוליות של קרם מעל הטירמיסו.
  5. מכסים בזהירות בניילון, ושולחים למקרר לכמה שעות להתגבשות.
  6. לפני ההגשה, בוזקים מלמעלה כמות יפה של קקאו לא ממותק.

 

בריטניה: קראמבל תפוחים

בשנים האחרונות מתנערת בריטניה מהדימוי האפרורי (והשגוי!) של המטבח שלה, ומציגה קולינריה עילית במיטבה. הודות לרב תרבותיות שבה, בריטניה קיבלה חיזוק למטבחה הצנוע משלל מטבחי מחוזות הודו ודרום אסיה, באקזוטיקה ובתבלינים מאיי סיישל ואיי הים התיכון, וסיפקה בית חם לצמיחתם של שפים מצליחים וידועים כמו הסטון בלומנטל, ג'יימי אוליבר ומרקו פייר ווייט.

 

מתכונים כאלו של בית, כמו זה של הקראמבל, הם כיום הדבר הלוהט ביותר בבריטניה שחוגגת את החזרה למטבח המסורתי.

 

המצרכים (ל-6 תבניות אישיות או לתבנית אחת משפחתית):

8 תפוחי עץ גרני סמית'

50 גר' חמאה

קורט מלח, קורט קינמון

120 גר' סוכר חום

 

לקראמבל -

300 גר' קמח

150 גר' חמאה קרה

120 גר' סוכר חום

תבלינים: קורט קינמון, קורט אגוז מוסקט, קורט ציפורן, קורט מלח

 

 

להגשה -

גלידת וניל

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את התפוחים - מגלענים את התפוחים וחותכים אותם לשמונה פלחים. מחממים במחבת את הסוכר עם החמאה, וכשהסוכר נמס מוסיפים את התפוחים, המלח והקינמון. מנמיכים להבה ומערבבים כמה דקות עד שהתפוחים מתחילים להפריש נוזלים, ומכסים את המחבת. אם אין לכם מכסה תואם, אפשר לגזור נייר אפייה בקוטר המחבת ולהניח על התפוחים. מבשלים מכוסה עוד 10 דקות.
  2. מכינים את הקראמבל - שמים את חומרי הקראמבל במעבד המזון ומעבדים בפולסים עד שמתקבלים פירורים דקיקים כמו חול. אפשר לערבב את החמאה בידיים לתוך החומרים היבשים.
  3. מסדרים את התפוחים המבושלים בתחתית תבניות האפייה. מכסים בפירורים בשכבה נדיבה, ומכניסים לתנור לרבע שעה.
  4. מגישים חם עם כף גלידת וניל ליד או מעל.

 

המתכונים בכתבה הם חלק מפרויקט שנולד כתוצאה משיתוף פעולה בין השפית רותי רוסו למשלחת האיחוד האירופי לישראל. את המתכונים יצרה רוסו תוך שימוש בחומרי גלם מקומיים השומרים על מקוריות המתכונים, ויחד עם זאת מעניקים להם התאמות ישראליות מקומיות.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
גולאש הונגרי
צילום: ירון ברנר
מומלצים