בעקבות מחקר ישראלי: הנחיות בארה"ב לחשוף תינוקות לבוטנים
בעקבות עלייה משמעותית במקרי האלרגיה לבוטנים בארה"ב, ומחקרים שמצאו כי חשיפה מוקדמת לבוטנים מפחיתה את הסיכון, הופצו היום הנחיות חדשות הקובעות כי יש לתת לתינוקות מזונות המכילים בוטנים כבר מגיל 6 חודשים, ובמקרים מסוימים אפילו קודם
יש לחשוף תינוקות לבוטנים כבר מגיל 6 חודשים: כך קובעות הנחיות חדשות של המכון האמריקאי לבריאות, זאת במטרה לדכא את מערכת החיסון כך שלא תגרום תגובות אלרגיות. חשוב לציין שההנחיה חלה על מוצרים המכילים בוטנים בלבד, כמו חטיפי בוטנים כדוגמת במבה, או חמאת בוטנים, ולא על בוטנים שלמים, שאסורים לילדים מתחת לגיל 5 בשל סכנת חנק.
על פי ההנחיות החדשות, תינוקות שנמצאים בסיכון גבוה לאלרגיה לבוטנים - כאלו שלקו בדלקות עור (אקזמות), או אלרגיה לביצים, צריכים להיחשף לבוטנים בגיל 6-4 חודשים. שאר התינוקות צריכים לצרוך מזונות המכילים בוטנים החל בגיל 6 חודשים, הגיל בו מוספים מזונות מוצקים לתפריט.
ההנחיות באות בעקבות תוצאותיהם של מספר מחקרים, מהם גם כמה שנערכו בישראל, שהראו שצריכת בוטנים בגיל ינקות הביאה להפחתה של 81% בסיכון לפתח אלרגיות בשלב מאוחר יותר.
קראו גם:
הילד אלרגי לבוטנים? אין במבה בכיתה
כך תדעו: האם זו אלרגיה לחלב או אי-סבילות ללקטוז?
בשורה: חיסון חדש לאלרגיה לבוטנים ואגוזים בילדים
"אלרגיה לבוטנים הפכה למגיפה בשנים האחרונות", אמר ד"ר סטפן טילס, נשיא החברה האמריקנית לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה, "כעת פתחנו נתיב משמעותי להפחתת מקרי האלרגיה".
מסמך ההנחיות, שפורסם בשישה כתבי עת רפואיים, כולל 3 המלצות המבוססות על סיכון התינוק לפתח אלרגיה. התינוקות שנמצאו כבעלי הסיכון הגבוה ביותר לפתח אלרגיה לבוטנים הם תינוקות הסובלים מדלקות עור חמורות המתבטאות בעור אדום, סדוק ומגרד, או סובלים מאלרגיה לביצים, או שניהם.
בקבוצת הביניים נמצאים תינוקות בעלי דלקות עור במידת חומרה בינונית. בסיכון הנמוך נמצאים תינוקות שלא לקו באלרגיות או בדלקות עור.
ההנחיות האמריקאיות פורסמו בעקבות עלייה משמעותית במקרי האלרגיה בארצות הברית. מספר הילדים הסובלים מאלרגיות לבוטנים שילש את עצמו ב-13 השנים האחרונות, ועל פי ההערכות, שני אחוזים מהילדים בארה"ב סובלים מהתופעה.
רוב בתי הספר בארה"ב אוסרים על הכנסת מזונות המכילים בוטנים לשטחם, ויצרניות המזון נדרשות לציין אם המוצר שייצרו מכיל בוטנים או מיוצר במכונה שעלולה להכיל שיירי בוטנים.
מומחה ישראלי: לחשוף את התינוק, וכמה שיותר
"ההנחיות החדשות מקורן במחקר ישראלי", אומר ל-ynet ד"ר ארנון אליצור, מומחה לאלרגיית ילדים מביה"ח אסף הרופא, "המחקר בארץ השווה את שכיחות האלרגיות לבוטנים בילדים ממוצא יהודי בבריטניה לעומת ישראל, והראה שהשכיחות בארץ היא עשירית מהשכיחות שם באותה אוכלוסייה אתנית".
לדברי ד"ר אליצור, החשיפה לחטיפי בוטנים בקרב ילדי ישראל הפחיתה משמעותית את שיעור האלרגיה לבוטנים. "אנחנו בהחלט מחזקים את ההמלצות החדשות", מוסיף ד"ר אליצור, "מומלץ לחשוף תינוקות כבר מגיל 4 חודשים למזונות אלרגניים, כמו בוטנים ושומשום. ככל שהחשיפה תהיה מוקדמת יותר, כך הסיכוי להימנע מאלרגיה הוא גדול יותר, במיוחד בילדים ממשפחות עם נטייה לאלרגיה. כל כמה ימים יש להוסיף לתינוק מוצר מזון אחד, ואם אין תגובה אלרגית – להמשיך לסוג מזון נוסף".
אלרגיה: תגובה של מערכת החיסון
אלרגיה היא למעשה תגובה של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים באוכל, שמתבטאת ביצירת נוגדנים שתוקפים את הגוף וגורמים לשרשרת של תגובות.
ברוב המקרים האחראים הם מספר מצומצם של מזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, פירות ים, סויה, שומשום ,טחינה ודגים. תגובות אלרגיות נוספות כוללות אלרגיה לתרופות, לארס דבורים וצרעות ולמגוון חומרים נוספים.
הגוף יוצר נוגדנים הקרויים IgE, הנמצאים צמודים לקרום תאים הקרויים תאי מאסט (תאי פיטום). בחשיפה חוזרת של המזון לו אלרגי האדם יקשרו האלרגנים במזון אל הנוגדנים שמצויים על פני תאי מאסט ויגרמו לשחרור של חומרים כימיים ובהם היסטמין ומתווכים נוספים.
אלו מחוללים תגובה אלרגית העלולה להתבטא באופן קל בפריחה מגרדת, נזלת ואודם בעיניים ובמקרים קשים יותר עלולה לגרום אף לתגובה אנפילקטית הכוללת קוצר נשימה, נפילת לחץ דם ובצקות בגפיים ובלוע.
איך תזהו אלרגיה?
לא כל נזלת או התעטשות היא אלרגיה למזון. קיימים תסמינים מוגדרים של תגובה אלרגית למזון, שנעים בין תגובה מיידית בתוך מספר דקות לתגובה מאוחרת יותר, שמתרחשת לעתים גם אחרי מספר ימים.
התגובה האלרגית המיידית, הנקראת בשפה הרפואית "תגובה אנפילקטית", מתרחשת בתוך מספר דקות לאחר האכילה. היא מתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות, הקאה, קשיי נשימה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר בחשיפה חוזרת למזון האלרגני.
תגובת אלרגיה מאוחרת מופיעה בעיקר אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם. היא כוללת הקאות, שלשולים או חוסר עלייה במשקל - לרוב בעקבות אלרגיה לחלב. למעשה אין דרך לחזות מי יהיה אלרגי למזון או לא, משום שהאלרגיה מתפתחת רק לאחר החשיפה למזון.
הגורם לאלרגיות עדיין לא ברור, אולם ההשערות הן שלסיכוי המוגבר ללקות בה קשור הרקע המשפחתי של המחלות. כדי לבדוק אם אכן מדובר באלרגיה למזון מסתמך הרופא על הסיפור הקליני: המטופל אכל את המזון האלרגני ובתוך מספר דקות הופיעו תופעות של אלרגיה. הוא נעזר גם בתבחיני עור שמדגימים בתוך רבע שעה את האלרגיה, ובבדיקת דם שמראה אם קיימים נוגדנים ספציפיים.
מזרק אפיפן: טיפול מציל חיים
הטיפול בתגובה אלרגית שמתבטאת בגרד ופריחה כולל תרופות אנטי-היסטמיניות. אם התגובה חמורה יותר מצויד המטופל, ובמקרה בו מדובר בילד אז הוריו, במזרק "אפיפן", המכיל אדרנלין.
חומר זה עובד על המערכות שנפגעות מהתגובה האלרגית הקשה. הוא מרחיב את כלי הנשימה שהתכווצו ובמקביל מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם שנפל.
מה עושים כשמבחינים באדם הסובל מתגובה אלרגית?
הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות. אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית פעלו כך:
הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.
הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות. בקשו מבעלי המקום להביא את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע. הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.
לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.
חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" (הנראה כמו עט) והזריקו לעורו: מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מחיש את סיום התגובה האלרגית, מרחיב דרכי נשימה ומעלה את לחץ הדם. צורת ההזרקה: יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.
נשיאת צמיד או שרשרת: מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום טלפון ליצירת קשר על הצמיד ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק ה"אפיפן". על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.
איך מזריקים אפיפן במקרה של התקף אלרגיה? צפו: