מברשת שיניים: למה חשוב להחליף אחרי שחולים
צחצוח שיניים אמור לשמור על השיניים ועל בריאות פה תקינה, אבל אם לא תשמרו על מספר כללים אתם עלולים לגרום נזק בכל צחצוח מחדש. הכלל החשוב ביותר לימי החורף שלפנינו – להחליף מברשת לאחר כל מחלה
מחקרים קליניים מראים שמברשת שיניים חדשה מסירה יותר פלאק ממברשת בלויה ופועלת באפקטיביות רבה יותר לשמירה על ניקיון השיניים. זאת הסיבה שרופאים ממליצים להחליף מברשת שיניים אחת לשלושה עד ארבעה חודשים לערך.
הסיבה העיקרית להחלפה התכופה היא שלא משנה באיזה סוג של מברשת שיניים מדובר, השערות מתבלות ונשחקות עם הזמן ומאבדות את יעילותן.
סיבים שחוקים או מפוצלים לא רק מפחיתים את איכות הצחצוח אלא עלולים גם לפצוע את החניכיים. בנוסף, רוב המברשות אינן קוטלות בקטריות בפה ואינן מגינות מפני מחלות, לכן יש להקפיד להחליף את המברשת דרך קבע כדי ליהנות מיעילות מרבית ולשמור על היגיינה נכונה.
קיראו עוד בערוץ בריאות השן
הפה האנושי מאוכלס על ידי סביבה אקולוגית מגוונת של מיקרואורגניזמים, הכוללים מאה סוגים של חיידקים ופטריות מזנים שונים. כולל חיידקי סטרפטוקוקוס מזיקים, שהם הגורם לדלקת גרון.
בזמן מחלה נוספים עוד חיידקים אשר מועברים גם למברשת השיניים ונשארים בה ולכן חשוב מאד להחליף מברשת מיד עם סיום המחלה. אם ממשיכים להשתמש באותה המברשת, גדל הסיכוי שהיא תשמש כר לגידול החיידקים אשר עלולים לגרום לבעיות כמו דלקת חניכיים, נסיגת חניכיים, ריח רע מהפה וכו'.
לאילו זיהומים בחלל הפה עלולה לגרום המברשת?
זיהומים של סטרפטוקוקים
במקרה של מחלות חורף כמו צינון או אפילו דלקת בגרון, מברשת השיניים האישית שלנו לא יכולה להדביק אותנו.
קנדידה- פטרת הפה Candida albicanse
פטריה הגורמת לזיהומים מזדמנים, לרוב בחלל הפה ומאופיינת באפטות - פצעים לבנים שטוחים המופיעים בחלל הפה על הלשון ודפנות הלחיים וגורמים לכאב ולצריבה, טעם מר וריח פה רע. אם יש לכם פטרת על הלשון (קנדידיאריס), ההמלצה היא להחליף מברשת.
צהבת (הפטטיס)
דלקת כבד נגיפית ממקור ויראלי עמידות של חיידקים עד 48 שעות. במצב זה יש לשים לב שמברשת השיניים שלכם לא באה במגע עם מברשת של חולים עם הפטטיס שכן החיידקים יכולים לעבור ממברשת למברשת.
בנוסף, חדרי האמבטיה מהווים קרקע פורייה עבור חיידקי קוליפורם כמו חיידקי קולי. למברשות שיניים המאוחסנות בחדר האמבטיה במשך זמן רב יש סיכוי טוב לאחסון חיידקי קוליפורם.
איך לאחסן את מברשת שיניים כדי לפחית את כמות החיידקים?
אחסנו אותה זקופה עד להתייבשות מלאה.
ודאו שאין עם מגע ישיר מברשות אחרות.
אל תכסו את מברשת השיניים לפרקי זמן. דבר זה יוצר מלכודות לחות וקרקע פורייה לצמיחת חיידקים.
ד"ר רונן בורדובסקי רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל