ספורטאים? אל תמהרו להוציא את הגלוטן מהתפריט
בשנים האחרונות יש נטייה כלל-עולמית לראות את הגלוטן כמזון מזיק וגוברת המגמה של צריכת מזונות בלעדיו, גם בקרב ספורטאים. אבל מחקרים מראים כי דיאטה ללא גלוטן איננה משפרת את הביצועים במאמץ גופני ולא תורמת לשיפור הבריאות
בשנים האחרונות יש נטייה כלל-עולמית לראות את הגלוטן כמזון מזיק וגוברת המגמה של צריכת מזונות בלעדיו. הגלוטן הנו קומפלקס חלבוני אשר מצוי באנדוספרם של של זרע החיטה,השעורה והשיפון, חלבוני הגלוטן מחולקים לשתי קבוצות: הגליאדין והגלוטנין.
לחולים במחלת הדגנת (צליאק) חלבוני הגלוטנין והגליאדין מהווים מרכיב טוקסי וכתוצאה מכך משופעלת המערכת האימונית ונפגע התפקוד התקין של תאי המעי אשר קולטים וסופגים מזון. זו הסיבה שחולי צליאק חייבים להסיר בצורה מוחלטת מהתפריט מזונות אשר מכילים גלוטן.
קראו עוד
מחקר ישראלי: דיאטה דלת גלוטן גורמת להשמנה
נטול גלוטן: המדריך המלא לחיים עם צליאק
גלגולו של גלוטן: למה הוא עלול לסכן אותנו?
איזה מוצרים מכילים גלוטן?
כל מוצר מזון אשר יש בו חיטה, שעורה ושיפון. פחמימות ללא גלוטן הן: אורז, תפוחי אדמה, בטטה, קינואה, קטניות ותירס.
בשנים האחרונות אנשים בריאים ללא צליאק האשימו את הגלוטן כגורם למגוון תסמינים כדוגמת כאבי ראש, כאבי פרקים ושרירים, עייפות, אנמיה ואפילו דיכאון בהסרת הגלוטן מהתפריט, התסמינים נעלמו.
בעקבות כך, בשנת 2011 ועדת מומחים קבעה כי אכן ישנן שתי תסמונות חדשות שאינן צליאק (מידע אודות הועדה פורסם בשנת 2015 בירחון המדעי Clinical Nutrition ) והן:
1. רגישות לגלוטן gluten sensitivity
2. רגישות לגלוטן שאיננה קשורה למחלת הצליאק Non celiac gluten sensitivity (לא ניתן לאתר תסמונות אלו על ידי בדיקת דם (כמו בצליאק) אלא רק ע"י הורדת הגלוטן מהתפריט והיעלמות התסמינים).
ההערכה כיום היא שכ-20% מאוכלוסיית ארצות הברית רגישים ברמה נמוכה - גבוהה לגלוטן.
ומה לגבי הסרת הגלוטן מהתפריט כאסטרטגיה להרזיה ושיפור ביצועים ספורטיביים?
לאנשים בריאים ללא צליאק ולספורטאים, הסרת הגלוטן מהתפריט הפכה לרווחת עקב האמונות הבאות:
1. דיאטות דלות גלוטן יהיו בריאות יותר ויסייעו במניעת תסמונת המעי הרגיז
2. דיאטות דלות גלוטן יסייעו בהרזיה גדולה יותר על פני דיאטות עם גלוטן
3. דיאטות דלות גלוטן יפחיתו את מדדי הדלקת בגוף כתוצאה מהמאמץ הגופני העצים
4. דיאטות דלות גלוטן ישפרו את איכות החיים ואת הביצועים הספורטיבים
בעקבות אמונות אלו בוצע מחקר (אשר פורסם ב-2015) בשיתוף קבוצת אתלטים אשר צרכה תפריט עם גלוטן למשך שבוע ימים וקבוצה אשר צרכה תפריט ללא גלוטן למשך שבעה ימים, לסירוגין.
בתום השבוע האתלטים בצעו מבחן מאמץ למשך שעה עד לתשישות, נבדקו מדדדים פיזיולוגים הבודקים את כושרם הגופני (peak power ו VO2max) ונבדקו מדדי דלקת במערכת העיכול.
תוצאות המחקר הראו שלא נצפה הבדל בתוצאות מבחן המאמץ הגופני בין קבוצת צורכי הגלוטן לנמנעי הגלוטן, לא נצפה הבדל במדדי הדלקת במערכת העיכול בין שתי הקבוצות.
המשמעות: הסרת הגלוטן מהתפריט לא שיפרה את הכושר הגופני של האתלטים ולא הורידה את שיעור מדדי הדלקת במערכת העיכול כתוצאה מהמאמץ הגופני.
מסקנות החוקרים: דיאטה ללא גלוטן איננה משפרת את הביצועים במאמץ גופני ואיננה מורידה את שיעור מדדי הדלקת במערכת העיכול בהשוואה לדיאטה עם גלוטן בקרב אתלטים.
האם דיאטה דלת גלוטן מועילה לירידה במשקל?
טרם הוכח במחקרים על יעילות וירידה גדולה יותר במשקל כאשר מסירים את הגלוטן מהתפריט.
הסיבה המרכזית להרזיה כאשר מסירים את הגלוטן מהתפריט היא העובדה שבהסרת לחם, פסטה ומזונות נוספים שרגילים לאכול מדי יום, אנו מייצרים מאזן קלורי שלילי ולכן יורדים במשקל.
באותה המידה ניתן היה לייצר מאזן קלורי שלילי ולרזות בהסרת כל רכיב תזונתי אשר נאכל מדי יום ולפתע – מוסר מהתפריט.
יתרה מזאת, בהסרת גלוטן מהתפריט ללא איזון ע"י רכיבים נוספים אנו בסיכון ל:
1. צריכה לא מספקת של ויטמינים מקבוצת B
2. צריכה לא מספקת של סיבים תזונתיים
3. התפתחות של מעי רגיז עקב פגיעה בפלורת המעי
לכן כאשר ישנו רציונל להסיר את הגלוטן מהתפריט חשוב להיוועץ באיש מקצוע אשר יבצע את ההתאמות הנדרשות בתפריט האישי וימנע חסרים תזונתיים לאורך זמן.
הכותבת היא דיאטנית ספורט ויועצת לרשת יינות ביתן