קוסקוס עם פירות יבשים
עוד רגע ט"ו בשבט ואין זמן טוב מזה להכין קוסקוס עם פירות יבשים לשבת
קוסקוס פירות יבשים
את המנה הזו אוכלים רק באירועים חגיגיים כמו מימונה, חינה וחגיגות ט"ו בשבט. דינה הבשלנית מספרת שסבתא של אימא שלה הייתה מכינה את המאכל הזה אצלם בבית ובכל פעם כל בני המשפחה היו מחכים לו בכיליון עיניים.
המצרכים:
לקוסקוס -
1 ק"ג סולת
5 כפות שמן רגיל
1 כוס מים בטמפרטורת החדר
קורט מלח
לרוטב פירות יבשים -
1 ק"ג פירות יבשים, בערך 100 גר' מכל פרי (אפשר להשתמש בכל סוגי הפירות היבשים: משמש, שזיף, אננס לא מסוכר, צימוק לבן, אגוזי מלך)
1/2 כפית קינמון
1/2 1 כוסות מים בטמפרטורת החדר
5 כפות סילאן
5 כפות סוכר
אופן ההכנה:
- לרוטב - שמים בסיר את כל הפירות היבשים החומרים האחרים של הרוטב ומבשלים על להבה גבוהה עד שמגיעים לרתיחה, ואז מנמיכים לאש בינונית ומבשלים עוד 20 דקות בערך עד שהפירות מתרככים.
- מכינים את הקוסקוס - מערבבים את הסולת עם המים, השמן והמלח וממוללים בין שתי כפות הידיים עד שכל גרגירי הסולת נעטפים בשמן ונרטבים מהמים ונהיים מופרדים ומפוררים כמה שאפשר (מה שנקרא - אחד אחד).
- מעבירים את הקוסקוס לסיר מיוחד להכנת קוסקוס (קסקוסון - שזו בעצם מסננת העומדת מעל סיר עם מים חמים כך שהקוסקוס מתבשל על ידי האדים בלבד).
- מבשלים בסיר המיוחד 30 דקות, עד שהקוסקוס רך. מעבירים לצלחת הגשה ומסדרים את הפירות היבשים המבושלים מעל. מוזגים מהרוטב.
*רוטב הפירות היבשים יכול להיות מוגש גם כמנת קינוח.
בשר עם פירות יבשים
המצרכים:
לבשר -
1 ק"ג צלי כתף בקר מס' 5 (אפשר גם צוואר כבש)
מעט שמן זית
מלח ופלפל
לרוטב פירות יבשים -
1 ק"ג פירות יבשים, בערך 100 גר' מכל פרי (אפשר להשתמש בכל סוגי הפירות היבשים: משמש, שזיף, אננס לא מסוכר, צימוק לבן, אגוזי מלך)
1/2 כפית קינמון
1/2 1 מים בטמפרטורת החדר
5 כפות סילאן
5 כפות סוכר
אופן ההכנה:
- מכינים את הצלי - אופים את הבשר כחתיכה אחת שלמה בתוך נייר כסף עטוף בשמן זית, פלפל ומלח בתנור במשך שעתיים וחצי בטמפרטורה של 210 מעלות. אחרי שהבשר מתרככך מוצאים אותו מהתנור, מצננים לטמפרטורת החדר ומכניסים למקרר ללילה אחד.
- מכינים את הרוטב - שמים בסיר את כל הפירות היבשים והחומרים האחרים של הרוטב, ומבשלים על להבה גבוהה עד שמגיעים לרתיחה. מנמיכים ללהבה בינונית ומבשלים עוד 20 דקות 25 דקות, עד שהפירות מתרככים.
- להגשה - פורסים את נתח הבשר שקיררנו לפרוסות דקות ומניחים בכלי הגשה חסין חום. מעל הפרוסות מוזגים את רוטב הפירות היבשים. אופים בתנור בטמפרטורה של 200 מעלות במשך 10 דקות עד שהכל חם. לפני ההגשה מפזרים מעל שומשום ושקדים מולבנים קלויים.
המתכונים באדיבות המסעדה המרוקאית בכפר הנופש ביאנקיני בים המלח