שתף קטע נבחר
 

התחזית לחנוכה: צרבת. 7 טיפים למניעה והקלה

קשה להימנע מאכילת מזונות עתירי שומן בחג האורים, אבל אפשר להקל על תופעות הצרבת שמגיעות עם הסופגניות והלביבות. כך תחגגו חנוכה טעים ונטול צריבות

חנוכה כבר פה - ויחד עם רוח החג, גם הצרבת שמגיעה מכל מאכלי החג. צרבת מתוארת כתחושה של "שריפה" בבית החזה המופיעה לרוב לאחר ארוחה. צרבת היא תלונה נפוצה ונמצא כי כ-40% מהאוכלוסייה הבוגרת תתלונן על צרבת לפחות פעם בשנה ועד כ-20% - לפחות פעם בשבוע.

 

צרבת ותחושת החזר (רגורגיטאציה) הם התסמינים הכי נפוצים של מחלת ההחזר הקיבתי ושטי (Gastroesophageal reflux disease- GERD). תסמינים פחות טיפוסיים של המחלה כוללים בין היתר כאב בחזה, הפרעה בבליעה, צרידות, כחכוח וקוצר נשימה. שניים מהגורמים העיקריים למחלת ההחזר הקיבתי-ושטי הם תפקוד לקוי של סוגר הוושט התחתון ונוכחות של בקע סרעפתי.

 

קראו גם:

אפשרי: לאכול סופגניות בחנוכה בלי להשמין

סוכרתיים: 10 המלצות לתזונה מאוזנת בחנוכה

לקראת חנוכה: לאכול בריא - ובלי להשמין

 

בחנוכה, החג שבו מככבות על שולחנות האוכל הסופגניות והלביבות המטוגנות ועתירות השמן, אינו מקל על הסובלים, בלשון המעטה. המזונות השומניים גורמים לצרבת כי הם מפחיתים את הלחץ שמייצר הסוגר הוושטי ובכך מגבירים את החזרה של מיצי קיבה חומציים ולא חומציים אל הוושט.

 

יחד עם זאת, ניתן בהחלט למזער את הסבל, ובמקרים מסוימים אף להעלים אותו לחלוטין. ריכזנו עבורכם מספר טיפים שימושיים שישרתו אתכם במהלך ימי החנוכה ולאחריהם:

 

לא מקלות על הסובלים. סופגניות (צילום: אסף לוי) (צילום: אסף לוי)
לא מקלות על הסובלים. סופגניות(צילום: אסף לוי)
 

 

1. אמנם אין הוכחה מדעית חותכת כי שינויים חדים בהרגלי החיים והאכילה מביאים לשיפור משמעותי ולהעלמות מחלת ההחזר, אולם כשאנו צורכים כמויות גדולות מהרגיל של מזון שומני אנו מפרים את האיזון שהורגלנו אליו, וכתוצאה מכך מפחיתים את יכולת הסוגר לשמור מפני חזרה של תוכן קיבתי לוושט.

 

לכן, אנשים שסובלים מצרבות או מתחושה של עליית תוכן חומצי מהקיבה לכיוון הפה, מומלץ להפחית בצריכה של סופגניות ולביבות. אם בכל זאת מחליטים לאכול כמות גדולה של סופגניות ולביבות, רצוי להפחית כל צריכת מזון שומני אחר, וגם מזון חריף או מתובל, שוקולד, קפה, אלכוהול ומיץ פרי הדר.

 

אין בכוונתי לצאת בהנחיה גורפת לכלל המטופלים, אולם מובן כי העומס על הסוגר כתוצאה מצריכת מזון עתיר שומן מפחיתה מיעילותו ויכולה להסב אי נוחות יוצאת דופן ולפיכך יש להתנהל קצת אחרת מהיום יום.

 

2. הקדימו את זמן אכילת הסופגניות, כך שישארו מספר שעות (בין שעתיים לשלוש לפחות) ממועד סיום הארוחה ועד שתשכבו לישון. ארוחות כבדות לפני השינה מגבירות את ההחזר הקיבתי-ושטי ושכיבה מיד לאחר האכילה עלולה להחמיר תופעות הצרבת.

 

3. אני גם מציע לאילו הסובלים מצרבת להימנע מאכילה לפני השינה (ארוחת לילה מאוחרת) או לשכב לאחר ארוחה.

 

4. כששוכבים לישון, מומלץ גם להרים את מראשות המיטה.

 

5. כדאי לצאת להליכה קלה לאחר הארוחה.

 

6. לדברי שרון קוצר, הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב"ברא צמחים", גם צמחי מרפא כגון אלוורה, או שרף "כיוס מסטיקה" שמופק מאלת המסטיק, עשויים להקל על הסובלים מצרבת וידועים בהשפעותיהם החיוביות לטיפול במגוון הפרעות עיכול, כגון צרבות, בחילות ודלקות.

 

7. ייתכן ונצטרך ללוות את ארוחת החג במינון כפול של התכשירים אליהם אנו מורגלים, או להוסיף להם תכשיר נוסף מקבוצה אחרת. נפרט - כפי שציינו בהקדמה, ההחזר קשור לפגם בתפקוד הסוגר הושטי התחתון ופגם זה הינו פגם מכני באופיו, כך שלעיתים (כמו בחג הזה בו אנו מגבירים צריכת מזון עתיר שומן), אין די בכדור אחד של תכשיר מעכב הפרשת חומצה (אומפרדקס, נקסיום או התרופה החדשה דקסילנט, המאפשרת הפחתה ממושכת בהפרשת החומצה אל תוך שעות הלילה) בכדי לטפל היטב בצרבת.

 

במקרים אלו ניתן להכפיל את המינון (כדור אחד בבוקר ואחד בערב, חצי שעה לפני ארוחה, על קיבה ריקה) או לשלב בטיפול תכשיר כגון גביסקון היוצר כמעין חיץ בין הקיבה לוושט ובכך מפחית את תופעת ההחזר. גביסקון יוצר מצוף קצפי בעקבות התגובה בין החומצה לתכשיר.

 

הכותב הוא סגן מנהל המערך לגסטרואנטרולוגיה ומנהל השירות לנוירוגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין, ביה"ח בילינסון.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מרגישים שהכל עולה לכם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים