טאבלטים, אפליקציות ומשחקי TV: כך נראית פעילות במרכז שיקומי ב-2017
הטכנולוגיה כובשת גם את מחלקות האשפוז השיקומיות בצורת תוכנות מיוחדות לתקשורת עבור אלו שאינם מסוגלים לדבר, משחקים אינטראקטיביים למי שמתקשה בתזוזה ואפילו מערכות מתקדמות שכל מה שצריך כדי להפעיל אותן הוא למקד את המבט בנקודה מסוימת על המסך. ברוכים הבאים לעידן החדש ברפואה השיקומית
בשיתוף בית בלב
אם זר ייכנס לחדר באחת המחלקות או למכוני הפעילות של המרכז הרפואי "בית בלב" בנשר, מחזה מרתק ומיוחד יתגלה לעיניו. חולים גריאטריים, קשישים, במצבים רפואיים לא פשוטים בכלל, לעתים מרותקים למיטה או כיסא גלגלים, מחזיקים בידיהם שלט רחוק ועסוקים בלהתחרות בחבריהם לקבוצה במשחק לוהט של באולינג או טניס שולחן.
קונסולת המשחקים WII, שמאפשרת משחק אינטראקטיבי שמשלב תנועה ממשית של הגוף ומתרחש על מסך, נכנסה לשימוש במרכז הרפואי מאז הקמתו לפני 6 שנים, ונחשבת כהצלחה גדולה בקרב המטופלים במחלקות השונות.
קראו גם:
רגע לעצמם: המקום בו המטפלים בהורים מבוגרים יכולים לנוח
להזדהות עם המטופלים: צוותים רפואיים ידמו על עצמם מוגבלויות פיזיות בסדנאות ייחודיות
"המטרה היא להרחיב את השירות שאנחנו נותנים מבחינת סוגי התרגול", אומרת רשא מנסור, ממלאת מקום ראש מערך הריפוי בעיסוק בבית בלב בנשר, "שיהיה מעניין יותר, ותוך כך כמובן לחזק את סיבולת השרירים, את הגפיים העליונות, את שיווי המשקל. בנוסף, אנחנו רואים איך האווירה של המשחק והתחרות משפיעה לטובה על המאושפזים ויוצרת אינטראקציה חברתית בין המאושפזים ועם הצוות המטפל.
"חולים במצבים רפואיים קשים, נוירולוגיים, אחרי שבץ או פגיעה מוחית, אנשים הנמצאים באשפוז ממושך הסובלים מירידה בסיבולת השריר, את רואה אותם משחקים טניס, באולינג, נהנים מכל רגע וגם משפרים את היכולות שלהם. הבאנו את ה-WII גם למחלקת המונשמים, שחלקם משחקים מהמיטה וחלקם מהכיסא, יצרנו תחרות בין כולם, עם פרסים. היה שמח. חשוב לנו שהמטופלים יוכלו גם ליהנות מהאמצעים שיש לנו להציע להם".
פייסבוק, סקייפ ושיחות ארוכות - בעזרת תנועת עיניים בלבד
מרים, חולת ALS בת 70, הגיעה למרכז הרפואי שיקומי בנשר ב-2014. כתוצאה מהמחלה הניוונית, שפוגעת בתאי העצב המוטוריים, מלבד יכולת התנועה שאבדה לה כמעט לחלוטין, לא יכלה מרים לנשום בכוחות עצמה ונזקקה למנשם מלאכותי. בנוסף, יכולת הפקת הקול אבדה לה והיא לא יכלה לתקשר עם סביבתה באופן מילולי.
"כבר כשהגיעה אלינו, מרים הייתה זקוקה לעזרה בכל התפקודים הפיזיולוגיים", מספרת מנסור, "אבל ה-ALS כלל לא פוגעת בתפקודים הקוגניטיביים והבנתה נשארה צלולה לחלוטין. היה לה טאבלט שדרכו היא בעצם תקשרה עם העולם. דרך תוכנה מיוחדת שאפשרה הקלדה באמצעות הזזה מאוד קלה של האצבע, שבהתחלה עוד הייתה מסוגלת לה, היא הייתה כותבת את מה שהיא רוצה להגיד".
עם הזמן, המחלה של מרים הידרדרה ויכולת ההקלדה שהייתה גם כך מצומצמת, אבדה לה לחלוטין. באותה התקופה התחילו להתאים למרים מערכת חלופית ומתקדמת שפועלת באמצעות תנועת המבט. המערכת נכנסה לסל הבריאות לפני כשנה וחצי ועומדת לרשות מטופלים שנמצאו מתאימים כדי להיעזר בה. "השרירים האחרונים שנפגעים במחלה הם שרירי העיניים", מסבירה מנסור. "התחלנו לתרגל עם מרים את השימוש במערכת והדרכנו גם את בני המשפחה שמגיעים".
המערכות המתקדמות שמבוססות על תנועת העיניים מתחברות למחשב או לטאבלט המצוידים במצלמה, ובאמצעותה קולטים את תנועות העיניים של המשתמש שהופכות להיות למעשה ה"עכבר" של המחשב. השהיית המבט למשך כמה שניות על אייקון שנמצא על שולחן העבודה, למשל האייקון של פייסבוק או של כניסה לדפדפן האינטרנט, נפתח חלון עם היישום, ממש כאילו הקלקנו עליו עם העכבר.
המערכת הוצמדה למספר מאושפזים במרכז הרפואי והם עושים בה שימוש לתקשורת שלהם עם הסביבה ולהעשרת הפנאי שלהם.
"במחשב של מרים מותקנת תוכנת תקשורת המאפשרת לה להקליד בעזרת מקלדת וירטואלית את מה שהיא רוצה להגיד", אומרת מנסור, "וכך היא מתקשרת עם הסביבה. בנוסף, יש לה פונקציה עם משפטים מקוצרים ונפוצים שעוזרת מאוד לתקשורת יעילה עם המטפלים והצוות, למשל".
ואפשר ממש לנהל שיחות בעזרת המקלדת הזאת שמופעלת על מבט עיניים בלבד?
"בהחלט. מרים ניהלה שיחות משמעותיות מאוד עם העובדת הסוציאלית אצלנו במחלקה, קצב ההקלדה שלה בעזרת המערכת הוא מצוין וזה לא לוקח יותר מדי זמן. היא גם גולשת באינטרנט, נכנסת לסקייפ כדי לדבר עם קרובי משפחה בחו"ל, היא מנהלת חשבון פייסבוק פעיל ואפילו משחקת משחקים אונליין".
בשיתוף בית בלב